Leiderschap: Negen kwaliteiten van goed en positief leiderschap.

In elk bedrijf en elke instelling heb je ze. Leiders. Met de ene leider kan je het heel goed vinden en met de andere wat minder. Feit blijft wel dat je het met diegene moet doen. Maar hoe komt dat nou? Hoe kan je jouw team nu goed leiden en wat vooral belangrijk is; hoe kan je ze goed begeleiden? En wat zijn de dingen die je wel- en niet moet doen als een goede leider? Met dit artikel verander je jouw leiderschap voorgoed.


Maak je eigen kernwaarden en belangen duidelijk aan je team.

Als je bij een bedrijf hogerop komt, kom je misschien wel in een leiderschapspositie terecht. Ineens heb je de verantwoordelijkheid over een compleet team van dertig man. Waar begin je? Je kan niet alleen maar meer uitvoeren maar moet ook leiding nemen in hetgeen wat jouw teamleden maken of doen en wat jij vroeger deed. Je begint bij het begin: leg uit waarom je in deze positie bent gekomen en vraag hoe anderen uit je team daarover denken. Maak daarnaast duidelijk wat voor jouw belangrijk is en wat je belangen zijn. Hierdoor gaan mensen zich verwant voelen met je en werken jij en je team vanuit het waarom en niet vanuit het wat.

Inspireer en stimuleer je medewerkers.

Als leider heb je een grote verantwoordelijkheid over je team. Je wilt natuurlijk dat jouw team zich optimaal blijft inspannen en dat je medewerkers zich blijven ontwikkelen. Inspireer en stimuleer je medewerkers dan ook om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. En het meest belangrijke, durf je medewerkers fouten te laten maken. Hierdoor gaan medewerkers zich een stuk meer relaxed voelen en gaan ze vanzelf elkaar stimuleren. We zijn tenslotte sociale dieren en willen elkaar helpen. Als de een wat voor de ander doet gebeurt dat ook andersom. Daardoor gebeurt het inspireren en stimuleren vanzelf. Het is allemaal biologie.

Spreek mensen aan op onacceptabel gedrag en/of werkresultaten.

Veel managers vinden het lastig om mensen aan te spreken op verkeerd gedrag of verkeerde werkresultaten terwijl dit niet nodig is. Negentig procent van je medewerkers vinden het vaak goed om te horen wat anders moet. Dit soort gesprekken kunnen uiteraard met een positieve ondertoon. Hierdoor weten mensen beter waar ze aan toe zijn en kunnen ze zichzelf verbeteren en optimaliseert je team zich vanzelf. Daardoor is het goed om elk individu in jouw team goed te kennen en te weten hoe je met ze communiceert.

Ken ieder individu en motiveer.

Geef ieder individu de kans om voldoening te halen bij het streven van de teamdoelstellingen. Hierbij is het belangrijk dat je weet hoe hij of zij communiceert, dingen doet, dingen leert, wat zijn/haar doelstellingen zijn en wat hij/zij wilt bereiken met het team waarin ze werken. Hierdoor gaan mensen jou als leider nog meer waarderen omdat je veel tijd stopt om de ander te ontwikkelen. Je moet goed beseffen dat een team en bedrijf niet draait op resultaten maar op mensen.

Creëer meer inzet.

Inspireer je team door met hun te praten over het belang van hun werk. Daardoor verhoog je de betrokkenheid om resultaten en doelstellingen te willen behalen. Weet ook dat als er meer inzet gecreëerd wordt er positieve competitieve activiteiten ontstaan waardoor werknemers elkaar nog meer uitdagen en het bovenste bij elkaar naar boven halen en niet al om 17.00 uur naar huis gaan.

Weet wat de koers is waar je naartoe wilt.

Heb goed voor ogen waar je naartoe wilt. Loop altijd vooruit op de feiten en weet als geen hoe de route naar dat doel is. Hierdoor gaat je team je vanzelf volgen. Maak ook goed kenbaar wat je koers is. Pas dan gaan mensen daar in mee.

Benader veranderingen positief.

Wees een voorstander van veranderingen en niet een slachtoffer. Het geven van leiding heeft een impact op hoe mensen denken, zich voelen en handelen. Laat ook blijken dat dingen kunnen veranderen en niet alleen maar hetzelfde blijven. Veranderen betekend progressie. Er zullen altijd mensen zijn die hier het niet mee eens zijn. Benader ook deze mensen positief en luister naar hun kant van het verhaal.

Verdien het recht om leiding te geven.

De meeste mensen reageren positief als ze het verzoek krijgen iets te doen wat alleszins redelijk is, zelfs al kost het hen extra moeite. Daar tegenover staat dat mensen meestal gaan dwarsliggen als ze de indruk krijgen dat men op hen neerkijkt, geen rekening met hen houdt, hun betuttelt of geen of niet voldoende respect toont. Verdien het recht om leiding te geven door je team te inspireren.

Werk zoveel mogelijk samen en leg niks op.

Als manager wil je dat zoveel mogelijk dingen in een zo’n kort mogelijke tijd afkomen. Helaas is dat nog nooit de sleutel geweest tot kwalitatief goed werk. Een team is er niet voor niets. Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Bij een team moet je altijd focussen op de sterke punten van ieder individu. Hierbij is het antwoord dat je niks oplegt per persoon maar kleine stukjes van een groot project verdeelt in behapbare stukken en dat verdeeld onder elkaar. Zo kan iedereen zijn sterke punten toepassen op het werk wat ze als het ware ‘zelf gekozen’ hebben.


Dit waren de negen punten van goed en positief leiderschap! Er zijn natuurlijk nog veel meer punten, modellen en technieken waardoor je een goede leider kan zijn. Als je dit interessant vond en op de hoogte wilt blijven van nog meer van dit soort artikelen, volg mij dan hier en op andere social media platformen!