Hamdorff & Tabak - afl. 3

Vijftig jaar later

“Ga zitten”, zei Hamdorff, “je krijgt zo wel koffie. Maar ik val meteen even met de deur in huis, want als je straks ja zegt tegen mijn voorstel wil ik graag dat je vanmiddag al met me meegaat naar Den Haag”.

“Naar Den Haag?” vroeg ik. 
“Natuurlijk”, zei Hamdorff, “where else? Tabak en ik gaan in de politiek”. 
“Wat?! Jullie?? In de politiek??”
De stomme verbazing op mijn gezicht deed Hamdorff glimlachen.

Ik had moeite zijn mededeling te verwerken. Twee selfmade men, twee selfmade miljardairs, mag je wel zeggen. Groot geworden in theater en televisie. Wereldwijd succesvol. En nu gaan ze in de politiek? In de Nederlandse politiek?

“Hoezo gaan jullie in de politiek?” hoorde ik mezelf vragen,” zijn jullie soms bezig met een nieuw tv-format? Komt er een real life soap uit Den Haag?”

Hamdorff glimlachte weer. “Het probleem met Den Haag is juist, dat het al jaren een real life soap ìs. Daar moet een eind aan komen. Dat vinden Jaap en ik niet alleen, dat hoor je overal. Niet alleen in de kroeg en bij de koffieautomaat. Dat lees je op de opiniepagina’s van de krant, dat hoor je tot vervelens toe in praatprogramma’s’ op radio en televisie. Sterker, dat hoor je van de politici op het Binnenhof zelf. Ik zou haast willen zeggen, “het wordt tijd om het vermolmde politieke bestel op te blazen”.

“Maar ja, dat kan ik niet zeggen, want dat zou plagiaat zijn”, corrigeerde Hamdorff zichzelf, “een illustere voorganger heeft vijftig jaar geleden precies hetzelfde gezegd. Je weet, wie ik bedoel. En hij heeft het toen nog bijna voor elkaar gekregen ook. Hij veroorzaakte in zijn tijd een politieke aardverschuiving, maar uiteindelijk hebben de dijken in de Hollandse politieke polder het gehouden”.

“Die doorbraak komt nu alsnog, Hubert. Je kent de uitspraak van de dichter Heine: ‘als de zondvloed komt, ga ik naar Holland, want daar gebeurt alles vijftig jaar later’. 
Die vijftig jaar zijn nu voorbij. Het gaat gebeuren.
En jij kunt er bij zijn, terwijl het gebeurt”.

“Koffie?”

(wordt vervolgd)

Like what you read? Give Huub Spall a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.