Pluggen van de plug-in hybride: de goochelshow.

J.vanGaalen
3 min readAug 19, 2024

--

Het Parool heeft de marketingafdeling van Toyota gesproken. Niet over de waterstofauto, want die ballon is vorig jaar definitief lekgeprikt en hoor je de fabrikanten inmiddels niet meer over.

Het ging dit keer over de plug-in hybride, ook wel PHEV genoemd. Een elektrische auto die ook benzine lust. Of een benzine auto die ook elektrisch kan rijden. Het hybride concept is door Toyota in de jaren 90 geïntroduceerd en komt nu heel handig uit, als je als autofabrikant wilt 'meestribbelen' met de transitie naar elektrisch.

Volgens het artikel van maandag 19 augustus wil de consument niet aan elektrisch rijden. Want er zijn volgens Het Parool twijfels. "Is volledig elektrisch wel de juiste techniek, met die loodzware batterijen, gestegen stroomprijzen en hoge aanschafprijzen?" Het klinkt precies als het verhaaltje dat de Toyota-voorzitter Akio Toyoda al jaren aan het publiek vertelt.

Gelukkig weten Toyota en andere autofabrikanten de oplossing; een veel complexere auto, met tweemaal de hoeveelheid onderdelen: met een elektromotor, een batterij én een brandstofmotor met bijbehorende brandstoftank. Klinkt magisch, nietwaar?

De verbruikscijfers en uitstoot van deze combinatie is volgens de fabrikanten al even magisch, circa 40 gram CO₂ per kilometer.

Magie of gewoon gegoochel met cijfers?

Hieronder staat de grafiek die de werkelijke situatie aantoont. De uitstoot blijkt eerder 140 gram per kilometer te zijn.

Grafiek uit het EC rapport van 18 maart 2024

Helemaal mooi wordt het als de CEO van Stellantis aan het woord komt.
"… een hybride zonder stekker rijdt met gemak 1 op 20 en een hybride mét stekker haalt wel 100 of zelf 200 kilometer op 1 liter brandstof…"

De cijfers die de Europese Commissie uit de plug-in hybride auto's zelf liet halen spreken boekdelen, en dat zijn geen sprookjes van Grimm. Maar liefst 3,5 maal de hoeveelheid uitstoot dan door de fabrikanten beweerd wordt!

Dat is nog eens een goocheltruc!

Het geheim achter de truc? De WLTP test die fabrikanten verplicht moeten doen om verbruik en uitstoot vast te stellen, wordt grotendeels met de elektromotor gereden. Omdat deze test met vrij beperkte snelheden en acceleratie wordt gereden. Maar in de praktijk drukt de bestuurder van een hybride auto het 'gaspedaal' veel dieper in waardoor de elektromotor een handje wordt geholpen door de verbrandingsmotor, die zeer regelmatig aanspringt.

Zakelijke rijders van een PHEV laden zeer regelmatig in het geheel niet op, de plug-in hybride rijdt immers zonder morren ook altijd 'gewoon' op brandstof. Het gebrek aan nuttige batterijcapaciteit van een PHEV speelt hem parten, waardoor het elektrische rijbereik beperkt is en de auto vrijwel iedere dag opgeladen moet worden. Dit in tegenstelling tot een volledig elektrische auto die door de doorsnee bestuurder maar één of hooguit twee keer per week naast een laadpunt hoeft te worden geparkeerd.

Het is bijzonder dat een krant als Het Parool de goochelshow niet doorziet en niet achter het gordijn kijkt hoe men de truc heeft opgebouwd. Je zou meer verwachten van een journalist als Ton Voermans.

En die automobilist die niet elektrisch wil rijden? In Noorwegen had de volledig elektrische auto in juli een marktaandeel van bijna 92%! De plug-in hybride slechts 2,4%. Zouden ze daar andere consumenten hebben?

Welnee! De Noorse overheid had in 2021 al door dat de plug-in hybride het grootste obstakel was in de overgang naar elektrisch rijden. En heeft toen de stekker uit de belastingvoordelen voor de PHEV getrokken, waarna de consument hem niet meer lustte. Zouden ze in de EU nog wat van kunnen leren.

--

--

J.vanGaalen
0 Followers

Auto's interesseren mij en elektrische auto's nog veel meer.