Pragmatik Programcı — 3

İbrahim Kürce
Bilişim Hareketi
Published in
4 min readJul 8, 2017

Eleştirel Düşünme

Okuduğun ve duyduğun şeyler hakkında eleştirel düşünmelisin. Bilgi portföyünün doğru ve orijinalliği yitirmemiş olmasını sağlamalısın. Kendi inancının tek doğru olduğuna inanan fanatiklere karşı uyanık olmalısın.

Ticari tutumu hiçbir zaman gözden kaçırma. Web arama motorunda en üstte çıkıyor diye bir sonuç en iyi seçenek olmayabilir. Bir kitapçıda bazı kitaplar belirgin yerde diye iyi bir kitap olduğu anlamına gelmez, orda olması için para ödenmiş olabilir.

9. Tavsiye: Ne okuduğun ve duyduğun konusunda eleştirel analiz yap

Günümüzde artık basit cevaplar kalmadı. Varolan bilgi birikimin ve teknik yayınlar üzerinde yapacağınız analizlerle, daha karmaşık cevapları bir süre sonra anlamaya başlarsın.

İşin Gurularıyla(Ustalarıyla) İletişime Geçme

Günümüzde İnternetin yaygınlaşmasıyla, Gurular bir enter tuşu kadar size yakın bir hale geldi. Bunlardan bir tanesi nasıl bulunur veya nasıl iletişime geçilir?

  • Ne sormak istediğinden emin ol, olabildiğin kadar detayları belirt.
  • Sorununu dikkatlice ve nazikçe oluştur. İyilik istediğini unutma, buyurgan olma.
  • Sorunun çerçevesini iyice oluşturduktan sonra, Web’te araştırma yap, Sıkça Sorulan Soruları karıştır.
  • Özel veya umumi olarak sormak istediğine karar ver. Usenet haber grupları vb. aracılığıyla birçok uzman ile tanışabilirsin. Bir guruya direk eposta da gönderebilirsin.
  • İnsanların başka işleri olduğunu unutma, cevap konusunda biraz sabırlı ol. Bazı özel cevapları alabilmek için günlerce beklemeyi göze al.

Sonuç olarak, insanlara cevapları için teşekkür etmeyi unutma. Sana da aynı şekilde soru soranlara elinden gelen yardımı yap.

İletişim Kur!

En iyi fikirlere sahip olmak, en iyi kodu yazmak yada en pragmatik düşünme yeteneğine sahip olmak, insanlarla iletişim kurmadığın sürece fayda vermez.

Güzel bir fikir, etkili bir iletişim olmadan, sahipsizdir.

Geliştiriciler olarak, toplantılarda, dinleme ile, konuşma ile saatlerce zaman harcarız. Kendi düşüncelerimizi savunmak için ya da yeni düşünceler ortaya atmak için sık sık iletişim kurarız. Günümüzün çoğu iletişim üzerine geçtiği için bunu iyi şekilde yapmaya ihtiyacımız var.

Söylemek İstediğin Şeyi Bil

Söylemek istediğin şeyin planını yap. Ana hatlarını yaz. Kendi kendine sor, “Bunlar söylemek istediğim şeyi karşı aktarıyor mu?”. Aktarmıyorsa sadeleştir. İletişime geçeceğin konuları not al.

Dinleyicini Tanı

Ancak bilgi aktarırken iletişime geçersin. Bunu yapabilmek için dinleyicinin ihtiyaçlarını, ilgilerini, ve kapasitesini anlaman gerekiyor. Karşı tarafın hiç katılmadığı bir konuşma monolog olur ve iletişim değildir, bu insanları sıkar.

Vaktini İyi Seç

Zaman cuma akşamı 6 gibi, çok yoğun ve yorucu bir hafta olmuş. Patronun çocuğu hasta olmuş. Dışarda bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor, İstanbul’da köprülerde inşaat başlamış, navigasyon eve gitmek için 3.köprüyü kullanmayı tavsiye ediyor, yani eve ulaşmak tam bir işkence. Bu an patronundan bilgisayarın belleğini artırmayı istemek için iyi bir zaman olmadığını bil.

Dinleyicinin neye ihtiyacı olduğunu duymak için, önceliklerinin ne olduğunu anlaman gerekiyor. Bazen yapılacak olan şey, basitçe şunu sormak, “X konusu hakkında konuşmak için doğru zaman mıdır?”

İyi Bir Stil Seç

İzleyicine ileteceğin şeyin stilini ayarla. Bazıları “sadede gel” modundadır, bazıları iş öncesi uzun bir muhabbet isterler. Nasıl olacağını bilmiyorsan, çekinme karşındakine sor.

İyi Görünmesini Sağla

Fikirlerin önemlidir fakat dinleyicini etkilemek için bu fikirlerin iyi görünmeye ihtiyaçları var. Birçok geliştirici ve yöneticileri sadece içeriğe odaklanarak, sunumu gözden kaçırırlar. Bu büyük bir hatadır.

Günümüzde artık stil araçları çok arttı ve çeşitlendi. Bunlardan bazılarının temel komutlarını öğren. Başlık ve altbilginin nasıl ayarlanacağını öğren. Yazım kurallarına dikkat et.

Dinleyicini Dahil Et

Oluşturmak istediğiniz dökümanı dinleyicinle doldur, onlardan geri dönüşüm iste. İyi bir iş ilişkisi, daha iyi bir döküman oluşturmanızı sağlar.

İyi Bir Dinleyici Ol

İnsanların seni dinlemelerini sağlayabilmek için tek bir yol vardır: onları dinlemek.

İnsanları soru sorabilmeye teşvik et, ya da anlattığın şeylerin özetini anlatmalarını iste. Toplantıyı karşılıklı konuşmaya çevir. Bütün bilginin sende olduğu bir ortam bile olsa, karşındakinden bir şeyler öğrenebileceğini unutma.

İnsanlara Geri Dönüş Yap

Birinden bir şey istesen ve cevap vermezlerse, ne düşünürsün? Tabii ki, kaba olduklarını düşünürsün. Sende kendin için aynı şeyi düşünmelisin. Eğer o an için cevap veremiyorsan, “Daha sonra sana döneceğim” de.

10. Tavsiye: Ne söylediğin kadar nasıl söylediğin de önemlidir.

Daha etkili bir iletişim kurmak, insanlar üzerinde etkini daha da artırır.

Eposta İletişimi

Eposta göndermeden önce bazı yapılacaklar,

  • Yazımı kontrol et,
  • Formatı basit tut,
  • HTML formatını kullan,
  • Alıntıları minimum kullan, en sonunda sadece, “Katılıyorum” yazmak için önceki bütün epostayı alıntılanmasını kimse sevmez.
  • Eposta göndermeden alıcı listeni tekrar kontrol et, zamanında büyük gazetelerinden birinde çalışan bir eleman, patronunu eleştiren bir epostayı yanlışlıkla patronunun da dahil olduğu bir alıcı grubuna göndermişti. Bunu istemezsiniz.
  • Epostalarını düzenle ve arşivle, bu ilerde lazım olacaktır.

--

--