De opblaasvluchteling

Waar het vandaan kwam weet ik niet, maar ineens zat hij in mijn hoofd, de opblaasvluchteling. Ik had natuurlijk in eerste instantie zoiets van oh nee, dit kun je écht niet denken. Maar ja, dan heb je het al gedacht en is het te laat. Hoe verwerpelijk ook, de opblaasvluchteling is vandaag geboren.

Je kan hem proberen te negeren uiteraard. Net doen alsof hij er niet is, alsof hij niet bestaat. Gewoon de andere kant op kijken. Je geeft nog wat extra gas op je waterscooter of je wijst naar een random jacht aan de horizon als je dochtertje vraagt wat er in het water drijft. Dat kan. Zolang het er maar ééntje is kom je er wel mee weg. Maar je kan een opblaasvluchteling niet ontkennen, dat is onmenselijk.

En er zijn straks zóveel opblaasvluchtelingen. Ze vervuilen de Costa’s met duizenden. Ze vragen de populaire stranden om aandacht. Ze duwen elke Sunweb Harrie met zijn vervelde neus op het feit dat er dagen zijn dat er op één dag meer mensen verzuipen in de Middellandse Zee dan er in een Sunweb vlucht naar Girona passen.

Als alles volgens planning verloopt gaan stranden op Kreta, Kos en Corfu vol lopen met aangespoelde opblaasvluchtelingen met een PVV of FN logootje op hun rug, en staat de lokale overheid straks voor een dilemma. Want zwemmen tussen 1000 opblaasvluchtelingen voelt toch anders. Je wil ze in een eerste reactie omarmen. Even lekker uitrusten op zo’n Syrisch of Irakees reddingsboeitje. Maar dan twijfel je of je dat wel kan maken. Het is een gekke selfie. Je kinderen die spelen met een Opblaasvluchtelingengezin. Of zitten op een opblaas gekapseisd vluchtelingenbootje. Het voelt behoorlijk ongemakkelijk. Je wil die opblaasvluchtelingen uiteindelijk niet op jouw strand. Al doen ze niets. Je wil niet dat je jouw vakantie verkleuren. maar ze zijn er, als de opblaasvluchteling de aandacht krijgt die hij verdient.

Ook de haven in Calais wordt van de zomer wat mij betreft geblokkeerd door een invasie van tienduizenden opblaasvluchtelingen. Haveninstanties worden gek van zoveel opblaasvluchtelingen. Schepen kunnen niet uitvaren. Schema’s lopen vast. En de autoriteiten weten zich geen raad. Ze kunnen er niet omheen, het opblaasvluchtelingenprobleem. Je kan opblaasvluchtelingen namelijk niet deporteren, in een kamp opbergen of terugsturen naar Syrië. Opblaasvluchtelingen zijn een moeilijk op te lossen probleem.

En dan het Turkije van Recep Erdogan. Die dictator en élke toerist die een lekkere vakantie naar zijn land boekt (omdat het nu zo lekker goedkoop is) gun je een Bosphorus vol opblaasvluchtelingen. Een kuststrook van Izmir tot Alanya vol met aangespoelde opblaasvluchtelingen. Omdat deze President het letterlijke en figuurlijke, menselijke en politieke midden is in de vluchtelingencrisis. Hoe graag breng ik hem en zijn toeristen in verlegenheid. Hoe zeer gun ik het Turkije van Erdogan een opblaasvluchtelingeninvasie. Hoe graag confronteer ik iedereen die deze zomer Turkije aandoet met het opblaasvluchtelingenprobleem.

Voor minder dan een tientje kun je straks een opblaasvluchteling kopen. Je neemt hem mee op vakantie, je blaast het probleem ter plekke op en je laat het na je vakantie achter op het strand om de lokale en onze eigen autoriteiten en politiek te attenderen op een immens groot menselijk drama. Je selfie zet je op social media met de hashtag #opblaasvluchteling.

Hoe meer #opblaasvluchtelingen er worden besteld, hoe minder het kost. Het mag duidelijk zijn dat er geen stúiver achterover wordt gedrukt. Alles gaat naar goede doelen die échte vluchtelingen goed helpen. Hoe meer de opblaasvluchtelingen opbrengen, hoe meer we échte vluchtelingen die elke stuiver écht nodig hebben kunnen helpen. Alle opblaasvluchtelingen zijn natuurlijk biologisch afbreekbaar, we zijn tenslotte niet allemaal achterlijk. En ben gerust, onze opblaasvluchtelingen zien er goed uit, we hebben kunstenaars betrokken bij ons project om een acceptabel ontwerp te maken.

Wil jij een opblaasvluchteling adopteren? Schrijf je dan in op http://eepurl.com/b5tYcD. Met elke opblaasvluchteling helpen we een vluchteling die écht lucht nodig heeft. En hopelijk ooit net als jij naar de Middellandse Zee gewoon lekker op vakantie kan.

Het idee is niet helemaal nieuw. Via Google vond ik de inflatable refugee. 
De avant la lettre opblaasvluchteling. De eerste. Dat er nog veel mogen volgen.

Meedoen? Schrijf je in en “viraal” dit bericht, dat kost jou helemaal niets.

http://eepurl.com/b5tYcD