אילן בן דב- מחשבות ממי שהביא את האינטרנט לישראל
סאני אלקטרוניקה, אחת מהחברות המצליחות ביותר של איש העסקים הישראלי אילן בן דב, הוקם בשלהי שנות ה-90. כחלוץ בתחום, בן דב הביא בשורה תקשורתית אמיתית לישראל. כשהצלחותיו ואחזקותיו מרובים ומרשימים, אילן בן דב משתף טיפים להצלחה עיסקית ואישית לקראת השנה החדשה.
ראיה לתווך רחוק
כבר בשנות ה90, צפיתי איך התקשורת בכלל והאינטרנט בפרט יהוו חלק ניכר מהחיים שלנו. היום-יום שלנו עמוס וגדוש בהזדמנויות שונות בהם אנחנו שולפים את הסמארטפון ונשענים על הגישה המהירה והנוחה למרשתת. בלי להיות אנשי טכנולוגיה גדולים ומבינים, אנחנו ניגשים למידע, חדשות, ורשתות חברתיות בקלות ובמהירות. עם כל הנגישות הזאת, חשוב גם לדעת מתי להתנתק, איך לצרוך את כל התוכן שאנחנו חשופים אליו, ולצעוד באחריות וזהירות בעולם כה מחובר ומיידי. אני מאוד מאמין שיזם זה מישהו שמסוגל לראות מה צופן העתיד, מן סוג של נבואה. את ההווה כולם מכירים, ואין לנו שם יתרון יחסי אבל יש ברכה אמיתית בראיית מה שעומד לקרות.
צרכנות חכמה
בתחילת דרכו של סאני, השוק בעולם ובארץ התגבש בצורה דינמית. כמו בכל דבר, בסופו של התהליך המיזוגים ושיתופי הפעולה התבססו על אינטרסים עיסקיים משותפים. מכל השמות והחברות שמציפים את השוק, נוצרים מספר קטן של חברות פעילות — כמו סאני אלקטרוניקה. מה שקובע בסוף זה איכות המוצר ולא בהכרח מחיר. העובדה שהמוצרים של סאמסונג יקרים (בין 10–15% יותר המתחרים) לא מפריע ללקוחות- הם רוצים מוצר טוב ממותג איכותי עם ממשקים נוחים וברורים. בישראל הלקוחות חכמים וגמישים. הם יודעים לאמץ — בצורה יחסית מהירה — טכנולוגיות חדשות. וכשיש צרכנים חכמים, גם השחקנים הפעילים בשוק צריכים להיות חכמים בהתאם.
היו פתוחים להפתעות מעניינות
בראשית דרכה של סאני אלקטרוניקה, המדינה הכי מזוהה עם אלקטרוניקה הייתה יפן. אנחנו פרצנו לשוק עם מוצרים מקוריאה והראנו לעולם, ובמיוחד לישראלים, שקוריאה היא מדינה מעניינת, בעלת יכולות, ומשגשגת. הכלכלה המגוונת של קוריאה, גם בלי אוצרות טבע, יחד עם המשאב האנושי העצום שלה, מציבים אותה כשותף חזק וטוב. כמו הישראלים, הקוריאנים חכמים. יש בקוריאה גם יכולת אילתור מעניינת ומרעננת, הבנה טכנולוגית, ומשמעת שהפתיעו אותי. זה ברמה אחרת ממה שיש אצלנו. ראיתי את כל הנתונים, בדקתי את כל האפשרויות, והבנתי את הפוטינצאל האדיר שיש בקוריאה. רציתי לנצל את כל נקודות החוזקה שלנו ושלהם. לכן, כמו בכל דבר בחיים, הייתי חייב להיות פתוח לדברים חדשים ולגלוש למחוזות חדשים ומעניינים.
ללמוד ולהבין את האחר
לא חסרים בארץ חברות שהיה בהן הפוטנציאל להתפתח לחברות בינלאומיות בכל מיני תחומים. לרוב, החברות הללו לא ידעו לייצר מוצר צריכה שיכבוש שווקים בעולם הרחב. הם לא פענחו את הקסם — בלי לזלזל או להפחית מהגאוניות של מוצר מסוים — בלהבין ובלמצות את צרכי הלקוח. בכלל, בכל העולם העסקי, צריך להתחיל מנקודות המבט של האחר. צריך להיות ענוים מספיק להכיל את המשתמש הסופי ולא ללכת לאיבוד בתוך החוכמה והפרטים (שהם נדרשים ללא ספק!). אם הלקוחות לא רואים ערך במוצר שלך, אם לא לקחת אותם בחשבון בשלב מוקדם מאוד, איבדת אותם.
בחירות נכונות מניבות הצלחות מרובות
אי אפשר להתמקד במיליון תחומים ולהצליח בכולם. ברגע שמתמקדים בתחום מסוים, צריכים גם להחליט להקציב לזה משאבים וליצור תנאים סביבתיים טובים ונכונים להצלחה. כשהקמתי את סאני, ראיתי איך הממשלות בקוריאה וביפן הגדירו את תחום הסלולר כפרויקט לאומי ולא לקחו על זה בעלות או התערבו בצורה פולשנית. אלא הם הקצו משאבים לטובת העניין וכיוונו פרויקיטים ושיתופי פעולה בדיוק למטרה זו. בישראל כל כך הרבה מהחברות שיש להן טכנולוגיה מבטיחה וטובה נמכרות לחברות בינלאומיות וההון (האנושי והכספי) הולכים יחד איתן לחו”ל.
במציאות דינמית שמזהה את המגמות ועומדת ביעדים אפשר לגדול ולצמוח. יחד עם זאת, חייבים גם לנתב משאבים לדברים ספציפים ולמקד את העשייה בצורה נבונה. אם רוצים לצמוח ולהתפתח חייבים לא להסתפק בריוויה אלא גם לבחור באבולוציה ותחלופה.
נתינה ונדיבות מקדמים לא רק את המוטב
גדלתי וחונכתי בתל אביב בשכונה מורכבת מבחינה חינוכית וחברתית. מהרגע שהתחלתי לעבוד וסללתי את דרכי בעולם העסקי התחייבתי לשנות את חוקי המשחק בחברה הישראלית ולתת הזדמנויות שוות לאוכלוסיות בסיכון. לכן ייסדתי את דרך הלוטוס- מפעל פילנתרופי שמקדם בריאות, יציבות, ואפשריות בעולמם של ישראלים רבים החיים בשולי החברה.
כולנו שותפים פעילים בעולם הזה. עלינו נופלת האחריות לתרום ככל שביכולתנו ולפעול במחוזות שבהן אנחנו יכולים להשפיע. אני אישית רוצה להקטין את הסבל בעולם ובחרתי להתחיל “בבית”- בשכונות ובאזורים החלשים בארץ. לוטוס, הפרח היפה שגדל אך ורק בביצות, משקף את היכולת של כולנו להצמיח יופי במקומות שאין. הנתינה מאפשרת כל כך הרבה מעבר לקיום מצווה מסויימת. הסיוע לאחרים מסייעת לי לאזן ולהתאזן.