Ministeri Grahn-Laasonen: “Neuvostoliitto oli rauhan rakentaja ja demokratian mallimaa”

Blogimme fiktiiviseen haastatteluun on saapunut opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).

Tervetuloa ja kiitos haastattelusta.

Kiitos, tämä on fantastinen mahdollisuus.

Niinpä. Ministeri Grahn-Laasonen, olette leikaamassa koulutuksesta, tekemässä massiivisia leikkauksia opintotukeen ja viemässä opintotukijärjestelmää vahvasti lainapainotteiseen suuntaan. Ennen vaaleja kokoomus kuitenkin lupasi, ettei koulutuksesta leikata eikä opintotukea heikennetä. Miten selitätte tämän?

Siis tässähän ei ole kyse leikkauksista ja heikentämisestä, vaan uudistamisesta ja parannuksista. En ymmärrä miksei opiskelijat ole tästä kiitollisia.

Miten opiskelijoiden asemaa parantaa se, että opintotuen määrää leikataan, kestoa lyhennetään ja velkataakkaa lisätään?

No nythän on niin, että me emme kerta kaikkiaan voi ottaa lisää velkaa. Me kokoomuksessa ajattelemme nimenomaan tulevia sukupolvia. Emme voi lisätä heidän velkataakkaansa.

Mutta sitähän te juuri olette tekemässä, pakottamassa heidät velanottoon.

Ei se ole ollenkaan sama asia. Mikä taakka henkilökohtainen velka on hyvinvoivalle kokoomuksen äänestäjälle? Hassu kysymys.

Jaahas. Olette myös tekemässä päätöstä, joka kaventaisi lukion reaaliaineiden opiskelua. Kuinka yleissivistävänä lukiokoulutusta voidaan mielestänne pitää, jos nuori ei siellä opiskele olleenkaan maailmansotia, evoluutiota tai alkuräjähdystä?

Kokoomus on juuri se puolue, jolle sivistys oppiminen ja osaaminen ovat keskeisiä arvoja.

Mutta juuri niitähän te olette leikkaamassa?

Siis Stubbin Alexhan nimenomaan kiitti minua siitä työstä, mitä teen näiden asioiden eteen. Mikä tässä on niin vaikea ymmärtää?

No teidän teot ja sanat eivät nyt oikein kohtaa. Tulee vähän mieleen Neuvostoliitto, jossa juhlapuheissa puhuttiin aina rauhasta kun samalla miehitettiin Baltiaa ja sodittiin milloin missäkin. Tai Itä-Euroopan kansandemokratiat, jotka olivat diktatuureja.

Mutta Neuvostoliittohan oli rauhan asialla. Oliko siellä muka ongelmia demokratiassa? Sehän oli demokratian mallimaa. Siellähän oli se Isä Aurinkoinenkin, se hymyilevä viiksekäs setä.

Stalin?

Niin, sympaattinen hahmo.

Ministeri Grahn-Laasonen, miten hyvin tunnette historiaa?

No ennen oli kunnollista. Oli kotirouvia ja selkeät yhteiskuntaluokat. Minä sanoisin, että rakastan historiaa. Niin paljon että haluan palata useamman vuosikymmenen taaksepäin.