De 5 aspecten die de waarde van je woning bepalen

Wil je je woning in de etalage zetten? Dan wil je natuurlijk eerst weten hoeveel je woning daadwerkelijk waard is. Volgende parameters bepalen mee de waarde van jouw woning.

1. Locatie & omgevingsfactoren

De locatie is de meest bepalende factor voor de waarde van je onroerend goed. Alleen al de grondwaarde van je eigendom is sterk afhankelijk van de ligging en varieert dus ook per gewest, provincie en gemeente.

Een woning in het hart van een stad is vaak ook duurder dan een woning in de rand van de stad of een landelijk gelegen woning. Dat komt ook omdat de nabijheid van winkels, scholen en openbaar vervoer van doorslaggevend belang kunnen zijn voor de waarde van je vastgoed.

Woon je aan een drukke, lawaaierige steenweg of in een idyllische dreef? Ook dat draagt bij aan de waarde van je woning. Woningen die hinder ondervinden van een nabijgelegen spoorweg, vliegverkeer, druk industrieterrein … zijn doorgaans minder waard dan identieke woningen op een meer gunstige locatie.

2. De grootte van de woning

De grootte van je woning beïnvloedt ook de verkoopprijs ervan. Een praktische woning met twee à drie slaapkamers is voor vele gezinnen interessanter dan een villa met vijf slaapkamers en twee badkamers. Ook het type woning is doorslaggevend voor de waardebepaling. Een alleenstaande woning is vaak duurder in aanschaf dan een halfopen of gesloten bebouwing.

3. De leeftijd en de staat van de woning

De meeste kopers zoeken een instapklaar huis waar niet al te veel werk meer aan is. Wanneer je woning beantwoordt aan de meest recente normen, goed geïsoleerd is en over energiezuinige toestellen beschikt, dan heeft dat een gunstige impact op de verkoopprijs. Ook als de woning smaakvol is afgewerkt met kwaliteitsvolle materialen en de ruimtes functioneel ingedeeld zijn, betekent dit een meerwaarde.

4. De grootte en vorm van het perceel

Heel wat mensen die vandaag op zoek zijn naar een nieuwe woning, hoeven geen grote tuin. Want hoe groter de tuin, hoe meer werk. Kleinere percelen zijn dus erg in trek. Zeker als ze vierkant van vorm zijn in plaats van rechthoekig. Dat komt omdat de breedte van een perceel belangrijker is dan de lengte. De breedte van het perceel bepaalt namelijk de maximale afmetingen van een voorgevel.

5. Structurele kenmerken

Beschikt je woning over heel wat interessante extra’s, dan is dat zeker een surplus. Is je woning helemaal onderkelderd, of heb je misschien wel een wijnkelder? Beschikt je woning over een garage, extra standplaats, mooi aangelegde tuin, oprit en terras? Liggen er zonnepanelen op het dak? Of heeft je woning een gezellig haardvuur, zwembad, sauna of extra wellnessfaciliteiten? Het zijn stuk voor stuk factoren die de waarde van je woning beïnvloeden.

© Republic of Fritz Hansen

Benieuwd naar meer immotips? Hou onze website immogroep5.be, je krant en je regionale tv-kanaal in de gaten. Met de regelmaat van de klok delen we graag onze expertise met jou.