stARTup Exhibition: Co-Existence

Overzicht van beschikbaar materiaal:

  1. Aankondiging
  2. Persbericht 10 maart 2017
  3. Een werk van Beatriz Chamussy uitgelicht
  4. Over de kunstenaars
  5. Over In4Art
  6. Contact gegevens

Persbericht:

Co-Existence: jong talent smelt samen

Jonge kunstenaars tonen overeenkomsten met startups. Ze moeten zich bewijzen, interesse opwekken en zich presenteren. De In4Art StARTup Exhibition biedt Beatriz Chamussy en Tiwánee van der Horst de kans om nieuwe werken tentoon te stellen tijdens een ‘launch’ show van 20 mei tot 10 juni in Amsterdam. In het werk van Beatriz Chamussy reflecteert ze op de snel veranderende samenleving, waarin de mens in Co-Existence leeft met technologie. Ook zelf gaat ze deze Co-Existence aan in samenwerking met de machine van Tiwánee van der Horst om 3D te schilderen. Plastic als verf, de machine als verlengstuk en twee kunstenaars die gedurende de tentoonstelling op elkaar reageren.

Launch Show

De tentoonstelling laat de invalshoek vanuit de startup wereld zien, waarbij nieuwe concepten en talenten gepresenteerd worden aan investeerders en partners. Dit wordt door vertaald naar de kunstwereld, waarbij de kunstenaars gepresenteerd worden aan kunstprofessionals en mogelijke verzamelaars. Het wordt een interactieve omgeving, waarbij de bezoekers uitgedaagd worden om langer naar de kunst te kijken en het verhaal erachter te ontdekken.

Co-Existence

Het thema van de tentoonstelling is Co-Existence. Het richt zich op de snel veranderende door technologie gedreven samenleving, waarin men altijd met meerdere dingen tegelijkertijd bezig is. Daarnaast zoeken we naar een balans tussen verschillende invloeden op ons leven: natuur en technologie. Analoge en digitale input, hoeveel kan er tegelijkertijd op je afkomen. De efficiënte en snelheid versus reflectie en rust. Waaruit bestaat het naast elkaar bestaan?

Technology & Art

Twee kunstenaars zullen naast elkaar tijdens de tentoonstelling met elkaar werken. Beatriz Chamussy is een illustrator uit Barcelona. Ze heeft haar eigen stijl ontwikkeld en brengt deze nu naar het doek. Haar werken zullen tentoongesteld worden. Tiwanee van der Horst heeft een machine ontwikkeld, waarmee er 3D geschilderd kan worden. Zij realiseert hiermee analoge 3D printen. Tijdens Co-Existence gaan ze samen onderzoeken welke nieuwe vorm en beeldtaal er kan ontstaan. Hiermee zal de tentoonstelling gedurende de looptijd worden uitgebreid met nieuwe werken. Ook het publiek kan hiervoor input geven.

Wat: In4art stARTup Exhibition: Co-Existence
Wie: Beatriz Chamussy en Tiwánee van der Horst
Waar: Nieuwe Keizersgracht 54 te Amsterdam
Wanneer: 20 mei 2017–10 juni 2017


Werk uitgelicht: Medusa

Beatriz Chamussy, Medusa (2017), acrylic on canvas (81 x 65cm)

Met indringende ogen kijkt deze hedendaagse Medusa ons aan. Ze houdt ons een spiegel voor en doorboort ons met haar gedachten, haar oneindige takenlijsten. Een mix van zin en onzin. Wat moet er echt gebeuren? Doe jij het of ik? Ze is ambitieus en wil veel op een efficiente manier. Waar mogelijk tegelijk. Valt het te combineren? Bij elke ontmoeting, bij elke actie, bij elke nieuwe gedaante, wordt de lijst aangevuld. Hoe leef je in Co-Existence met de technologie, met de natuur, met alles wat je van jezelf verwacht? Zorgen al deze to do’s niet voor een tegenreactie — een kille verstilling- waarmee we in steen veranderen en onze eigen Medusa voortbrengen.


De Kunstenaars

credit: Beatriz Chamussy in haar atelier © In4Art

Beatriz Chamussy (1980) onderzoekt voortdurend hoe we omgaan met de snel veranderende omgeving om ons heen. Observatie is haar manier van begrip. Haar tekeningen en schilderijen vertellen verhalen, die ons op verbazingwekkende wijze op nieuwe gedachten, objecten en plaatsen brengen. Ze is ‘in transit’ tussen de werkelijkheid en een droomwereld met toekomstvisie. In welke mate kunnen ze naast elkaar bestaan?

Haar lijnenspel kenmerkt zich door figuratieve weergave, herhaling en patronen. Ze gebruikt verschillende technieken om accenten te leggen op haar perceptie van onze wereld. De details in haar werk doen ons beseffen dat schoonheid in de kleine dingen om ons heen zit. Tegelijkertijd staat niets op zichzelf. Alles is verbonden en wordt verweven. Het enkele bestaat door de veelvoud, alleen zou het niet overleven. Bestaansrecht vloeit voort uit de Co-Existence.

Haar carrière begon met illustraties in boeken, publiciteit en voor objecten. Nu wil Beatriz laten zien wat ze in haar mars heeft en op doek. In4Art geeft Beatriz de kans om een ​​lanceringsshow in Europa te realiseren. Tijdens de tentoonstelling heeft zij een residentie in Amsterdam.

Beatriz Chamussy is 1980 geboren in Mexico in een Frans-Mexicaanse familie en is haar hele leven blootgesteld aan culturele diversiteit en internationale uitwisselingen. Sinds 2010 woont ze in Barcelona, ​​Spanje.

credit: Tiwánee van der Horst in haar studio © In4Art

Tiwánee van der Horst (1990) is in bouwkunde afgestudeerd met een specialisatie in architectuur. Tijdens haar studie werd ze ondergedompeld in het 3D modeleren en algoritmisch denken. Hierdoor kwam ze steeds nieuwe tools en technologieën tegen, maar kwam tegelijkertijd verder van de fysieke uitwerking te staan.

Hedendaagse uitdagingen gericht op bevolkingsgroei en materiaalschaarste stimuleerde haar om na te denken over nieuwe manieren van bouwen die passen bij de tijdsgeest van de 21ste eeuw. Het leek niet meer dan logisch te onderzoeken hoe de plastic afvalstroom ingezet zou kunnen worden om deze problemen op te lossen en dit te combineren met de technologische ontwikkelingen in het 3D printen. De vloeibaarheid van plastic fascineerde haar — de wijze waarmee het meegaat met de zwaartekracht — en hierin zag ze potentie om het te verbinden aan schilderbewegingen.

Het resultaat van deze zoektocht is een analoge 3D schilder machine, prototype 3, die tijdens Co-Existence voor het eerst aan het publiek wordt getoond. Plastic als verf, de machine als verlengstuk van de schilder. Dit betekent dat het idioom verbonden is aan de bewegingen van de maker, het handschrift wordt het lichaamsschrift en de maker is vrij om op een intuïtieve manier zijn visie vorm te geven. Tot mei heeft Tiwánee van der Horst een residentie in kunsthuis Syb.


Over In4Art
kort:

In4Art is opgericht in 2015 met als doel te investeren in kunst van jonge kunstenaars, deze te tonen en daarmee te verbinden. De organisatie heeft nu een collectie met meer dan 70 werken aangekocht.

Kunstenaars kunnen opdrachten en ondersteuning krijgen en worden tentoongesteld. Leden (30 of 60 euro/ maand) betalen mee aan de ontwikkeling van de kunstenaar, van wie zij kunst uit de In4Art Open Collectie te leen krijgen. Ook krijgen zij een verdiepend programma aangeboden, om zo een eigen oog voor kunst te ontwikkelen.

lang:
In4Art is opgericht in 2015 door Rodolfo en Lija Groenewoud van Vliet om jonge kunstenaars meer zichtbaarheid te geven en te bouwen aan een interessante open kunstcollectie. Een collectie die bij mensen thuis hangt, maar ook actief ingezet zal worden bij (internationale) tentoonstellingen. De rode draad zijn de visies en perspectieven van kunstenaars op onze veranderende maatschappij, waarbij technologie een belangrijke rol speelt.

Op dit moment bestaat de collectie uit ruim 70 werken van 25 verschillende kunstenaars.

Wat we doen is drieledig:

1) een incubator traject voor kunstenaars, waarbij In4Art investeert in kunstenaars door het geven van commissieopdrachten en het kopen van werk, de opdracht geeft tot het realiseren van een (eerste) tentoonstelling en ondersteuning biedt in zichtbaarheid en business coaching.

2) het aanmoedigen en ondersteunen van verzamelaars (to-be) door het inzetten van de open collectie op basis van een lidmaatschap. Hiermee is de kunst uit de collectie altijd ergens te zien, krijgen leden thuis een mini-collectie van 3–5 werken in bruikleen met een verdiepend programma om in contact te komen met de kunstwereld en dragen ze bij aan het supporten van jonge kunstenaars. Dit gebruiken we om ons fonds een extra revolverend karakter te geven.

3) innovatie projecten, waarbij we de brug slaan tussen kunst, technologie en innovatie. Dit kan bestaan uit talk(shows), zoals in de Features serie.

W: http://www.in4art.eu/


Contactgegevens:

Heeft u behoefte aan meer informatie of beeldmateriaal dan kunt u contact opnemen met Lija Groenewoud van Vliet, creative Director In4Art. Via e-mail: lija@in4art.eu of tel 0614927555