FC Midtjyllands tilholdssted, MCH Arena. Kilde: Wikipedia

De mange stemmer i FCM skaber forvirring i billet-sagen

InDialogue
Aug 1, 2018 · 4 min read

Da FC Midtjyllands marketingchef, Morten Andreasen, den 23. juli 2018 meldte ud, at klubben havde lukket for billetsalget til Champions League-kvalifikationskampen mod FC Astana, skulle det vise sig at blive starten på en tur i kommunikationskarrusellen. Det hele startede med, at klubben registrerede en usædvanlig aktivitet i sit billetsystem:

Første strategi: ANKLAGEN

Der var pludseligt mistænkeligt mange fra Brøndby, der sikrede sig billetter til kampen. Vi valgte derfor at lukke ned for billetsalget til kampen online, sagde Morten Andreasen ifølge BT.

Som udtalelsen viser, stod fans af fodboldklubben Brøndby IF for anklage. Tilhængerne havde angiveligt lavet numre og hapset billetter fra potentielle tilskuere fra Herning og omegn — i hvert fald hvis man skulle tro FC Midtjylland. Uldjyderne måtte på daværende tidspunkt have følt sig sikre, siden de valgte at lufte anklagen mod de blå-gule for offentligheden.

Brøndby IF’s kommunikationschef, Christian Schultz, afviste dog over for BT at kende til, at Brøndby-tilhængere skulle have reserveret billetter til rivalens kamp mere end 300 km væk fra den københavnske vestegn.

Strategi 2: Mistakes were made

Sagen tog en uventet drejning, da FC Midtjylland den 24. august igen tonede frem med en udtalelse. Denne gang med en noget anden ordlyd. Om indikationerne eller beviserne var forsvundet, eller om de aldrig havde eksisteret, var uvist, men fra at fremsætte en anklage var midtjyderne nu pludselig blevet vage og defensive i spyttet:

Vi følger altid vores billetsalg tæt, og der opstod på et tidspunkt en mistanke om, at de gratis billetter havnede i hænderne på folk, som ikke holder med FC Midtjylland, sagde Morten Andreasen ifølge aoh.dk.

Der opstod et rygte om, at blandt andre Brøndbyfans købte billetter til Astana-kampen (…), sagde Morten Andreasen ifølge aoh.dk.

Særligt iøjnefaldende var denne passive sætningskonstruktion:

“Der opstod et rygte om …”

Pludselig så det ud, som om anklagen af Brøndby ikke opstod, fordi FC Midtjylland selv havde konstateret en uregelmæssighed i billetsystemet, men fordi rygter fra unavngivne kilder havde foranlediget klubben til at mistænke Brøndby-fans. Man fristes derfor til at spørge: Hvem stod så egentlig bag rygtet? Den nye udmelding kunne tyde på, at FC Midtjylland var ved at trække i land i forhold til den oprindelige anklage. Klubben havde i alt fald skiftet taktik.

Klubben benyttede, hvad der kunne minde om det retoriske kneb kaldet non-apology. Knebet går ud på, at en aktør erkender nogle uhensigtsmæssige forhold, men samtidig undgår at tage det egentlig ansvar ved at tale med passiv stemme. Lidt ligesom da George W. Bush sagde mistakes were made, da administrationen i 2006 måtte afskedige syv amerikanske advokater. Den daværende præsident sagde ikke I/we have made mistakes, men placerede i stedet ansvaret i ingenmandsland med passiv stemme.

Og hvem var så ansvarlig for rygterne i tilfældet med FC Midtjylland? Ingen ved det.

Tilfældet med George W. Bushs udtalelse minder om FC Midtjyllands retoriske håndtering af situationen. Midtjyderne udtalte dog ikke direkte, at fejl var blevet begået. De sagde derimod, at rygter var opstået, altså med passiv stemme, så ingen reel vidste, hvem rygterne kom fra. Sagen bundede altså ikke længere i, at FC Midtjylland selv havde konstateret en usædvanlig aktivitet i sit billetsystem — det var rygterne, klubben så sig nødsaget til at handle på.

Strategi 3: Så undskyld, da!

Men faktisk skulle der kun gå få timer, før midtjyderne tog hul på en ny og helt tredje strategi. FC Midtjylland havde ifølge BT nu sendt en undskyldning til Brøndby, og det kom samtidig frem, at FC Midtjylland slet ikke lukkede billetsalget på grund af Brøndby-fans:

Det er rigtigt, at vi kunne se, at der var mailadresser, der havde reserveret billetter, som indikerede en tilknytning til Brøndby, men vi vidste ikke, hvor mange det var (…), sagde Jacob Jørgensen, kommerciel direktør i FC Midtjylland, ifølge BT.

Der var derimod bare stor efterspørgsel på gratis billetter i det midtjyske.

Sagen her har ikke haft noget at gøre med, hvorfor billetsalget er lukket. Det er, fordi vi har udsolgt af alle vores billetter undtaget en lille portion, som vi gemmer til salg på selve dagen, sagde Jacob Jørgensen, kommerciel direktør i FC Midtjylland, ifølge BT.

Sagen endte altså med en indrømmelse efter brug af en række forskellige strategier. Klubben havde nu lagt den passive stemme til side og måtte denne gang selv tage ansvaret og undskylde den oprindelige anklage mod Brøndbys fans.

Hvad der er sket internt i FC Midtjylland forud for og under denne sag, kan vi ikke vide. Men at det er uheldigt at anvende tre forskellige strategier inden for få dage er denne sag unægteligt et bevis på. Denne ageren kommer til at fremstå en kende utroværdig, og den antyder, at man internt ikke har været helt afstemt.

Selvfølgelig havde det været bedst, hvis sagen aldrig var blevet til. Men da den nu faktisk opstod, havde klubben været bedst tjent med at være tro mod én strategi; undskylde til Brøndby-fansene og lægge direkte låg på sagen.

Har din virksomhed brug for hjælp eller rådgivning til at håndtere en sag i medierne, klare kommunikationsopgaver og PR-arbejde eller lave online markedsføring med mere, er du velkommen til at kontakte InDialogue.

InDialogue

Written by

Marketing- og kommunikationsbureau i Aarhus. Her går vi i dybden med aktuelle sager, der kommunikativt skiller sig ud. Se mere på indialogue.dk.