Ecocar
2 min readApr 19, 2023

ANKARA’NIN TARİHİ DOKUSU ROMA HAMAMI

Ankara’daki tarihi Roma Hamamı, Ulus Meydanı’ndan Yıldırım Beyazıt Meydanı’na uzanan Çankırı Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Başkentin önemli kültür hazinesi olarak öne çıkan Roma Hamamı, M.S. 212–217 yıllarında Roma İmparatoru Caracalla tarafından Sağlık Tanrısı Asklepion adına yapılmıştır.

Roma’nın yanı sıra Frig, Selçuklu ve Bizans kalıntıları da mevcut olan Roma Hamamı’nın 1937–1943 yılları arasında Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında bir höyük olduğu ortaya çıkmıştır. Ankara’nın tarihi Roma Hamamı tarihçesi için en kapsamlı bilgi, yazılı bloklardaki kitabelerde yer almaktadır. Bu kitabeler dönemin sosyal, kültürel, ekonomik ve ticari yapısı hakkında bilgi vermektedir.

Dünyanın En Büyük Roma Hamamlarından Ankara Roma Hamamı

Ankara Roma Hamamı dünya üzerindeki en büyük Roma Hamamlarından biri olarak kabul edilmektedir. Binin üzerinde eser barındırmaktadır. Bu eserler; mezar stelleri, kitabeler ve mimari parçalar olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadır.

Hamamın Palaestra denilen bölümünde güney ve batı kısımlarında Roma ve Bizans dönemine ait mezar stelleri, kuzey kısmında ise yazılı bloklar, postamentler ( Antik Roma, Bizans ve yeni klasik mimaride sütun kaidesinin altındaki kare ya da çokgen tabanlı altlık ) ve su künkleri ( pişmiş topraktan ya da çimentodan yapılmış, kalın su borusu ) bulunmaktadır. Hamamın orta alanında ise lahitler ve aslan heykelleri sergilenmektedir.

Roma Hamamı’nda bulunan en ilginç eserlerden biri Bizans dönemine ait Altar Masası’dır. Altar Masası, sekizgen bir forma sahiptir. Hıristiyanların Hz. İsa ile bütünleşmek için ekmek ve şarapla yaptıkları anma töreni olan Efkaristiya Ayini’nde kullanılmıştır.

Ankara Roma Hamamı, yapılan kapsamlı bir çalışmayla 1997–2001 yılları arasında Açık Hava Müzesi kimliğine kavuşturulmuştur.

Roma Hamamı Bölümleri

Roma Hamamı alt ve üst yapı olmak üzere 2 kısma ayrılmaktadır.

Alt yapı bölümleri ikiye ayrılmaktadır. İlki Hypokaust’tur (Külhan). Isınmış olan gazın zemin altında oluşturulmuş bir düzende dolaşımını sağlayarak hamamın ısıtılmasını sağlamaktadır.

İkincisi ise Prafurnium yani fırındır. Genelde kemer mimarisi ile yapılan kanal sistemidir.

Üst yapı bölümleri ise halkın kullanım alanını oluşturmaktadır ve altı kısımdan oluşmaktadır. Bu alanlar sırasıyla: soyunma yerleri, ilk girilen ılık alan, hamamın merkezi olan sıcak alan, mekanın ortasında ya da duvar kenarlarındaki havuzların bulunduğu soğuk alan, spor ve eğlence amaçlı kullanılan alan ve günümüzdeki saunaya denk düşen ocağa yakın inşa edilen en sıcak olan terleme salonu şeklindedir.

Ankara’da Konaklama Mekanları

Ankara seyahatiniz esnasında şehirde konaklayabileceğiniz pek çok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Manhattan Hotel, Şahinbey Hotel, Gönç Palas Otel, Ramada By Wyndham Ankara, Deeps Hotel Ankara, İçkale Otel, Raymar Hotels Ankara, Grand Seray Otel gibi işletmeler bu seçeneklerden sadece birkaç tanesidir.

Ankara Roma Hamamı Nerededir Ve Nasıl Gidilir ?

Ankara Roma Hamamı, başkentin Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Ulus Meydanı ile Yıldırım Beyazıt Meydanı arasında ve Ulus’a 400 metre uzaklıkta yer almaktadır.

Ankara Roma Hamamı gezinize, Ankara Esenboğa Havalimanı ve Ankara Tunus Caddesi’nde bulunan Ecocar Araç Kiralama şirketinden faydalanacağınız Araç Kiralama Ankara ve Avis, Budget hizmeti ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Ecocar Araç ve Filo Kiralama şirketi, profesyonel ekibi ile müşteri memnuniyetini ilk sırada bulundurması sebebiyle tercih edilen kurumsal Ankara Merkez Araç Kiralama firmaları arasında yerini almaktadır.

Ankara Merkez Araç Kiralama ve Rent A car Ankara hizmetlerini Ecocar ile en konforlu şekilde elde etmek için rezervasyonlarınızı; ofislerimiz, www.ecocar.com.tr web sitemiz veya 7 gün 24 saat hizmet veren müşteri hizmetlerimizden gerçekleştirebilirsiniz.

Müşteri Hizmetleri 7/24;

0850 307 0850

info@ecocar.com.tr