Back to the future - Hoe ik als midlifer terug student werd

Woensdag 29 september 2016 — Gent
Kick-Off

18u-

Als multimobilist parkeer ik m’n wagen aan De Watersportbaan, zwier de fiets uit de koffer en zet onder een stralende avondzon koers richting Kantienberg (ja klinkt goed, maar bergop dus).
De zenuwen gieren door m’n lijf. Ik nader de studentenbuurt. 
Wat is dit? Een massa volk begeeft zich (onder het toeziend oog van menig politieman) richting Sint-Pietersplein. Komen er echt zoveel studenten naar Arteveldehogeschool voor de Kick-off van het Postgraduaat Digital Content & Journalism? Neen, kan niet, ik bevind me in volle feestzone van de algemene Student Kick-Off van Gent! Een eerste lichte shock om me als 46-jarige ex-student een weg te banen tussen een bende hippe jongeren, leeftijdsgenoten van mijn kinderen en oud-leerlingen.

19u- Kick-off!

Als eerste aanwezige student zit ik klaar in de gang, te wachten aan lokaal L.02.06, nog gauw een fotootje plaatsen op Social Media om aan de ‘buitenwereld’ eindelijk te laten weten waar ik al die tijd al mee in m’n hoofd zat: ik ga terug studeren!!!

Een korte terugblik …
Mijn eigen studententijd dateert uit jaren 80/90, uit de vorige eeuw dus! Aan de UFSAL hield ik niet enkel een bachelor-diploma Handelsingenieur over, maar op deze unieke kleinschalige plek aan de Basiliek van Koekelberg en Simonis leerde ik ook de liefde van m’n leven kennen, nu echtgenoot en papa van onze 2 zonen!
Na Brussel kwamen de kotjaren voor de Master aan de KU Leuven en de Erasmus-uitwisseling naar Birmingham. Vijf jaar keihard studeren, maar het diploma Handels- en Bedrijfseconomisch Ingenieur was binnen!

Mijn eerste werkervaring in de privésector was Colruyt. Ja ja ik deed als kaderlid in opleiding ook de aanvul en kassa, de fameuze ‘platte karren’ en vroeg meermaals ‘kaarten of bonnetjes?’. Philippe Geubels was nog niet te bespeuren, de opleiding bleef maar duren, dus ik besloot andere oorden op te zoeken. 
Op interimbasis startte ik als leerkracht Handelsvakken in m’n vroegere school DvM (formerly known as ‘Dames van Maria’, alias De Dams of De Spinozjerokken voor de Oilsjteneers). Gedurende 21 jaren passeerden honderden leerlingen de revue, kregen ze van mij de vakken als daar waren (ja ik hou van lijstjes en opsommingen):

• Economie
• Recht
• Informatica
• Secretariaat
• Handelsproducten en Warenkennis
• Boekhouden
• Telefoon & Communicatie
• Verkoop
• Vaktechnieken
• Seminaries
• Medico-sociale administratie
• Stagebegeleiding
• Enz enz enz

Van WordPerfect naar Word, van disketjes naar USB-sticks, van 1 schoolcomputer met internet naar iedereen smartphones, van papieren klasagenda naar de digitale leeromgeving Smartschool, ik evolueerde/transformeerde met plezier.
Ik introduceerde dan ook Facebook op school, als ideaal medium om een oud-leerlingen reünie te organiseren. Ondanks toch wat tegenkanting (we spreken hier nochtans over 2015) werd het een waar succes!

Bron: Aalst.tv (met dank aan oud-leerlingen @JulesLateste en @SteffVanBoven)

Als leerkracht kon/kan ik mijn passie voor kennis(overdracht) kwijt, evenals de drang om te communiceren. De jaren vlogen voorbij, mijn kinderen werden zelfstandige tieners, en bij mij begon het midlife-gewijs te kriebelen. Zou ik een zijsprong wagen? Iets anders gaan proberen?

In september 2015 maakte ik een echte carrièreswitch en begon als Expert HR Data op het departement HR & Communicatie van Revalidatie-ziekenhuis Inkendaal (formerly known as ‘De Bijtjes’). Hier kon ik mijn liefde voor cijfers tonen in de opmaak van de personeelsbegroting, analyses van beheersgegevens, draaitabellen in Excel enz.

Maar ik voelde de zin om mijn eigen (jeugd)droom na te jagen: terug gaan studeren! Media en journalistiek zijn altijd mijn passie geweest, dus kwam ik al gauw terecht bij het gloednieuwe Postgraduaat Digital Content & Journalism aan Arteveldehogeschool.

20u-

Het ijs is gebroken, de kop is eraf. We hebben onszelf aan mekaar voorgesteld, en ik zal wat hulp van m’n medestudenten kunnen gebruiken. De nieuwe begrippen vliegen me om de oren: Mijn Dinar, Chamilo, Lynda.com, Premiere Pro, BuzzFeed,… 
Eerste to-do: een nieuwe laptop aanschaffen! Wat meteen al keuzestress met zich meebrengt: ga ik voor de Mac Book Pro (als ik rondom kijk, lijkt dit zowat de standaard bij Generation Y), of blijf ik bij het oude vertrouwde Windows?

We krijgen onze eerste opdracht: het resultaat ben jij nu aan het lezen! 
En dat is wat ik wil bereiken met dit postgraduaat: via concrete opdrachten ga ik aan de slag, al zoekende doe ik waar ik anders alleen van droomde.

Vanuit mijn economische achtergrond spreekt de brandend actuele ‘Big data’ en ‘Digitale transformatie’ me enorm aan. Ik wil mijn passie voor nieuws, actualiteit en media linken aan mijn wiskundige capaciteiten om zo nieuws te vinden in Data!

Ik ben gewoon ook zelf heel nieuwsgierig naar het vervolg …

21u-

Bij een drankje maken we persoonlijk kennis met elkaar (ja, ik ben de oudste …). De generation X studenten (herkenbaar aan de voornamen en rimpeltjes) hebben mekaar al gevonden.

Met een heel goed, warm gevoel fiets ik terug door feestgedruis …

De eerste weken …

De digitale revolutie gaat ijzingwekkend snel, en niemand weet precies waar we heen gaan en hoe dit zal evolueren.

Iedereen is zoekende, en niemand die weet wat het gaat worden
(cfr. Tim Verheyden). Oef, ik ben niet alleen met dit gevoel.

Gaat Twitter echt dood (behalve dan voor de 3 B’s: boze mensen, BV’s en bots)? (cfr. Rutger Verhoeven). Ik denk het wel! Het aandeel staat alleszins al op een dieptepunt, beleggers maken zich zorgen over de groei van het bedrijf.

Vanuit de rechtspraak is digital content ook een hot topic. Mogen de digital influencers (#koopwatikzeg) zich laten sponsoren zonder dit publiek bekend te maken? Beïnvloedt Joy Anna op commando of niet? Reclame of content marketing? (cfr. Tom Wattez en Rik Otten). Ik ben alvast op m’n hoede.

Hoe kies je de journalism tools die bij jou en je verhaal passen? (cfr. Ezra Eeman en journalismtools.io) Help, ik verzuip in het aanbod! Gelukkig kan ik zoeken op categorie.

Met een basiskennis SEO, HTML, CSS en Javascript heb je al een grote voorsprong op je medesollicitanten op zoek naar een job (cfr. Jago Kosolosky). Ik leer programmeren!

Video maken voor een mobiele omgeving, hoe begin ik daar aan? 
De verschillen tussen een Facebook en YouTube video worden me duidelijk (cfr. Maggie Beidelman). Samen met mijn team (thanks Kathleen, Veerle, Louise en Wannes) schetsen we een beeld van de Gentse studentendopen (niet voor publicatie omwille van de privacy …), spannend!

Ik weet wat te doen de komende weken. Via zelfstudie ga ik me verdiepen in de digitale wereld. Goh, ik wist echt niet dat die tutorials zo goed zijn. 
Is de leerkracht (deels) vervangbaar? Tip: check eens Lynda.com. 
Eerst in sneltempo de cursus ’Switching from Windows 10 to Mac’ doornemen (ja ik ben nu ook Apple-fan), daarna (zal wat langer duren) Adobe Premiere Pro, HTML, CSS, … . 
En ik kijk nu al uit naar de stage in de media…

… to be continued!