Digitale cijfers en letters in ‘Het huis van Vertrouwen’

Inge Van de Velde
5 min readMar 4, 2017

--

Mijn eerste schrijf- en interviewexperimenten uit 1979

Ik was een jaar of 9 toen ik ‘schrijver’ speelde, en verhaaltjes begon te schrijven, op de oude typemachine van m’n moeder of handgeschreven op klad matrixpapier.
Ik was een jaar of 10 toen ik ‘radioreporter’ speelde, en met microfoon en oude cassettespeler mijn vriendinnetjes interviewde.
Ik ben een jaar of 46 nu ik, als stagiaire-student Digital Content & Journalism, de VRT binnenstap om hier gedurende 6 weken mijn passie voor media en journalistiek uit te oefenen, voor echt deze keer.

Mijn werkplek gedurende 6 weken

Berichten schrijven voor deredactie.be

Werken voor het grootste en belangrijkste nieuwsbedrijf van Vlaanderen bleef steeds een droom voor mij. Hoe ik het aanpakte om als midlifer deze kans toch te grijpen, kan je lezen in mijn vorige blogposts. Op 20 februari 2017 was het eindelijk zover. Ik stapte door de gangen van het vertrouwde omroepcentrum. Neen, deze keer was ik niet op weg naar een preselectie voor een of andere tv-quiz, maar naar de nieuwsdienst voor een echte job!

De Onlineredactie wordt mijn werkplek voor 6 weken. Hier mag ik mee instaan voor de dagelijkse productie van deredactie.be. Hoe spannend is dat!
De eerste dagen werd ik begeleid door verschillende redacteurs die me wegwijs maakten in de werking en systemen van de nieuwsdienst. Ik leerde hoe ik het contentmanagementsysteem (CMS) moest vullen met tekst, foto’s en links om zo een bericht op deredactie.be te publiceren.

Ik draai mee op de tekstredactie, dus waar haal ik het nieuws?

De eerste artikels die ik maakte zijn gebaseerd op Belga-berichten. Belga News Agency is het grootste Belgische persbureau en is de Belgische hoofdleverancier van actualiteit aan de media. De eindredacteur geeft me een item dat ik mag uitwerken. Ik zoek de info op Belga, maar check natuurlijk ook andere bronnen en media. Om het artikel te verduidelijken zoek ik passende foto’s op BelgaImage, Getty Images of bij een ander fotoagentschap. Deze foto moet ik dan nog croppen (bijsnijden) in een fotobewerkingsprogramma om dan in het CMS te plakken, op de juiste plaats. Mijn eerste Belga-artikel stond de tweede stagedag online, en daar was ik best wel fier op.

De content zoeken en in het CMS gieten gaat steeds beter. In het begin was ik wel traag, en moest ik zoeken naar iedere knop, iedere volgende stap die je moet nemen om iets gepubliceerd te krijgen of achteraf nog te wijzigen. De eindredacteur moest me ook helpen bij de juiste titelkeuze. Deze moet juist én teasend zijn. Ook de inleiding bij een bericht moest ik dikwijls herschrijven. Ik moet leren zo eenvoudig mogelijk te schrijven en dus geen te lange zinnen of archaïsche woorden te gebruiken. Eigenlijk moet ik het verhaal neerschrijven zoals ik het zou vertellen.

Dag 3 mocht ik een eigen artikel schrijven. Vlaams minister-president Geert Bourgois had in het Radio 1-programma ‘De ochtend’ telefonisch gereageerd op de heisa rond Zaventem en de geluidshinder. Via LogDepot kan ik het interview herbeluisteren en ik mocht er een eigen stukje over schrijven, met dit als resultaat:

Dat gaf pas een kick, mijn eigen naam bij een artikel te zien verschijnen! Deadlines en snelheid combineren met juistheid en accuraatheid is mijn uitdaging voor de komende weken.

Social media

Iedere ochtend om 10.30 u. is er een briefing van de Onlineredactie-ploeg. Ik vind het fantastisch het nieuws vanop de eerste rij te kunnen meemaken. Ik verneem bijvoorbeeld welke persconferentie er die dag nog komt. Ik voel de spanning bij de voorbereiding van een Facebook Live. Economiespecialist Michael Van Droogenbroeck kwam vaak aan het woord afgelopen week in onze live studio op de redactie en had het o.a. over de beursgang van Snapchat en over de bitcoin.

Onze kleine live studio waar de Facebook Live wordt opgenomen met een journalist en een expert

Ja, Facebook hoort vandaag ook bij het journalistieke werk. Is er een leuk item dat past voor ‘social’, dan mag ik dit ook posten op de Facebookpagina van deredactie.be. Daarna schieten de views natuurlijk de hoogte in, en dit ga ik checken in Google Analytics. Fijn om te zien hoe goed of minder goed een post scoort. Ik hou enorm van cijfers en wil me dus de komende weken zeker nog verdiepen in deze boeiende wereld van data.

Mijn eerste artikel verschenen op de Facebookpagina van VRTderedactie.be scoorde goed

Mijn collega’s :-)

Een leuk nevenverschijnsel van deze stage is natuurlijk de werkomgeving. Ik hou zo enorm veel van deze plaats met zijn jarenlange geschiedenis, dat alleen al er rondlopen mij een goed gevoel geeft. Het lijkt alsof ik in mijn tv gekropen ben als ik hier naast me de stemmen hoor van een Jan Holderbeke of Martine Tanghe.

Nog altijd mijn idolen, wat een mooie stemmen!

En de Radio 1 studio is ook vlakbij. Zo kwam ik Jan Hautekiet ‘in real live’ tegen aan de koffieautomaat en vertelde hem schoorvoetend dat ik de dame ben van het ‘100 dagen zonder chocolade’ goed voornemen verhaal.

Na het weekend begin ik aan week 3. Ik ben benieuwd wat dit avontuur bij de VRT me nog zal brengen …

--

--