Hoe overleef je als chocoholic 100 dagen zonder chocolade? Lees hier mijn 10 tips en het resultaat

Geen Tournée Minérale, geen 40 dagen zonder vlees, geen 10.000 stappen-challenges voor mij! Als echte chocoholic is er maar één moeilijkheid, één verslaving waarvan ik wil afkicken:

chocolade, in al zijn vormen, formaten, kleuren en smaken.

En dat zijn er veel: boterhammen met chocopasta, hele repen, Belgische pralines van top chocolatiers, chocolademousse, patisserie, ijsjes, candybars, chocoladewafels, koekjes, truffels, … . Ik lust ze allemaal en eet ze dagelijks, tot meermaals toe.

Barack Obama weet het ook:

‘It’s easy to love a country known for chocolate and beer’ 
(speech BOZAR, 26 maart 2014).

Wat is nu het probleem? Je raadt het al, de kilo’s chocolade blijven er, met het ouder worden, toch stilletjes aan meer en meer “aanplakken”. Ik krijg ze er niet meer afgesport, en gezond kan het ook niet zijn, die massa vet en suikers die ik dagelijks binnenwerk.

Dus na de feestdagen stond mijn besluit vast: ik begon aan mijn eigen challenge, geïnspireerd op Nick Vinckiers “100 dagen zonder alcohol”: mijn “30 dagen zonder chocolade”-challenge. Ik moest en zou slagen en ging dus op zoek naar tips & trucs om een goed voornemen deze keer wél vol te houden.

Dag 1: een serieuze switch in mijn ontbijt

Deze 10 tips pas ik effectief toe. Alles staat of valt met MOTIVATIE. Je moet het zelf 100 % willen:

1 WEES REALISTISCH EN PLAN

Kortetermijndoelstellingen zijn makkelijker te behalen en werken extra motiverend. Begin eens met één maand. Een jaar is wel héél lang, een maand is wel haalbaar en is alvast een goed begin. Ik startte eerst een challenge van 30 dagen, pas later maakte ik er 100 dagen van.

2 MAAK EEN LIJST MET VOORDELEN VAN JE GOEDE VOORNEMENS

Ik denk aan het mooie strakke jurkje dat ik wil dragen in de lente. Er staan een aantal communiefeesten en een huwelijksfeest in mijn agenda in het voorjaar, dus op die dagen wil ik me goed voelen in mijn vel en een vrouwelijk jurkje aantrekken, liever in maat L dan in XL.

3 VERTEL OVER JE GOEDE VOORNEMENS

Ik besloot een Facebookpagina te maken “100 dagen zonder chocolade”. Iedereen, je hoeft daarom niet zelf chocolade af te zweren, kan me volgen, steunen of plagen. Ik postte iedere dag hulp en tips, weetjes, iets grappigs of opvallends, allemaal in het teken van chocolade natuurlijk. Het feit van hier iedere dag mee bezig te zijn houdt me alert en ik wil zeker niet falen op social media.

Het Radio 1 programma Hautekiet volgt zeven mensen die vanaf januari een goed voornemen willen volhouden. Deze opvolging en een gesprekje met Jan Hautekiet op de nationale radio zijn natuurlijk de beste motivatie om niet op te geven.

Ik vraag ook aan vrienden om, indien mogelijk, rekening houden met mijn uitdaging als ik bij hen op bezoek kom. Een dessert met vers fruit in plaats van een chocoladetaart is ook lekker en telt veel minder calorieën.

4 BELOON JEZELF

Toen ik mijn eerste 30 dagen chocoladevrij had ‘overleefd’ heb ik mezelf getrakteerd op een nieuwe bikini en een jurkje. Dit werkt motiverend. Met de uitgespaarde chocolade-uitgaven ga ik graag een avondje naar de cinema. Zo zag ik afgelopen maand al de Oscar-toppers La La land en Moonlight. Bij het bezoek aan een hippe koffiebar hoop ik nu telkens op een bijhorend koekje zonder chocolade, dat was vroeger wel anders.

5 HOU JE VOORUITGANG BIJ

Op de Facebookpagina tel ik het aantal dagen dat ik bezig ben. Vandaag is dag 100! In een excel-bestand noteer ik eenmaal per week mijn gewicht.

6 BLIJF ERVOOR GAAN

Ander gedrag aanleren is best lastig. Geef jezelf dus de nodige tijd en weet vooral dat de aanhouder wint. Geef de moed ook niet op na een misstap. Gewichtsverlies was bij mij niet de prioriteit. Minder drang naar chocolade wel, en dat is toch al vrij goed gelukt na 100 dagen.

7 BRENG VARIATIE IN JE MENU EN TUSSENDOORTJES

Ik heb nu meer fruit, groenten, yoghurt, noten en zaden, granola en muesli in huis dan ooit tevoren. Als de drang naar zoet er toch is, eet ik light confituur, yoghurt met honing of peperkoek. Dit bananen-blauwe bessen brood met Griekse yoghurt is ook heel lekker.

8 BEWEEG

Sporten heb ik altijd graag gedaan en doe ik regelmatig. Dit is dus geen extra opgave voor mij, maar net een leuke ontspanning. Gaan joggen verbruikt het meeste calorieën maar doe ik minst graag. Met een vriendin afspreken dwingt je uit je luie zetel te komen, en het gevoel achteraf is telkens weer zalig. Al heb ik nog nooit de Runner’s high ervaren, denk ik.

9 SLAAP VOLDOENDE

Dit is voor mij de moeilijkste. Ik geraak o zo moeilijk op tijd in bed. Iedere avond is er wel een leuke Vlaamse serie op tv die ik wil zien. Ik ben een actua-freak dus ik kijk graag naar het Journaal Laat en lees de krant en “de boekskes”. Ook social media trekken me voortdurend naar een scherm. En dat is net mijn zwakke plek: als ik vermoeid ben, heb ik net meer zin in chocolade en zoetigheid. Dus ik weet dat ik mijn rust nodig heb en aan die 7 à 8 uur slaap per nacht moet proberen te geraken. Misschien wordt mijn volgende challenge wel de ‘clean sleep’, de grootste gezondheidstrend voor 2017 volgens Gwyneth Paltrow.

10 MAAK PLANNEN VOOR NA JE CHALLENGE

Iedere challenge heeft een einddatum, tenzij je natuurlijk voor een levenslange gedragsverandering wil gaan. Mijn “100 dagen zonder chocolade” lopen af op 11 april, vandaag dus. En wat nu?

Ik heb geleerd en ervaren dat ik zonder chocolade kan. Het is allemaal een kwestie van de juiste mindset en motivatie.

En mijn gewicht? Nauwelijks 2 kilo ben ik kwijt. Tja ik weet het, dat is ook logisch, vermits ik veel andere calorierijke tussendoortjes at in plaats van chocolade. Geef mij dan maar mijn chocolade! Morgen, zalig, ik snak ernaar!

Nu, na mijn 100 dagen wil ik proberen of ik matig en gedoseerd van chocolade kan genieten. Is een stukje pure chocolade per dag niet gezond?

En mijn volgende projectje begint al te broeden, ik kan het niet laten: Chocoolade
Wordt dus zeker vervolgd …

100 dagen net op tijd voorbij voor de Paasdagen, oef …