İnsanlığın Kurtarıcısı İsa Mesih’in Doğumu

Trust in God
5 min readJun 22, 2023

--

İsa Mesih, Tanrı’nın Oğlu’dur ve Tanrı’nın kurtuluş planının merkezinde yer alan kişi olarak insanlığın kurtarıcısı olarak kabul edilir. İsa Mesih Tanrı’nın Oğlu olarak dünyaya gelmiş, insanların günahlarını bağışlamak ve ebedi kurtuluşu sağlamak için çarmıha gerilmiş ve üç gün sonra yeniden dirilmiştir. 40 gün boyunca elçilerine görünmüş ve sonra göğe alınmıştır.

Elçilerin İşleri 1: 8–11: “Ama Kutsal Ruh üzerinize inince güç alacaksınız. Yeruşalim’de, bütün Yahudiye ve Samiriye’de ve dünyanın dört bucağında benim tanıklarım olacaksınız.” İsa bunları söyledikten sonra, onların gözleri önünde yukarı alındı. Bir bulut O’nu alıp gözlerinin önünden uzaklaştırdı. İsa giderken onlar gözlerini göğe dikmiş bakıyorlardı. Tam o sırada, beyaz giysiler içinde iki adam yanlarında belirdi. “Ey Celileliler, neden göğe bakıp duruyorsunuz?” diye sordular. “Aranızdan göğe alınan İsa, göğe çıktığını nasıl gördünüzse, aynı şekilde geri gelecektir.”

İsa Mesih’in kurtarıcı rolü, Hristiyan inancının merkezini oluşturur ve insanların Tanrı’yla yeniden bir ilişki kurmasını, günahlarının affedilmesini ve ebedi hayata erişimini mümkün kılar.

1. Meryem ve Kutsal Ruh’un Müjdesi:

İncil’e göre, İsa Mesih, Meryem adındaki bir kadından Kutsal Ruh tarafından doğmuştur. Bu olay, Meryem’in bakire olmasına rağmen hamile kalması şeklinde gerçekleşmiştir. İsa Mesih’in doğumu, bir mucize olarak kabul edilir ve İsa’nın Tanrı’nın Oğlu olduğunu ilan eder. Meryem, bu müjdeyi Meryem’e getiren melek Cebrail’in ziyaretinden sonra kabul eder ve İsa’yı dünyaya getirmeye razı olur.

Luka 1:26–38: “Elizabet’in hamileliğinin altıncı ayında Tanrı, Melek Cebrail’i Celile’de bulunan Nasıra adlı kente, Davut’un soyundan Yusuf adındaki adamla nişanlı kıza gönderdi. Kızın adı Meryem’di. Onun yanına giren melek, “Selam, ey Tanrı’nın lütfuna erişen kız! Rab seninledir” dedi. Söylenenlere çok şaşıran Meryem, bu selamın ne anlama gelebileceğini düşünmeye başladı. Ama melek ona, “Korkma Meryem” dedi, “Sen Tanrı’nın lütfuna eriştin. Bak, gebe kalıp bir oğul doğuracak, adını İsa koyacaksın. O büyük olacak, kendisine ‘Yüceler Yücesi’nin Oğlu’ denecek. Rab Tanrı O’na, atası Davut’un tahtını verecek. O da sonsuza dek Yakup’un soyu üzerinde egemenlik sürecek, egemenliğinin sonu gelmeyecektir.” Meryem meleğe, “Bu nasıl olur? Ben erkeğe varmadım ki” dedi. Melek ona şöyle yanıt verdi: “Kutsal Ruh senin üzerine gelecek, Yüceler Yücesi’nin gücü sana gölge salacak. Bunun için doğacak olana kutsal, Tanrı Oğlu denecek. Bak, senin akrabalarından Elizabet de yaşlılığında bir oğula gebe kaldı. Kısır bilinen bu kadın şimdi altıncı ayındadır. Tanrı’nın yapamayacağı hiçbir şey yoktur.” “Ben Rab’bin kuluyum” dedi Meryem, “Bana dediğin gibi olsun.” Bundan sonra melek onun yanından ayrıldı.”

2. İsa Mesih’in Beytlehem’de Doğumu:

İsa Mesih’in doğumu Beytlehem şehrinde gerçekleşir. İncil’de, Meryem ve Yusuf’un, İsa’yı doğurmak üzere olan Meryem’in hamileliği sırasında Beytlehem’e gitmeleri gerektiği belirtilir. Bu, Eski Ahit’te yer alan bir kehanetin yerine gelmesidir, çünkü peygamber Mika, Kurtarıcı’nın Beytlehem’de doğacağını önceden bildirmiştir.

Mika 5:2–5: “Ama sen, ey Beytlehem Efrata,

Yahuda boyları arasında önemsiz olduğun halde,

İsrail’i benim adıma yönetecek olan senden çıkacak.

Onun kökeni öncesizliğe, zamanın başlangıcına dayanır.

Bu yüzden onu doğuracak olan kadın doğurana dek

RAB İsrailliler’i düşmanlarına teslim edecek.

Sonra öbür soydaşları İsrailliler’e katılacak.

O gelince, halkını RAB’den aldığı güçle

Tanrısı RAB’bin görkemli adına yönetecek.

Halk güvenlik içinde yaşayacak.

Çünkü bütün dünya onun büyüklüğünü kabul edecek.

Halkına esenlik getirecek.”

Meryem ve Yusuf, İsa’yı bir ahıra yerleştirirler ve İsa Mesih, bir yemlikte dünyaya gelir.

Matta 1:18–25: “ İsa Mesih’in doğumu şöyle oldu: Annesi Meryem, Yusuf’la nişanlıydı. Ama birlikte olmalarından önce Meryem’in Kutsal Ruh’tan gebe olduğu anlaşıldı. Nişanlısı Yusuf, doğru bir adam olduğu ve onu herkesin önünde utandırmak istemediği için ondan sessizce ayrılmak niyetindeydi. Ama böyle düşünmesi üzerine Rab’bin bir meleği rüyada ona görünerek şöyle dedi: “Davut oğlu Yusuf, Meryem’i kendine eş olarak almaktan korkma. Çünkü onun rahminde oluşan, Kutsal Ruh’tandır. Meryem bir oğul doğuracak. Adını İsa koyacaksın. Çünkü halkını günahlarından O kurtaracak.” Bütün bunlar, Rab’bin peygamber aracılığıyla bildirdiği şu söz yerine gelsin diye oldu: “İşte, kız gebe kalıp bir oğul doğuracak; adını İmmanuel koyacaklar.” İmmanuel, Tanrı bizimle demektir. Yusuf uyanınca Rab’bin meleğinin buyruğuna uydu ve Meryem’i eş olarak yanına aldı. Ama oğlunu doğuruncaya dek Yusuf ona dokunmadı. Doğan çocuğun adını İsa koydu.”

Matta 2:1–12: “ İsa’nın Kral Hirodes devrinde Yahudiye’nin Beytlehem Kenti’nde doğmasından sonra bazı yıldızbilimciler doğudan Yeruşalim’e gelip şöyle dediler: “Yahudiler’in Kralı olarak doğan çocuk nerede? Doğuda O’nun yıldızını gördük ve O’na tapınmaya geldik.” Kral Hirodes bunu duyunca kendisi de bütün Yeruşalim halkı da tedirgin oldu. Bütün başkâhinleri ve halkın din bilginlerini toplayarak onlara Mesih’in nerede doğacağını sordu. “Yahudiye’nin Beytlehem Kenti’nde” dediler. “Çünkü peygamber aracılığıyla şöyle yazılmıştır:

‘Ey sen, Yahuda’daki Beytlehem,

Yahuda önderleri arasında hiç de en önemsizi değilsin!

Çünkü halkım İsrail’i güdecek önder

Senden çıkacak.’

Bunun üzerine Hirodes yıldızbilimcileri gizlice çağırıp onlardan yıldızın göründüğü anı tam olarak öğrendi. “Gidin, çocuğu dikkatle arayın, bulunca bana haber verin, ben de gelip O’na tapınayım” diyerek onları Beytlehem’e gönderdi. Yıldızbilimciler, kralı dinledikten sonra yola çıktılar. Doğuda görmüş oldukları yıldız onlara yol gösteriyordu, çocuğun bulunduğu yerin üzerine varınca durdu. Yıldızı gördüklerinde olağanüstü bir sevinç duydular. Eve girip çocuğu annesi Meryem’le birlikte görünce yere kapanarak O’na tapındılar. Hazinelerini açıp O’na armağan olarak altın, günnük ve mür sundular. Sonra gördükleri bir düşte Hirodes’in yanına dönmemeleri için uyarılınca ülkelerine başka yoldan döndüler.”

Luka 2:1–7: “O günlerde Sezar Avgustus bütün Roma dünyasında bir nüfus sayımının yapılması için buyruk çıkardı. Bu ilk sayım, Kirinius’un Suriye valiliği zamanında yapıldı. Herkes yazılmak için kendi kentine gitti. Yusuf da, Davut’un soyundan ve torunlarından olduğu için Celile’nin Nasıra Kenti’nden Yahudiye bölgesine, Davut’un kenti Beytlehem’e gitti. Orada, hamile olan nişanlısı Meryem’le birlikte yazılacaktı. Onlar oradayken, Meryem’in doğurma vakti geldi ve ilk oğlunu doğurdu. O’nu kundağa sarıp bir yemliğe yatırdı. Çünkü handa yer yoktu.”

Luka 2:8–20: “ Aynı yörede, sürülerinin yanında nöbet tutarak geceyi kırlarda geçiren çobanlar vardı. Rab’bin bir meleği onlara göründü ve Rab’bin görkemi çevrelerini aydınlattı. Büyük bir korkuya kapıldılar. Melek onlara, “Korkmayın!” dedi. “Size, bütün halkı çok sevindirecek bir haber müjdeliyorum: Bugün size, Davut’un kentinde bir Kurtarıcı doğdu. Bu, Rab olan Mesih’tir. İşte size bir işaret: Kundağa sarılmış ve yemlikte yatan bir bebek bulacaksınız. Birdenbire meleğin yanında, göksel ordulardan oluşan büyük bir topluluk belirdi. Tanrı’yı överek,

“En yücelerde Tanrı’ya yücelik olsun,

Yeryüzünde O’nun hoşnut kaldığı insanlara

Esenlik olsun!” dediler. Melekler yanlarından ayrılıp göğe çekildikten sonra çobanlar birbirlerine, “Haydi, Beytlehem’e gidelim, Rab’bin bize bildirdiği bu olayı görelim” dediler. Aceleyle gidip Meryem’le Yusuf’u ve yemlikte yatan bebeği buldular. Onları görünce, çocukla ilgili kendilerine anlatılanları bildirdiler. Bunu duyanların hepsi, çobanların söylediklerine şaşıp kaldılar. Meryem ise bütün bu sözleri derin derin düşünerek yüreğinde saklıyordu. Çobanlar, işitip gördüklerinin tümü için Tanrı’yı yüceltip överek geri döndüler. Her şeyi, kendilerine anlatıldığı gibi bulmuşlardı.”

3. Mucizevi Doğumun Anlamı:

İsa Mesih’in mucizevi doğumu, Hristiyan inancında büyük bir öneme sahiptir. İsa’nın Kutsal Ruh tarafından doğması, insan doğasının yanı sıra tanrısal doğayı da içerdiğini gösterir. İsa’nın Tanrı’nın Oğlu olarak dünyaya gelmesi, insanların günahlarının bağışlanması ve ebedi yaşamın müjdesini taşıması anlamına gelir. İncil, İsa Mesih’in doğumunun, Tanrı’nın insanlığa olan sevgi ve merhametinin bir ifadesi olduğunu vurgular.

Yuhanna 12:46: “Bana iman eden hiç kimse karanlıkta kalmasın diye, dünyaya ışık olarak geldim. ”

4. İsa Mesih’in Doğumu ve Hristiyan İnancı:

İsa Mesih’in doğumu, Hristiyan inancının merkezinde yer alır. İncil’e göre, İsa Mesih, insanlık için kurtuluşun kaynağıdır.

Yuhanna 3:16: “Çünkü Tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki, biricik Oğlu’nu verdi. Öyle ki, O’na iman edenlerin hiçbiri mahvolmasın, hepsi sonsuz yaşama kavuşsun. ”

Meryem’e yapılan Kutsal Ruh’un müjdesi ve Beytlehem’de gerçekleşen mucizevi doğumu, İsa’nın Tanrı’nın Oğlu olduğunu ilan eder. İsa Mesih’in doğumu, insanlığın kurtuluşu ve günahların bağışlanması için Tanrı’nın sevgisinin bir ifadesidir. Hristiyan inancında, İsa Mesih’in doğumu, Tanrı’nın insanlık için olan büyük planının bir parçasıdır ve kurtuluşun kaynağı olarak kabul edilir.

--

--