Ποια είναι η επόμενη μέρα για το digital marketing?

Μια λίστα με τα top digital marketing trends που έρχονται δυναμικά μέσα στο 2018!

Ποια είναι η επόμενη μέρα για το digital marketing? Αυτή είναι η ερώτηση που δέχομαι πιο συχνά στις επαγγελματικές μου συναντήσεις. Οι marketers αναζητούν τα trends που θα δώσουν χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία στο χτίσιμο του brand. Ιδού η δική μου λίστα με τα top trends που έρχονται δυναμικά μέσα στο 2018!

Video Video Video
Ναι, το 2017 ήταν η χρόνια του Video, το 2018 όμως το Video σε κάθε μορφή του θα «απογειωθεί» και θα γίνει κυρίαρχος τρόπος παρουσίασης περιεχομένου. Χρησιμοποιήστε το, βρείτε έξυπνους τρόπους παραγωγής του, εκτιμήστε την αξία του. Live video, animated video, streaming video, stop motion video, unboxing video και ότι άλλο φόρματ σας εξυπηρετεί, πρέπει να είναι top στη λίστα περιεχομένου σας.

Όταν μεγαλώσω θα γίνω Bot!
Στον τομέα του marketing και του customer service, αυτές οι έξυπνες εφαρμογές δίνουν γρήγορες απαντήσεις και λύνουν τα χέρια του κάθε community manager. Χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά ή τεχνητή νοημοσύνη, τα bots παρέχουν απαντήσεις σε καθημερινές ή πιο σύνθετες ερωτήσεις των καταναλωτών. Η αυξανόμενη χρήση και ιδιαίτερα από μικρότερες ηλικίες εφαρμογών όπως fb messenger, whatsapp, viber, snapchat, wechat, καθιστούν την επικοινωνία με ένα bot πολύ εύκολη και οικεία.

AR-VR-MR,
Augmented Reality — Virtual Reality — Mixed Reality

Πρόκειται για ένα trend που γνωρίσαμε τη δεκαετία του 90, ωστόσο η τεχνολογία της εποχής δεν μπόρεσε να το υποστηρίξει. Σήμερα η Apple και η Google έχουν ενσωματώσει την επαυξημένη πραγματικότητα στα κινητά που κρατάμε κάθε μέρα και με εργαλείο την κάμερα και τους πανίσχυρους επεξεργαστές, μπορεί πλέον ο καθένας να δει πληροφορία του ψηφιακού κόσμου ενσωματωμένη στο φυσικό περιβάλλον. Αυτό θα φέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που κινούμαστε και καταναλώνουμε σε ένα φυσικό κατάστημα, στην οδήγηση, στην ιατρική και γενικά στην ενσωμάτωση της πληροφορίας στην καθημερινότητά μας.

Micro Influencers — Co Create

Η συν-δημιουργία περιεχομένου και η συνεργασία με «πολλαπλασιαστές γνώμης» δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 2018 θα είναι η χρονιά που θα δούμε micro influencers, δηλαδή ανθρώπους που μιλάνε στο κοινό ή είναι το κοινό ενός brand και έχουν μια στοχευμένη σφαίρα επιρροής στους καταναλωτές μας, να μπορούν να επηρεάσουν τις απόφασεις του κοινού κάνοντάς απλά ένα instagram story μερικών δευτερολέπτων! Μιλήστε μαζί τους, υιοθετήστε τους τρόπου επικοινωνίας τους, βοηθήστε τους να αναδείξουν το brand σας και πάνω από όλα αφήστε τους να είναι αυθεντικοί.

Το Twitter ή θα αλλάξει δραματικά

ή θα κλείσει μέσα στο 2018!

End of Story.-

Το νου σου στα δεδομένα!

Μετά από τρία χρόνια συζήτησης, συμφωνήθηκε τελικά ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων της ΕΕ ή εν συντομία πλαίσιο GDPR. Η παρούσα οδηγία θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο περί προστασίας δεδομένων του 1998. Όπως και με τις περισσότερες σημαντικές νομοθετικές αλλαγές, δεν θα εφαρμοστεί αμέσως και πιθανότατα θα καταστεί υποχρεωτική κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ο κύριος στόχος του GDPR είναι να δοθεί στους χρήστες μεγαλύτερος έλεγχος και ασφάλεια στα προσωπικά τους δεδομένα, να επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες σε εταιρείες που τα χειρίζονται και να διασφαλίσουν τη σωστή εισροή και χρήση των παραγόμενων δεδομένων. Συνεργαστείτε με κάποιον που γνωρίζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα δεδομένα και μην αφήνετε τίποτα στην τύχη του, όσων αφορά προσωπικά δεδομένα χρηστών που ήδη έχετε στην κατοχή σας.

Η φωνή σου είναι το καλύτερο interface

Η φωνή είναι εξαιρετικό μέσο για να επικοινωνήσεις με μια μηχανή… το είδαμε και παλαιότερα αλλά η τεχνολογία δεν ήταν πάλι εκεί. Σήμερα όμως Amazon και Google απέδειξαν ότι η φωνή είναι το καλύτερο μέσο για να κάνεις αγορές, να μάθεις πληροφορίες και να επικοινωνείς με ψηφιακούς βοηθούς. Το conversational commerce είναι εδώ. Τα brands πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα της φωνητικής αναζήτησης και του Voice Search Optimization. Παράδειγμα διαφημιστική τοποθέτηση στις απαντήσεις ψηφιακών βοηθών σε έξυπνο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στα κινητά τηλέφωνα και όπου η φωνή θα κυριαρχήσει ως interface.

Και μερικά ακόμη πραγματάκια που πρέπει να έχουμε στο νου μας μέσα στο 2018, αλλά δεν είναι αρκετά ώριμα για να αποτελούν πρόβλεψη.
(τα γράφω επιγραμματικά και μπορείτε να τα googlarete ή να με ρωτήσετε στα σχόλια για περισσότερες λεπτομέρειες)

- Νέα metrics όπως Cost Per Experiment θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα CPM και CPC.

- Personalization across funnel. Με τόσα εργαλεία μπορούμε πια να σερβίρουμε σωστές και personalized διαφημίσεις. Μην τρώτε άλλο παπά.

- Κάποια στιγμή όλο αυτό “το έργο” με το influencers marketing χαμό θα καταρρεύσει

- To LinkedIn θα αρχίσει να ανεβαίνει και να κάνει ουσιαστικά πράγματα (και όχι απλά να προσθέσει chat…)

- Καινούργια φορμάτ διαφήμισης θα μας δίνουν τη δυνατότητα να στοχεύουμε σωστά και να μην έχουμε θέμα με το ad blocking (banner my ass)

- Δεν θα χρειάζεται να λέμε πια Mobile First. Είναι ήδη First! το 80% από εσάς διαβάζει αυτό το άρθρο στο κινητό.

- Δώσε περισσότερη βάση στην τοποθεσία. Σκέψου τοπικά και στοχευμένα.

- Δώσε βάση στην εμπειρία και σε μικρές θαυματουργές στιγμές (micro moments) μεταξύ των καταναλωτών και του brand σου.

…και για κλείσιμο να θυμάστε αυτόν τον ορισμό, θα κάνει θραύση το 2018.

Future Cat
A person that reads every future blog, technology blog, and probably every video game blog. A Future Cat truly believes that one day within the next 10–30 years man will answer to, or actually physically become robotic, as it is the next step in evolution. He believes people will be uploading their brain to a cloud (due to singularity, a concept made somewhat popular in the technology world by Vernor Vinge in 1993 ,and then reiterated by Ray Kurzweil in 2000) that will allow people to virtually live on, even after the Earth is uninhabitable.

Αν έχεις κάτι να προσθέσεις, άφησε μου ένα σχόλιο να το συζητήσουμε! Μπορούμε να συνεχίσουμε την κουβέντα στο Facebook αλλά και στο LinkedIn

Dimitris Dimitriadis

Written by

👩‍🚀 Digital Futurist 📢 International Speaker 🎙 Social Media Podcaster

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade