De ce cred ca iPhone 6 este cel mai bun smartphone din lume


Initial nu voiam sa scriu despre iPhone 6 sau Apple Watch, deoarece, in ultimele 3 zile, s-a scris doar despre asta in presa de specialitate. Dar trebuie sa clarific cateva aspecte legate de iPhone 6 si de ce cred ca este cel mai bun smartphone din lume.

Inainte de a prezenta motivele pentru care consider ca iPhone 6 este cel mai bun smartphone din lume, trebuie mentionat faptul ca, parerile criticilor de pe internet nu reprezinta un indicator pentru vanzarile unui produs ca iPhone sau pentru satisfactia utilizatorilor. Daca altfel ar fi fost cazul, Apple ar fi renuntat la iPhone dupa lansarea iPhone 4S, cand criticii au inceput sa se planga ca nu are functia x, ecranul este prea mic, RAM-ul este insuficient, etc. Dar realitatea este cu totul alta, astfel incat, vanzarile iPhone cresc, in ciuda pretului ridicat, cu fiecare model lansat. Conform Apple, peste 98% din utilizatorii iPhone sunt multumiti cu experienta si functiile oferite. Peste 98%! Nu exista o alta companie care se poata lauda cu un asemenea procentaj cand vine vorba de satisfactia clientilor.

Banuiesc ca este destul de clar pentru toata lumea ca esti considerat “cool” daca critici Apple sau ca stirile negative vand, desi ambele situatii nu beneficiaza de o baza solida, sustinuta de argumente obiective.

In continuare, voi incerca sa clarific cele mai des intalnite critici in ceea ce priveste iPhone 6.

1. Are display mai slab decat competitia.

Multi critica Apple ca nu a intrat in aceasta cursa inutila, in care display-ul cu cea mai mare rezolutie este cel mai bun. Adevarul este ca, orice display cu rezolutie peste 320 ppi (pixeli per inch) consuma inutil reurse importante, fapt ce influenteaza negativ experienta utilizatorului.

Nu spun ca sunt impotriva rezolutiilor mari, dar acestea ar trebui sa vina natural, sustinute de evolutii semnificative in ceea ce priveste puterea de procesare, dar si capacitatea acumulatorilor.
Sustin decizia Apple de a pastra rezolutia la 326 ppi, deoarece display-ul folosit in iPhone 5s mi se pare foarte bun, iar cu iPhone 6, prin cresterea ratei de contrast (1400:1 vs 800:1) si a calitatii in ceea ce priveste reproductia culorilor, Apple creste calitatea obiectiva a imaginilor afisate prin inovatie.

2. Are procesor mai slab decat competitia.

Cea mai des intalnita obiectie in momentul lansarii unui nou model iPhone, consta in incapacitatea criticilor de recunoaste ca numarul de nuclee si frecventa nu sunt indicatori relevanti in ceea ce priveste performanta absoluta.

Cu iPhone 5s si A7, Apple a oferit o lectie dura industriei, prin dezvoltarea primului procesor ARM pe 64 de biti, cu arhitectura similara procesoarelor folosite in notebook-uri si desktop-uri (A7 beneficiaza de 4MB de memorie tampon L3, cea mai mare cantitate intalnita intr-un procesor mobil).

Astfel, desi procesorul A7 avea “doar” doua nuclee si rula la 1.3 GHz, pentru o perioada buna de timp a detinut titlul de cel mai performant procesor mobil.

Cu iPhone 6 si A8, Apple se afla din nou in avantaj. Dezvoltat prin imbunatatirea semnificativa a unei arhitecturi mature, noul procesor ofera imbunatatiri majore in ceea ce priveste performanta si consumul de energie, fara a creste numarul de nuclee si fara cresteri semnificative in ceea ce priveste frecventa (mai multe surse sustin ca A8 ruleaza la 1.4GHz).

3. Are doar 1GB de memorie RAM.

Aici, cred ca este de ajuns sa mentionez faptul ca, ultima versiune a sistemului de operare iOS ruleaza pe iPhone 4S, lansat in 2011, cu doar 512MB de memorie RAM. Asta inseamna ca, spre deosebire de Android, unde majoritatea varfurilor de gama vin cu 2GB sau 3GB de memorie RAM (ma astept ca pana la finalul anului sa fie lansat primul model cu 4GB de memorie RAM), pentru a satisface setea de resurse a sistemului de operare, Apple au ales calea mai dificila: sa optimizeze consumul de resurse si performanta memoriei flash, pentru a permite stocarea in memoria virtuala a datelor ce nu trebuiesc stocate in mod explicit in RAM.

Singura dilema pe care o am, in ceea ce priveste cantitatea de memorie RAM din ultimele 3 generatii iPhone, consta in capacitatea Apple de a oferi actualizari pentru iOS pentru urmatorii 3 ani, dar cu siguranta vor gasi o solutie la aceasta problema pana in 2017.

Calitatea camerelor iSight si FaceTime, materialele folosite sau autonomia consider ca nu mai necesita dezbatere, deoarece beneficiaza de imbunatatiri semnificative.

Este foarte posibil ca unele aspecte ale iPhone 6 sa fie depasite de un alt varf de gama, acum sau in viitor, dar cu siguranta nu o sa apara pana in momentul lansarii iPhone 6S (care stim deja cum o sa arate) un varf de gama care sa depaseasca iPhone 6 per total, ca nivel de integrare si sinergie hardware/software sau ca nivel de satisfactie a utilizatorului. Tocmai de aceea, in momentul de fata, iPhone 6 este cel mai bun smartphone din lume.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Ionel Paun’s story.