Nedir bu RPA?

İrem Özyardımcı
2 min readDec 27, 2021

--

Photo by Andrea De Santis on Unsplash

Bugünlerde sıkça karşıma çıkan bir kavram var, RPA.. Nedir, ne değildir araştırırken aldığım bazı notları burada da paylaşmak istedim. Bu konuda hem Türkçe kaynak yetersizliği hem de tıpkı benim gibi yeni yeni dikkatini çekenler adına başlangıç için güzel bir adım olabilir diye düşündüm. Bu yazımda sadece kavramsal olarak RPA' dan bahsedecegim.

Kaynak olarak çoğunlukla Global AI Hub’ ın “Herkes İçin Hiperotomasyon” kursunu baz aldım. Herkes için erişime açık kursa buradan ulaşabilirsiniz.

RPA kavramı İngilizce “Robotic Process Automation” yani “Robotik Süreç Otomasyonunun” kısaltması şeklinde kullanılıyor. Peki nedir bu robotik süreç? Otomasyonu nasıl oluyor?

Gündelik hayatta, özellikle beyaz yaka çalışanların belirli ve sık bir rutinde tekrar ettikleri klasik ofis işlerine robotik süreç diyebiliriz. Örneğin dosyaları sıralamak, gelen mailleri açmak, mail ek dosyalarını klasörlemek, form doldurmak, liste oluşturmak gibi saymakla bitmeyecek işlerdir. Bunlar ve benzeri rutin ofis işlerini otomasyon vasıtasıyla robotlara yaptırmak ise kabaca RPA kavramını açıklar.

Son zamanlarda sıkça karşıma çıkan bir kavram diye yazımın başında bahsetsem de aslında 2000' li yılların başında ortaya çıkmış bir kavram. Teknolojinin akıl almaz hızla ilerlemesi ve yapay zekanın hayatımızın bir parçası olması ile RPA ile tanışmamız da kaçınılmaz oldu. Çalışanların verimliliğine olan pozitif etkisi ve basit bilgisayarlarda- sade ara yüzlerle çalışması ise şirketler için oldukça karlı, yepyeni bir çözüm alternatifi oldu.

“Geleneksel yatırım çözümlerini kullanarak, az yatırım ve maliyetle, daha önce önce mümkün olmayan bir hız ve kolaylıkla günlük ofis işlerini otonomlaştırmanın eşsiz bir yolunu sunar. “ -Selçuk BOYDAK

Ülkemizde de hemen her gün başka bir şirket rutin işlerinde RPA teknolojisi kullanmaya başlıyor ve bu adımlarını gururla sosyal medyalarında paylaşıyorlar. Bu da önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kocaman bir sektör oluşumu ve ciddi nitelikte istihdam demek.

Bir sonraki yazımda RPA teknik terimlerinden ve UiPath’ten bahsetmeyi planladım. Umarım keyifli bir okuma olmuştur..

Sevgiler..

--

--