ÇOK MU ÇOK ÜRETİYORUZ

ismet kocabaş
2 min readMar 3, 2019

--

Üretim ve tüketim hayatımızın parçalarından ikisi.

Ama bana öyle geliyor ki sanırım bu üretim kısmını yapamıyoruz yada birtakım sıkıntılar var gibi.Gelin bi düşünelim

Tüketiyoruz arkadaşlar.İnsanlık olarak bu konuda çok iyiyiz.Sabah uyandığınızı düşünün ve neler tükettiğinizi sayın.Bizi uyandıran alarm,yediğimiz kahvaltı,giydiğimiz giysiler,kullandığımız kalem,buruşturup attığımız kağıt,okulda geçirdiğimiz boş zaman,iş yerinde geçen vasat saatler bu yaptığımız eylemler eksiye doğru giden sayılar topluluğundan başka bir şey değil.

Sizce de hayattan çok fazla şey alıp çok az kaşılık vermiyor muyuz?

Bu ticarette zararlı çıkan biz oluyoruz.Tüketmek daha çok tüketmeyi doğuruyor.İstiyoruz…Hakkımız olmayan şeyleri istiyoruz ve sanki hayata çok fazla şey vermiş gibi bunların bizim doğal hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

İsteklerimiz için beklentiye giriyoruz.Beklentiye girmekse insanı umutlandırıyor.Ve tahmin edin sonuç ne oluyor? Evet doğru tahmin.Mutsuz bir hayat kazanıyoruz.

Üretmek ve tüketmek mutlu olmamızı yada olmamamızı doğrudan etkiliyor.

Peki amaç mutluluğu kovalamak mı? Hayır.Mutluluğu direk kovalamak yerine yaptığımız bir eylemden kaynaklanması gerekiyor bence.İşte o zaman hayata olan borcumuzu ödemeye başlıyoruz.Ekside olan bakiyemiz artıya doğru yükseliyor ve bonus olarak mutlu oluyoruz yada kötü hissetmiyoruz diyelim.

Peki neden üretmediğimiz hakkında konuşalım:

İlk olarak öz disiplinimiz zayıf.Yapmak istediğimiz şeyleri yapmıyor yada kendi belirlediğimiz zamanda yapmıyoruz ve kendi disiplinimizi zayıflatıyoruz.Kendimize söz geçirmemiz lazım.Bir şey yapmaya karar verdiysek bahane bulmadan belirlediğimiz koşullarda ve zamanda o işi yapmamız lazım.

İkinci olarak vasat işler yapmak istemiyoruz.Peki evet kimse vasat bir şeyler yapmak istemez ama bu bizde şunu tetikliyor.Yapacaksam mükemmel olmalı.Olmuyor arkadaşlar malesef. Her işiniz mükemmel olamaz.Hayatımız her işimizi mükemmel yapabileceğimiz kadar uzun değil.T. Edison u hepimiz biliriz,ampulün mucidi , mükemmel bir icat değil mi? Edisonun sadece 1000 icadından sadece biri ampul evet 1000.Vasat şeyler üretelim demiyorum ama o mükemmelleşene kadar saklayalım da demiyorum.Elimizden geleni yapalım ve bırakalım eğer olacaksa süreç onu mükemmelleştirir ve bizde yeni işimizle ilgilenebiriz.O kadar fazla şey üretince zaten aralarından bazılarının ışığı diğerlerinden daha fazla olacak.

Çok mu çok üretmiyoruz ama çok mu çok üretebiliriz.

--

--