Плосък покрив — защо, с какво, кое е важно?

Плосък неизползваем покрив

Плоският покрив има редица предимства:

- Позволява максимално ефективно използване на пространството

- Лесен за поддръжка

- Енергийно ефективен

- Позволява различно предназначение — тераса, паркинг, покривна градина/зелен покрив,

- Позволява инсталиране на различни покривни системи с използване на разнообразни материали

Съмненията, че е по-податлив към нарушаване водонепропускливостта, могат да бъдат разсеяни чрез внимателно планиране и коректно инсталиране на компонентите на покривната система. Водещите производители на хидроизолационни мембрани (синтетични и полимер-битумни) разработват нови, с подобрени характеристики материали, които са устойчиви на механични натоварвания, температурни амплитуди и УВ-лъчи и запазват свойствата си за дълъг период от време (25–30 дори и повече години), т.е. изборът и инсталирането на мембраните съобразно препоръки и процедури, изготвени от производителя, и съобразно предишен опит дават гаранция за надеждност и дълготрайност. Повече за материалите вж. www.isomatech-bg.com.

Както е при всеки покрив, при изграждането на покривната система, освен хидроизолирането, следва да се вземе предвид и топлоизолацията. Дебелината, плътността и твърдостта се определят в зависимостт от вида покривна система и компонентите, които влизат в нея, като е задължително точката на конденз да се намира извън сградата. За да се предпази топлоизолацията от влагата идваща от подпокривните помещения, към покривната система се включва още един слой и това е пароизолацията. Много често листи ПЕ фолио са напълно достатъчни, но в някои случаи (с повишена влажност в помещенията) се използват и други парозащити — напълно залепени полимер-битумни мембрани с фибростъкло или с алуминиева вложка.

Планирането на покривната система се осъществява съобразно проектно изискване и функционалност на покрива, т.е предназначение, и като се вземат предвид климатичните условия и вида на основата — конструктивният елемент, върху който ще се изгражда системата. То включва избор на система, определяне на компонентите и съответно на материалите, чрез които ще се изгради, подредбата и свързването им в единна система. Препоръки на производители и предишен опит са водещи.

Инсталирането на покривната система е ключово, за да бъде тя дълготрайна и надеждна. Най-важните моменти са:

- Разкрояване на хидроизолационната мембрана

- Подреждане, подравняване на ролките хидроизолационна мембрана — и при двуслойната система с полимер-битумни мембрани

- Надлъжни и напречни застъпвания между тях — местата и ширината; напречни припокривания при полимер-битумни мембрани с минерална посипка

- Задигания и завършване по вертикали

- Обработка на детайли — места за оттичане на водата, комини, покривно осветление, отдушници, гръмоотводи, ъгли, бордове и др.

- Залепване/заваряване — пълно или частично газопламъчно залепване, залепване с топъл въздух (шевове)

За всеки един от тези моменти има установени правила и процедури, които се следват (тренинги при Изоматех академия). Познаването им и уменията необходими за прилагането им е това, което наричаме качествено изпълнение на покривната система. Посетете новия ни сайт www.isomatech.bg за повече информация.

Милен Тончев