[金錢世界] 阿積士一剎那光輝,係咪周永恒?

Facebook 專頁有更多短文: https://www.facebook.com/ivanliresearch

真係呢,永遠都有新嘢學。實在唔係荷蘭粉(我捧佢地死敵喎),所以一路都唔知阿積士都係上市公司。昨日掛住睇祖雲達斯股價,都冇為意阿積士。

昨日都寫過啦,祖雲達斯出局後,股價插水近兩成。另一邊嘅阿積士差不多升10%。你見阿積士三個月累升成兩成,祖雲達斯就打回原型

但馬後炮講,其實祖雲達斯唔應該跌咁多,或者阿積士唔應該升咁少。純理論嚟講,而家呢個位肯定係做一個pair trade: long 祖雲達斯 short阿積士 嘅market neutral,照計市升又贏又跌又贏,至少對沖基金佬咁講。

點解覺得「祖雲達斯唔應該跌咁多,或者阿積士唔應該升咁少」,其實都係普通常識。首先相對阿積士而言,祖雲達斯係大會,亦係大公司。照計細公司波動應該大啲。你睇祖雲達斯都不過係14億歐羅市值,同間大家樂差不多,同名氣完全不成正比,但拍埋阿積士度就好大。阿積士?係佢四份一左右咋,一間大快活咁上下

二來,對祖雲達斯嚟講,八強出局真係冇乜咩好大意外(輸畀阿積士就意外少少),但對阿積士嚟講入到四強就真係好意外!半年前你都應該覺得阿積士係陪跑,事實亦不過係次名出線。反而首名嘅拜仁慕尼黑十六強已出局

咁對祖雲達斯嚟講,不過係少少set back,甚至都在預算範圍。但對阿積士嚟講就真係佢地自己都冇諗過。佢地打足三輪外圍賽先入到分組賽,亦係2004–2005嘅PSV燕豪芬之後,第一隊入到四強嘅非五大聯賽(西英德意法)球會。而你諗下十幾年間球會貧富懸殊拉濶咗幾咁多。

但你見我用個咁嘅圖,係特登誤導你的。阿積士今季當然係神奇之旅,一早超晒額。但係咪又乜乜前途無可限量主力後生,就又睇定啲先,一剎那嘅光輝唔係周永恒。

我都係悲觀,或者務實嘅。國家隊仲話偷到雞(話時話,對上一次世界盃冠軍有10倍賠率係幾時?),球會嘅嘢,基本上都係豪門玩晒,邊有咁多爆冷。阿積士去到呢步已經爆大冷。

講真,似乎抽到熱刺好過抽巴塞或利物浦,冇人敢睇死阿積士不能過多關,而碌到入決賽一場過要爆冷,反而仲易過四強。但,畀你拎到一屆歐聯又點?都係嗰句,豪門玩晒。都唔只講星散之類,你啲戰術自然會畀人睇住。我懷疑拜仁皇馬祖雲達斯有冇真係用好多時間去備戰,冇輕敵就假嘅,到你上咗神枱就人人睇住點破你。

況且,現代足球嘅嘢,最緊要都係,錢。呢樣嘢阿積士同祖雲達斯冇得比,更唔好講同真正嘅豪門比(祖雲達斯其實都算了)。錢嘅嘢,就唔係講賺幾錢,係講收入。

你係英超啲中游球會還好,你係五大以外嘅,就算大會,都係先天不足的。你荷蘭有幾多人咁大把?歐洲以外邊個睇荷超(定荷甲)?德甲意甲都冇人睇啦,何況荷蘭?時間就得咁多,你唔會因為有錢咗多咗時間(最多開住四部機),所有球會都爭你嘅時間睇佢嘅波。同樣地,本土市場唔夠大,注定你門票收入唔會多。更加唔會做到好似英超咁成為旅遊節目—邊位去荷蘭順手去阿積士主場睇波?

我知梗有人,唔使出嚟舉手,你唔係全世界,我去過現場睇馬超添。唔係馬來西亞超級聯賽,係馬其頓超級聯賽呀,真正see馬超之心。但有幾多咁嘅人?你比我去多次荷蘭,我就去海城大酒樓睇蔣生遇害紀念碑啦。

講時講,阿八指叔都係阿積士球迷(買祖雲達斯句對白係蔣生講的!),果屆阿積士就係對祖雲達斯,問你死未,最後就係祖雲達斯稱冠,阿積士今次復仇了。

你睇祖雲達斯,好簡單就係生財都OK有道。阿積士就仍需努力。祖雲達斯同拜仁一樣(其實兩間球會好似),年年有歐聯玩,錢嘅嘢長收長有。亦都叫做抆車邊做到Global Club,賣波衫門票收入之類有保證。

所以你睇,拉長少少嚟睇,講股價祖雲達斯大副跑贏阿積士。我相信之後都會係,在可見嘅將來(即係,五至十年),都仲係五大聯賽豪門玩晒。你諗下上一次非五大聯賽球會入四強,咪又係荷蘭,PSV燕豪芬嘛。之後有冇變咗皇朝?之後就冇再入四強啦,打後仲偶然有八強貨仔,但真係唔係嗰回事。而你諗下,而家比起十幾年前更加難爆冷。

不過在此之前,不妨享受下阿積士嘅足球,睇佢可以走到幾遠。反正德甲球會全數出局,我支持阿積士冇問題的

順手講講,阿積士(間公司)嘅CEO,正係大家都識嘅一代鋼門雲達沙,當年祖雲達斯擊敗阿積士拎歐聯,正係佢守龍,不過係守阿積士龍,再之後佢先去祖雲達斯。體育總監係都相當出名嘅奧華馬斯。感覺上歐洲(特別係德國同荷蘭)啲球會在呢方面係做得好啲,畀啲忠心名將有條後路,畀佢地讀下書(話晒run間公司喎,雖然歐洲啲球員而家學歷都高咗好多),唔止係以前咁只係畀佢去教波,冇得教一隊就教小朋友咁。

(唔關事嘅後記:我一路以為古惑仔嗰場波係阿積士主場,因為見到好多球迷,仲有祖雲達斯球迷。後來諗下,決賽一回合過,中立場(在羅馬),邊有主場?然後諗下會唔會係之後嗰屆,阿積士主場都對過祖雲達斯。但套古惑仔已經上埋,冇可能可以時光機)

Facebook 專頁有更多短文: https://www.facebook.com/ivanliresearch