Waarom het nu een gunstige tijd is om de overstap naar de IT te maken.

“The Best Time to Plant a Tree Was 20 Years Ago, the second best time is now.”

Wist je dat volgens onderzoek Nederlanders heel gelukkig zijn, maar zij vaak niet geheel tevreden zijn met hun baan? Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van werkend Nederland niet volledig tevreden is met hun baan en zelfs 53% van werkend Nederland binnen een korte tijd van baan wilt veranderen.

Nu heb ik zelf veel plezier in mijn werk maar herken ik de situatie wel waarin je iets wilt veranderen, maar het niet lukt. Een tijdje terug wilde ik graag wat gewicht verliezen. Ik wilde gezonde boodschappen doen, veel naar de sportschool gaan en vaak zelf koken. Toch belandde ik vaak op de bank, voor de tv, met een bak Chinees op mijn schoot. Deze fase heb ik meerdere malen ervaren in mijn leven, maar ik bracht hier verandering in toen ik stuitte op de bovenstaande quote. Mocht jij je herkennen in het bovenstaande dan wil ik je met dit bericht graag inspireren om actie te ondernemen.

Er zijn steeds minder vissen in de zee
Iedereen die weleens liefdesverdriet heeft ervaren is bekend met de wijze woorden ‘er zijn genoeg andere vissen in de zee’. Hoewel deze woorden super goed helpen om over je ex heen te komen, lijken ze niet van toepassing op IT’ers op de arbeidsmarkt. De afgelopen twee jaar is de IT-sector sneller gegroeid dan de economie, met als gevolg dat er veel IT-vacatures ontstaan. De groei wordt veroorzaakt door de digitale transformatie waar de meeste sectoren mee te maken hebben.

Het aantal vacatures groeit harder dan het aantal afgestudeerde informaticastudenten. De zee wordt dus steeds groter en dus zijn er relatief steeds minder vissen in deze zee. Hierdoor komen de vissers steeds vaker zonder vangst thuis of gaan zij in andere delen van de zee op zoek naar buitenlandse vissen. Dit is natuurlijk erg vervelend voor werkgevers, maar jij kunt een goede oplossing zijn voor hun probleem.

De IT draagt van die vette Nike kinderschoentjes
Je kent ze wel, die toffe Nike kinderschoentjes die je af en toe aan het twijfelen brengen of het niet tijd is om aan kinderen te beginnen. Die schoentjes zijn voor mij net de IT.

Ik heb het gevoel dat veel mensen niet zien dat we pas aan het begin staan van een technologische revolutie. De laatste tientallen jaren hebben de snelle technologische ontwikkelingen ons leven compleet veranderd. Er is een bekend Youtube filmpje uit 1999 waarin een aantal Nederlanders aangeven waarom zij geen mobiele telefoon hebben. Nu, nog geen twintig jaar later, hebben de meeste mensen een telefoon 24 uur per dag binnen handbereik.

De digitalisering heeft ervoor gezorgd dat in verschillende sectoren veel processen geautomatiseerd zijn. Het gevolg hiervan is dat een deel van het personeel overbodig werd en hun baan verloor. Uit een onderzoek (2013) bleek dat 47% van de banen in Amerika een hoog risico lopen om binnen 20 jaar volledig geautomatiseerd te worden. In andere woorden, er worden nu mensen opgeleid voor banen die er wellicht niet meer zijn nadat deze studenten hun studie hebben afgerond. Wil jij weten hoe groot het risico is dat jouw huidige baan in de toekomst geautomatiseerd wordt? Klik dan hier.

Hoe langer je alleen in de kroeg staat, hoe lager je eisen worden
Alle single mannen en vrouwen weten dit maar al te goed. Voor een avond stappen doe je jouw leukste kleren aan, zorg je dat je lekker ruikt en dat je haar goed zit, om vervolgens op jacht te kunnen gaan. Er zijn super veel mensen in de kroeg waardoor de keuze reuze is! Een aantal uurtjes later zijn je vrienden en vriendinnen met een goede vangst vertrokken, maar jou wilt het die avond niet lukken. Het wordt steeds later en je stelt je eisen wat bij en op een gegeven moment heb je beet en wordt het alsnog een leuke avond.

Zo gaat het eigenlijk ook op de arbeidsmarkt. Hoe meer vacatures er open staan, hoe moeilijker het is om de jongen of het meisje met de leukste kleren, haren en lach aan je te binden. In het eerste kwartaal van 2017 was 5,6 procent van de beroepsbevolking werkloos terwijl dit een jaar eerder nog 6,8 procent was. De werkloosheid in Nederland neemt al sinds begin 2014 af. Ook neemt het aantal vacatures toe. Tegen het einde van het eerste kwartaal van dit jaar stonden er in Nederland 189.000 vacatures open, wat 23 procent meer is dan een jaar eerder. Hierdoor is het voor werkgevers moeilijker geworden om mensen aan zich te binden, met als gevolg dat zij lagere eisen moeten stellen aan de kandidaten.

Wil jij de overstap maken naar de IT? Wacht dan niet 20 jaar, maar grijp nu jouw kans en doe mee aan onze gratis IT masterclass voor omscholers. Tot snel!

Jack Corrigan Talentscout van Qien.