Intuïtie kan je leven veranderen

Een synoniem voor intuïtie is een ‘ingeving’, ‘onderbuik gevoel’ of ‘zesde zintuig’.
Je intuïtie volgen vereist dat je bereid bent om telkens weer allerlei opvattingen over jezelf, anderen en situaties los te laten. En dat je buiten je comfort zone durft te gaan en nieuwe dingen durft te ondernemen. Lees in dit blog hoe mijn intuïtie mijn leven veranderde.

Ik voelde me eenzaam in mijn werk

​Ik heb op verschillende cruciale momenten in mijn intuïtie gebruikt om mijn leven een andere wending te geven. Na mijn burn-out besloot ik dat ik niet meer terug wilde in het gejaagde leven van commercie en ICT. De vele overnames, fusies en ontslagen leverden veel stress op. Om nog maar te zwijgen van de druk van de targets die elk jaar hoger werden. Er zijn absoluut jaren geweest dat ik het ontzettend naar mijn zin heb gehad en veel lol heb gemaakt met collega’s. Daar denk ik nog steeds met plezier aan terug. Aan de andere kant was het ook een eenzaam beroep. Ik was veel onderweg naar klanten en prospects, maar werkte ook veelal solo.

Ik had mijn gevoel afgesloten

​In het traject om mezelf weer te hervinden, maakte ik steeds meer contact met mijn gevoel en met mijn intuïtie. Gek eigenlijk dat dat door de jaren heen zo op de achtergrond was geraakt vond ik toen. Inmiddels weet ik wel beter. Ik leefde voor de buitenwereld, wilde presteren en voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ik volgde niet meer het spoor van mijn hart. Had mijn gevoel voor een groot deel ook afgesloten om überhaupt door te kunnen gaan met dit werk. Helaas had ik hier geen idee van en ontdekte ik dit pas in het traject om uit mijn burn-out te komen.

Ik kreeg een burn-out

De psychologe die mij de vragenlijst liet invullen met oorzaken voor een burn-out adviseerde me een bewustzijnsontwikkelingstraject te doen. Ze vermoedde dat dit ook wel eens mijn toekomstig werk zou kunnen worden. Ik had geen idee waar ze het over had. Wel was ik behoorlijk onder de indruk van de oorzaken van mijn burn-out en zij had er tenslotte voor geleerd dus nam ik haar advies ook serieus. Bovendien wilde ik zo-snel-mogelijk weer uit mijn burn-out komen. En mijn overlevingsmechanisme was snelheid maken en hard werken en dan zou het wel weer verdwijnen.

Ik ontdekte mezelf opnieuw

Bewustzijnsontwikkeling is eigenlijk een prachtig pad naar jezelf. Het gaat over ont-wikkelen en ont-dekken, dus de bedekkingen en de wikkels die je in de loop van je leven om jezelf hebt heen gelegd om je te beschermen weer van je af te halen. Met als doel je ‘ware’ zelf weer tevoorschijn te doen komen. Wat is dat eigenlijk je ‘ware zelf’ ? Het betekent loskomen van alles wat je denkt dat je moet en weer contact maken met gevoel. Dit kun je doen door letterlijk contact maken met je lichaam bijvoorbeeld. Voor mij was dat de eerste kennismaking met yoga en lichaamswerk. Heerlijk vond ik het ’s morgens met mijn voeten in het gras staan en de zonnegroet doen. Of mijn lijf zachtjes wakker kloppen met mijn handen. Terwijl ik dat deed dacht ik: dat zou ik thuis elke dag wel willen doen, zo fijn, zoveel energie! En ja, je raad het al thuis is alles anders en dan ben ik het op de dag van thuiskomst al bijna weer vergeten.

Ik ontwikkelde mijn intuïtie

​Doordat ik meer contact kreeg met mijn gevoel en met mijn lichaam ontwikkelde ik ook mijn intuïtie. We werkten tijdens de trainingen veel met visualisaties en die stimuleren je intuïtie enorm. Het is een soort wakker dromen of je eigen plaatjes bedenken als je een boek leest. Nou moet ik zeggen dat wanneer ik een boek lees ik niet meteen een filmscript voor me zie. Wel krijg ik beelden bij verhalen die mensen mij vertellen. En als je bijvoorbeeld zou zeggen, denk eens aan een paarse kerstboom dan zie ik die in gedachten meteen voor me. Niet iedereen krijgt beelden, het kunnen ook gevoelens zijn die opgeroepen worden of zelfs geuren of smaken. Dat zijn andere tekenen dat je intuïtie werkt.

Ik zat op het puntje van mijn stoel

Tijdens de bewustzijnstrainingen die gedurende 1,5 jaar in periodes van drie tot zes dagen aaneengesloten werden gegeven, heb ik veel over mezelf ontdekt. En ook genoten van de ontwikkelprocessen die ik bij de andere deelnemers zag. De psychologe had gelijk, ik zat op het puntje van mijn stoel om te ontdekken hoe dat in zijn werk ging. Toen ik weer op krachten was gekomen na mijn burn-out en weer bij mezelf uit was gekomen wist ik wat ik wilde. Ik wilde een opleiding volgen tot hypnotherapeut, omdat binnen de hypnotherapie veel gewerkt wordt met visualisaties en imaginaties en ik daar de kracht van ontdekt had. Bovendien kon ik dan nog meer de diepte in bij mezelf en ontdekken hoe ik anderen op een professionele manier kon helpen.

Ik genoot met volle teugen van de nieuwe richting in mijn leven

​Op de open dag kwamen er allerlei verschillende opleidingen voorbij. En bij Integratieve Kindertherapie zat ik op het puntje van mijn stoel. En ik ‘wist’ dit is wat ik ga doen. Het kind in mezelf ontdekken, andere kinderen helpen en enorm genieten tijdens een opleiding van vier jaar. Hier was mijn intuïtie aan het woord. Ik had wel bedacht wat ik wilde, maar van binnen wilde ik blijkbaar iets heel anders. En dat ben ik vervolgens gaan doen. Ik volgde mijn intuïtie. 
 
Ik startte de opleiding Integratieve Kindertherapie aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam. Ik stopte met werken in de commerciële wereld en ging fulltime aan de slag in het nieuwe werkveld. Lessen, stages, leertherapie, intervisie, supervisie… Ik genoot met volle teugen. Wat me ook op viel was dat de gemiddelde leeftijd zo rond de 30–35 jaar lag en dat iedereen erg gemotiveerd was om zich dit nieuwe vakgebied eigen te maken. Dat gaf een enorme drive om hier helemaal voor te gaan.
 
Een jaar later besloot ik naast deze opleiding toch ook de opleiding Integratieve Psycho- en Hypnotherapie te gaan doen. De academie had net een roosterwijziging doorgevoerd waardoor dit perfect aansloot op mijn andere opleiding en zo intensiveerde dit traject nog meer. Aan het einde van de opleiding vond ik dat ik ‘klaar was’ om terug te keren naar de organisatie die de bewustzijns ontwikkelings trainingen gaf en ben ik daar aan de slag gegaan als freelance trainer en heb ik vele groepen mogen begeleiden. Voor mij voelde die trainingen als vakantie; vol energie en inspiratie kwam ik weer thuis en keek ik uit naar de volgende training. Tegelijkertijd had ik een goedlopende praktijk voor Integratieve kinder-, psycho- en hypnotherapie in Amsterdam, Klavervier genaamd. Ook werd ik korte tijd na mijn opleiding gevraagd om te komen lesgeven op de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam. Ik heb ook dat een aantal jaren met veel plezier gedaan. Veel van de studenten waren of goed in de theoretische modellen of ze deden alles op gevoel. Ik ontdekte dat ik beide goed kon. En ik genoot ervan om de theorie aan de praktijk te koppelen en andersom. Ook het begeleiden van groepjes en individuele studenten gaf me veel inspiratie en ik merkte hoeveel ik voor ze kon betekenen.

Ik ben dankbaar voor mijn burnout

​Voor mij was het een mooi omslagpunt in mijn leven dat ik door mijn intuïtie te gebruiken durfde vorm te geven. En waardoor ik met veel dankbaarheid terug kijk naar mijn burn-out die me zo dicht bij mezelf heeft gebracht en die aanvankelijk zo zwaar en lastig voor me was.

Hoe ontwikkel je je intuïtie

​De fysieke plek van de intuïtie is het zogenaamde derde oog oftewel het zesde chakra, tussen de wenkbrauwen op het voorhoofd. Deze is verbonden aan de hypofyse. Deze chakra heeft te maken met intuïtie, fantasie, visualisatie, dromen en perceptie. Wanneer je zesde chakra sterk ontwikkeld is heb je een sterk innerlijk weten en weet je wat er nodig is in elke situatie.
 
Kundalini Yoga en Meditatie kunnen je helpen om je intuïtie te versterken zodat je deze innerlijke stem kunt gaan onderscheiden van de stem van het ego. Zodat je keuzes kunt maken vanuit je essentie.

Hoe ontwikkel jij je intuïtie? Hoe heeft intuïtie jouw leven veranderd?

Warme groet,

Jacqueline Evers