Mag Airbnb wel servicekosten rekenen aan huurders?

Jacques Huppes
5 min readMay 29, 2019

Het verdienmodel van Airbnb

Airbnb is een platform dat kort gezegd bemiddelt tussen verhuurders en huurders van (voornamelijk vakantie-)slaapplekken. Airbnb hanteert een no cure no pay model waarbij iedereen zijn huis aan kan bieden op de website zonder kosten. Als er een huurder wordt gevonden, betaalt de verhuurder 3.6% van de boekingsprijs aan Airbnb en de huurder betaalt tussen de 0% en 20% van de boekingskosten aan Airbnb in de vorm van een service fee.

Op basis van honderd facturen die we hebben ingekeken, is de gemiddelde service fee die Airbnb rekent 15%. Gecombineerd met de fee van de verhuurder verdient Airbnb ongeveer 19 cent op elke euro die wordt uitgegeven op Airbnb.

Verdienmodel Airbnb lijkt in strijd met Nederlands recht

In Nederland mag een bemiddelaar in de verhuur van woonruimte geen kosten rekenen aan de huurder ( Art. 7:427 BW jo. art. 7:417 lid 4 BW). De Hoge Raad heeft dit eind 2018 nog bekrachtigd in het Arrest Duinzigt.

De enige uitzondering die de Hoge Raad opwerpt, is de digitaal prikbord-exceptie:

“…is anders indien de beheerder van de website stelt, en bij gemotiveerde betwisting bewijst, dat de website alleen als ‘elektronisch prikbord’ functioneert, dat wil zeggen dat de beheerder daarvan niet de aspirant-verhuurder en -huurder van elkaar afschermt en het hun dus niet onmogelijk maakt dat zij rechtstreeks en zonder zijn tussenkomst met elkaar in contact treden om over de totstandkoming van een huurovereenkomst te onderhandelen.”

Het is niet met droge ogen te beweren dat Airbnb aan dit criterium voldoet. Het is verhuurders bijvoorbeeld niet toegestaan hun contactgegevens met een potentiele huurder te delen, voordat deze heeft betaald via het betaalsysteem van Airbnb. Hieronder is te zien dat de algorithmes van Airbnb hun best doen communicatie buiten het platform te verhinderen.

Het wordt onmogelijk gemaakt zonder tussenkomst van Airbnb met elkaar te communiceren

Er zijn nog duizenden redenen te bedenken waarom Airbnb niet slechts een digitaal prikbord is (Betalingssysteem, garantiefonds, direct booking etc etc etc).

Het lijkt duidelijk dat wat Airbnb doet onder Nederlands recht niet is toegestaan. Het hele verdienmodel van Airbnb staat hiermee op losse schroeven en het is voor Nederlandse huurders wellicht mogelijk de door hun betaalde service fees van de afgelopen jaren terug te vorderen.

Waarom hanteert Airbnb dit potentieel illegale verdienmodel?

Airbnb heeft een aantal belangrijke redenen om, ondank het verbod, de rekening te splitten over de twee heren die het dient. Uiteindelijk komen alle redenen natuurlijk neer op simpel winstbejag.

Zo groot mogelijk aanbod woningen
Als Airbnb alle kosten zou doorrekenen aan de verhuurder, zouden veel huurders zich achter de oren krabben en wellicht naar een goedkoper alternatief zoeken, 19% van de inkomsten is een flinke hap. Nu denkt een niet goed oplettende verhuurder dat hij maar 3% betaalt, wat een redelijke vergoeding lijkt. Airbnb communiceert niet aan de verhuurders wat er uiteindelijk voor een boeking is betaald door een huurder.

De service fee heeft geen afschrikwekkend effect op huurder
De huurder zal het natuurlijk worst wezen welk deel hij aan de huurder en welk deel hij aan Airbnb betaalt. Alleen het bedrag dat uiteindelijk moet worden betaald is belangrijk. Het is dus lucratief de service fee bij de huurder neer te leggen.

Airbnb kan langzaam de service fee verhogen zonder algemene voorwaarden te wijzigen
Airbnb stelt in de algemene voorwaarden dat de service fee varieert tussen 0% en 20% (geloof me, het is nooit 0%). Hoe sterker het monopolie van Airbnb wordt, hoe hoger de serivice fees zullen worden opgekrikt. Wat ook blijkt uit het feit dat de service fee tot voor kort 6% tot 12% was.

Een truc die Airbnb uithaalt is verhuurders overtuigen dat zij een lagere prijs moeten vragen. Dit resulteert er natuurlijk direct in dat de algorithmes van Airbnb een hogere service fee kunnen en zullen rekenen. Onderstaand screenshot is van een listing met een bezettingsgraad van 90%. Het is erg onwaarschijnlijk dat verlaging van de prijs tot een hogere vergoeding voor verhuurder zal leiden. Wel is het waarschijnlijk dat hiermee de service fee en daarmee de omzet van Airbnb groeit.

Variaties in vraag zijn voor Airbnb
Een groot voordeel voor Airbnb is dat het zichzelf de vrijheid geeft te varieren in de service fee. Bij veel vraag op het platform (denk bijvoorbeeld aan koningsdag) is het lucratief om een hogere prijs te vragen. Als Airbnb een vast tarief had afgesproken met de verhuurder, zou het algorithme van Airbnb niet dynamisch de service fee omhoog kunnen gooien zoals het nu doet. Aangezien niet alle verhuurders hun prijzen zullen aanpassen aan de hand van de vraag (ze beschikken ook niet over de enorme hoeveelheid data die Airbnb heeft), zijn de variaties in vraag extreem lucratief voor Airbnb.

Wat kunnen we tegen deze oneerlijke praktijk doen?

Om het oneerlijke verdienmodel van Airbnb te breken hebben we een uitspraak van de rechter nodig. Met Twee Heren BV zijn we op dit moment bezig zo veel mogelijk mensen te verzamelen die willen proberen de door hun betaalde service fee terug te vorderen van Airbnb.

Wij rekenen een no cure no pay tarief van 30%. Wij nemen het volledige risico en zullen ook al het juridische werk op ons nemen. Wanneer wij een aantal positieve uitspraken voor de rechter hebben afgedwongen, wordt het voor consumenten natuurlijk makkelijker om zelf het onverschuldig betaalde bedrag terug te vorderen.

Wilt u ook mee werken aan het breken van het monopolie van Airbnb en daarbij potentieel een paar honderd euro verdienen? Dan hoeft u alleen een paar minuutjes te nemen om het formulier op onze website in te vullen:

https://www.dienenvantweeheren.nl

Twee Heren BV

--

--