A design és a fejlesztés agilis összehangolása

A klasszikus vízesés modellben a tervezés a design a fejlesztés és a tesztelés szakaszai akkor kezdődnek meg amikor az előző folyamat befejeződött. Mi is jellemzően ennek a mechanizmusnak a mentén szocializálódtunk, ezért nem is olyan könnyű áttérni egy agilisabb modellre. De muszáj!

Természetesen tisztában vagyunk a vízesés modell minden előnyével és hátrányával. Negatív tényező lehet például a nehézkes változtatás és az a tény, hogy a megrendelő csak akkor szembesül a termékkel teljes valójában, amikor az a határidő közeledtével teljesen elkészül. És ekkor jöhet a baki, mert egyszer csak azt mondja (a lefikszált technikai specifikáció és az elfogadott design tervek után): “Jaaa, ez így néz ki, és nem erre gondoltam!”
És néha olyan szinten vissza kell nyúlni a változtatások miatt amik alapjaiban érinthetik a vizuális és a fejlesztési folyamatokat. Ekkor persze kiderül, hogy a határidő nem módosítható és a költségvetés is fix.

A fenti példával nyilván már mindenki találkozott, főleg aki a hazai megrendelői piacra dolgozik. Kicsit el is kalandoztam ezzel, mert itt nem elsősorban a cég és ügyfél viszonyát szerettem volna tárgyalni, hanem a csapaton belüli területek közötti kommunikáció fontosságáról ejtenék pár szót.

Kommunikáció, és közös nyelv

Ahhoz, hogy a design és a fejlesztés szakemberei hatékonyan együtt tudjanak működni elengedhetetlen a rendszeres kommunikáció és egy közösen beszélt nyelv. Ez a felismerés persze lehet, hogy nem mindenkinek újdonság azonban ha egy vállalkozás a Jacsomedia Smart Web Applications-hoz hasonlóan egy garázscégből növi ki magát, akkor egy sor evidens dolgot magának kell néha a saját bőrén megtapasztalnia.

Kollaboráció

Fontos hogy a két terület szakemberei ne kezeljék a másikat földönkívüliként, hanem törekedjenek a hatékony együttműködésre. A design egyeztetéseken képviseltesse magát a fejlesztés és fordítva is. Az ötleteket közösen beszéljék át, segítsék egymás munkáját. Vizsgálják meg, miként tudnak egymás keze alá dolgozni.

Tanuljunk egymástól

Az együttműködés során rengeteg hasznos dolgot tanulhatunk egymástól. Fókuszáljunk arra, mik az egyes szakterületek “fájó pontjai”, amiket kerüljünk el, és amivel meg tudjuk könnyíteni a másik munkáját. Pl.: ha a fejlesztés Bootstrap rácsrendszert használ akkor a design ennek megfelelően tervezze meg az oldalak méretét és arányait. És fordítva, ha a tervezés PS-ben készíti el a designt, akkor a fejlesztésnek legyen meg a minimális változtatáshoz és a felvágáshoz való kompetenciája.

A valóság talaján

A különbség a grafikus és a fejlesztő látásmódja között körülbelül úgy elképzelhető, ha összehasonlítunk egy látványtervet egy drótvázzal. Az egyik a vizuális elemekre koncentrál, a másik elsősorban a működésre. A csapatmunka segít közelebb hozni egymáshoz a két területet. Ha ismerjük már egymás főbb igényeit, akkor mindezt tovább gondolva nagyon fontos, hogy olyan megoldásokat válasszunk, melyek projektszinten is a valóság talaján helyezkednek el.

Nyilván a designer akármeddig is tudná tökéletesíteni a látványtervet és a fejlesztőtől sem áll távol a kód polírozása, mégis mindezen területeket alá kell rendelni a business-nek akkor legalábbis ha prosperáló vállalkozást szeretne építeni az ember.

Tehát válasszunk hatékony és a problémamegoldást jól szolgáló eljárásokat, dolgozzunk egymás keze alá, ismerjük meg a másik területet és mindezt tegyünk annak érdekében, hogy határidőre remek terméket tudjunk letenni az asztalra.

Ha te is szeretnél egy olyan csapatban dolgozni, ahol fontosak az emberi értékek, ahol tudásoddal hozzátehetsz a rendszer egészéhez és ahol az ötleteiddel nyugodtan előállhatsz, ahol a jobbító szándékot szívesen fogadják, akkor látogass el a Jacsomedia Smart Web Applications karrier oldalára és nézd meg, milyen nyitott pozíciókban várjuk a jelentkezőket!

Karrier oldalunk: www.jacsomedia.hu/career.html

Várjuk a jelentkezésedet!

Jacsó Péter Tivadar — owner, head of design

Like what you read? Give Jacsomedia Smart Web Applications a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.