Online afbeeldingen verifiëren voor journalisten

Safe > sorry

Hoe kan je als journalist beelden die je (online) tegenkomt verifiëren en gebruiken in je research? Read on.

Public Domain.

Sociale media bieden enorm veel mogelijkheden aan journalisten. Niet enkel op vlak van research, maar ook wanneer het op promotie aankomt.

Maar jammer genoeg passeren er al te vaak op sociale media afbeeldingen die uit de context getrokken zijn of zelfs doelbewust met foutieve boodschap verspreid worden. Veel journalisten maken zich schuldig aan het overnemen van deze afbeeldingen wat de boodschap enkel nog versterkt. Hoe kan je je als journalist wapenen en de oorsprong van een beeld achterhalen?

Laten we deze tweet van @OmarImranTweets onder de loep nemen. De tweet werd verstuurd iets voor de middag op 14 november, een dag na de vreselijke nacht in Parijs, en beschuldigt de media ervan beelden zoals dit (“Palestijnen die elke dag worden afgeslacht zonder enige aandacht van de media bidden vandaag voor Parijs”) te negeren.

De tweet werd meer dan 15.000 keer geretweet en kreeg meer dan 7500 likes — ja, favorites bestaan niet meer — en deed ook massaal de ronde op andere sociale netwerken, Facebook op kop.

De foto uit de enorm succesvolle tweet.

We starten onze online zoektocht met de foto in de tweet. Dit doen we door gebruik te maken van de Search by Image extensie van Google (onder andere beschikbaar voor Chrome) of door de uitgesneden foto up te loaden op https://images.google.com/ (op een mobiel toestel moet je hier zijn) of op https://www.tineye.com/. Wat we hier doen, wordt een reverse image search genoemd.

Voor wie Maury (gelukkig maar) niet kent.

Via Google zien we dat onze zoektocht een heel pak resultaten oplevert. Ondertussen werd de afbeelding namelijk al op een pak andere sites overgenomen.

Een goede manier om de oorspronkelijke afbeelding die eerst online verscheen terug te vinden, is op zoek te gaan naar de afbeelding in de beste kwaliteit of hoogst mogelijke resolutie.

Kies bij “Andere formaten van deze afbeelding vinden:” voor “Groot”. De grootste afbeelding vind ik terug op deze pagina: https://livingstonesofpalestine.wordpress.com/2011/12/30/friday-mosque-watch/.

Meteen zien we dat deze blogpost dateert van december 2011, dit is zichtbaar in de URL en op de blog zelf. We weten dus dat deze foto uit de context werd getrokken en foutief werd gepresenteerd. Maar wat als we wel de afbeelding terugvonden, maar niet onmiddellijk een datum terugvonden?

Good Guy Greg verwijdert, net als de meeste sociale netwerken, de Exif-informatie.

Dan wordt de Exif, of Exchangeable image file format, metadata plots erg belangrijk.

Wanneer een digitaal bestand wordt aangemaakt, wordt nagenoeg altijd metadata meegeven, data over data zoals wanneer het bestand werd aangemaakt en onder welke omstandigheden.Wanneer je het oorspronkelijke bestand kan terugvinden, is er veel kans dat deze metadata nog aanwezig is.

Let wel, sociale media als Facebook en Twitter verwijderen bewust de metadata bij afbeeldingen. Ook verscheidene CMS (content management systems) maken zich hieraan schuldig.

Er zijn vervolgens voldoende opties om de Exif-informatie van een afbeelding te bestuderen.

Zelf hou ik enorm van de EXIF Viewer extensie die beschikbaar is voor Chrome en uitgegeven werd door Aruna. Een alternatief is deze website waar je afbeeldingen heel eenvoudig kan uploaden.

De informatie die we terugvinden over de afbeelding bevestigt wat we al wisten en geeft meer informatie.

De foto werd genomen op 29 december 2011 om 12:42:55 met een Sony DSC-H55 digitale camera, de flits is niet afgegaan et cetera.

http://imageedited.com/ is een goede toevoeging om na te kijken of er aan een bestand gesleuteld is en aanpassingen zijn aangebracht.

Let wel op, deze site doorzoekt enkel de eerder vermelde metadata dus als het bestand is schoongemaakt, moet je op zoek naar een bestand dat hetzelfde beeld toont waarbij dit niet het geval is. Happy hunting!


Dit stuk verscheen eerder als onderdeel van een maandelijkse rubriek in De Journalist, het magazine van de Vlaamse Vereniging van Journalisten. Jago Kosolosky werkt als webredacteur 2.0 voor MO*, is gepassioneerd door innovatie in het journalistieke veld, en is toekomstig web developer.