Şap Nasıl Dökülür?

Her Telden
3 min readAug 20, 2022

--

Şap atılmasının veya şap dökülmesinin amacı, tesviye betonu dökülmüş yüzeyi dış ortamın negatif etkenlerinden korumaktır. Farklı özel amaçlar için kullanılacak yüzeylerin özelliğine uygun yer kaplaması yapmaktır.

Özellikle dökülen beton üzerine yapılan işlemlerden sonra (yerden ısıtma, elektirik ve diğer işlemlerin kapanması için) zemin düzenlemesi için yapılır. Dökülen şapın üzerine seramik, parke, pvc zemin kaplama gibi malzemelerin döşenmesi yapılır.

Şapın kullanım alanı oldukça geniştir. Her türlü yapıda iç ve dış alanlarda kullanılabilir.

ŞAP ATILMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR

Hava durumuna dikkat etmek gerekir.+5°C den düşük ve +35°C den yüksek sıcaklıklarda ve yağmur altında alınmadan şap imalatı yapılmamalıdır.

ZEMİNİN HAZIRLANMASI

Zeminin kot taraması yapılarak kontrolü sağlanmalıdır. Kabul edilen tolerans dışında yüksek olan kısımlar, sprey boya ile işaretlendikten sonra traşlanmalıdır. Yerden ısıtma yapılan yerlerde şapın yüksekliği istenilen seviyede olmalıdır.

KURU ŞAP YAPILMASI ÖNCESİ TEMİZLİK
Uygulama yapılacak olan zemin toz, moloz, gevşek malzeme, yağ ve benzeri malzemelerden temizlenmelidir. zemin ıslatılarak şap dökümüne uygun hale getirilir.

ELEKTRİK / MEKANİK İMALATLARININ MONTAJI

Zeminde elektrik, mekanik ve diğer imalat kalemleri ile ilgili yapılacak işlerde; imalatların montajının, testlerinin ve koruma tedbirlerinin alınmış olması gerekir. Bu işler yüklenici firmalar tarafından tüm kontrollerinin yapılmış olması gerekir.

Elektrik ve mekanik tesisatları zayıf noktalar oluşturacağı için bu gibi kısımlarda çatlamayı önlemek için rapis teli kullanılmalıdır.

İMALAT ÖNCESİ HAZIRLIK

Kaplama yapılacak zemine şap atılmadan önce çeşitli hazırlık aşamaları bulunmaktadır. Her aşamanın titizlik ve dikkatle yapılması oldukça önemlidir. Yapılacak en küçük bir hata ile ileride büyük problemler ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı profesyonel ve tecrübeli zemin kaplama ekipleri ile çalışmanız oldukça önemlidir.

HAVA KOŞULLARI
+5°C’den düşük ve +35°C dereceden yüksek sıcaklıklarda ve yağmur altında gerekli önlemler alınmadan şap imalatı yapılmamalıdır.

LAZER TERAZİ İLE KOD ALMAK

Şap atılacak yerde belli bir noktaya verilmiş olan +1 kotlara imalat yapılacak mahallere lazer terazi ile taşınması gerekir. Lazer terazinin kalibrasyonun düzgün olması gerekir.

ANOLARIN HAZIRLANMASI

+1 Kotlarına göre şap dökülecek alanların kenarlarında şapın yüksekliğine göre ano yapılır. Anolar kuru şap betonundan yapılır. Orta kısımları doldurulduktan sonra anolara uyarak mastarla düzeltilir.

ŞAPIN HAZIRLANMASI

Şap kumunun kalitesine, çimento dozajına ve su miktarına dikkat edilmelidir.

300 Doz Şap Betonu isteniyorsa 6 torba (6×50= 300 kg) çimento atılır.

350 Doz Şap Betonu isteniyorsa 7 torba (7×50= 350 kg) çimento atılır.

400 Doz Şap Betonu isteniyorsa 8 torba (8×50= 400 kg) çimento atılır.

ELYAF KULLANILMASI

Polipropilen esaslı elyaflar, büzülme çatlaklarını önlemek için kullanılır. Donma, çözülme, yangın, darbe ve aşınmalara karşı dayanımı artırır.

1 m3 şapın içerine 900 gr polipropilen esaslı elyaf konulur.

ŞAPIN DÖKÜLMESİ, MASTARININ YAPILMASI, TEPSİ PERDAH YAPILMASI

Duvar kenarlarında hazırlanan anoların ortaları doldurulacak şekilde şap dökülür.

Özellikle süpürgelik gelecek duvar dipleri, asansör kapı önleri, seramik yapılacak alanlarda mastara çok dikkat etmek gerekir. Genel kot taraması yapıldığında minimum veya maksimum kot farkı birkaç mm olabilir.
Şap yapıldıktan sonra 3 m’lik bir mastarla, şap sonrası yapılan imalatı kontrol etmek işçilik kalitesinin artması açısından önemlidir.

Dökülen hazır şap, makinalı tepsi perdah kullanılarak pürüzler ve çukurlar kalmayacak şekilde perdahlanır.

Banyo, balkon gibi mahallerde süzgeçe doğru eğim verilmelidir. Şap sonrası su dökülerek eğim kontrolü yapılmalıdır. Suyun süzgeçe doğru gitmesi, göllenme olmamasına çok dikkat etmek gerekir.

GENLEŞME DERZLERİNİN OLUŞTURULMASI
Şap yaşken çelik mala ucuyla 1–2 cm derinliğinde düzgün şekilde kesilmelidir. Derzlerin kalınlığı 5 mm, derinliği ise 10 mm olabilir. Kapı geçişlerinde ve genişliği fazla olan mahallerde uygulanabilir. Yapılan işlem şapın çalışma yüzeyi azaltılarak çatlamaların önüne geçilmesi amaçlanır.

ŞAP BETONUNUN KORUNMASI
Sıcak havalarda şap betonu 5 gün süre ile sulanarak nemli tutulmalı, çok sıcak olan bölgelerde şapın çatlamaması için ihtiyaten üzerine çuval, hasır gibi malzeme serilebilir. Serin havalarda sadece sulanması yeterli olabilir.

Şap makinaları için genel bilgi almak için sapmakinesi.org sitesini ziyaret edebilirsiniz

--

--

No responses yet