“Jij doet toch iets met social media?”

Jazeker, deze vraag klinkt mij niet vreemd in de oren. Veel mensen hebben geen idee van wat het communicatievak inhoudt. Eerlijk is eerlijk, toen ik aan mijn opleiding begon, had ik dat ook nauwelijks. Inmiddels ben ik er achter dat communicatie héél veel meer is dan een berichtje op social zetten of een postertje maken. Daarom leg ik graag eens uit waar ‘wij’ communicatiedeskundigen ons mee bezighouden.

Alles is communicatie

‘Communicatie’ is een ongelofelijk breed begrip, net als de titel ‘communicatiedeskundige’. Niet iedere communicatiedeskundige houdt zich met hetzelfde bezig. Sommige titels maken het misschien al iets duidelijker: bijvoorbeeld woordvoerders staan de pers te woord, online specialisten zijn dagelijks bezig met de online trends en interne communicatieadviseurs focussen zich op medewerkers.

Daarnaast zijn er communicatieadviseurs die, het woord zegt het al, op strategisch niveau advies geven en communicatiemedewerkers die aan de realisatie werken.

Buitengewoon boeiende wereld

Van de porno-industrie tot aan de bibliothekenwereld; je kunt in uiteenlopende branches terecht komen. Ik ben gelukkig per ongeluk in de zorg terecht gekomen. Een buitengewoon boeiende wereld, die niet zonder goed marketing- en communicatieteam kan.

Waarom? In het kort: aan de ene kant is de zorgverlener een maatschappelijke onderneming, aan de andere kant moet zij rekening houden met marktwerking en concurrentie. Oftewel het aantrekken van klanten/patiënten heeft prioriteit. Goed positioneren is essentieel om te kunnen overleven. En daar komt de communicatiedeskundige om het hoekje kijken…

Never a dull moment

Communicatiedeskundigen doen de oogkleppen van een organisatie af. Zij verbinden de organisatie en de buitenwereld met elkaar. In het geval van de zorgsector denk je bij ‘buitenwereld’ misschien als eerste aan de patiënten, en dat klopt. Zonder patiënten kan een ziekenhuis niet bestaan. Maar heb je ook wel eens gedacht aan zorgverzekeraars? Of aan belangenorganisaties, huisartsen, medewerkers of bezoekers? Je hoort het al: saai is het bij ons nooit!

Effect op de doelgroep

“Ruim die rommel eens op!” Grote kans dat deze opmerking bij je schoonmoeder een ander resultaat oplevert dan bij je partner. Het is dus belangrijk om goed na te denken over wat je wilt bereiken en wie je doelgroep is.

Als communicatiedeskundige heb je de kennis in huis om de boodschap zo te formuleren dat deze een bepaald effect heeft bij de gewenste groep mensen. En al deze acties samen sluiten aan, als het goed is, bij de overkoepelende strategie van een organisatie.

Tijd voor de middelen

Weet je de titel van deze blog nog? Aan de communicatiemiddelen kom ik nu pas toe! Als je weet waar de organisatie heen wil, voldoende kennis hebt van de doelgroep, weet wat er gecommuniceerd moet worden en met welk doel... pas dan kies je de kanalen uit.

Wil je bijvoorbeeld reclame maken voor een afkickkliniek? Dan heb je weinig succes met berichten op Snapchat. Via een ‘Snappie’ bereik je vooral jonge mensen, die (hopelijk niet) niet tot jouw doelgroep behoren. Tenzij je jongeren juist wil wijzen op de gevaren van drugsgebruik.

Kortom, communicatie is dus meer dan ‘iets’ met social media doen. Goede communicatie zorgt voor tevreden klanten en tevreden klanten zorgen voor een ongekende wereld aan mogelijkheden.

Tips!

Wil je meer weten over waar een communicatiedeskundige zich mee bezighoudt? Bekijk dan eens de blogs van Frankwatching, Dutchcowboys en Marketingfacts. Bijvoorbeeld ‘Trends en ontwikkelingen in communicatiesector’ of ‘De ‘verexactisering’ van marketing & communicatie’.