Veckans fetaste revansch.

1984 gick jag ur gymnasiet med 2,1 i medelbetyg, mina 11 år i skolan tog slut där.

- En av mina lärare tyckte att jag var så okunnig att jag slapp lektionerna och istället fick jag måla vattenpumpar med hammarlack.

Det var en tvåårig utbildning för att bli vaktmästare, en framtid på HSB var det som stod på spel för mig. 2,1 var inte min potential, men det visste jag först långt senare.

I morgon möter jag 150 elever på Handels i Göteborg igen, det är min sjätte gång på scen och även denna gång skall jag få ”brinna” i tre timmar för elever som utnyttjade sin potential bättre än jag, — de som orkade hela vägen.

Sitter just nu i morgonrocken i köket och förbereder mig för den dragningen. — Temat på presentationen är ”Engagemang, storys och varför man skall gilla er”

Jag kommer prata om hur vi hamnade i rekommendationssamhället, och hur det kommer sig att vi inte längre bryr oss om vad ditt varumärke säger.

* bildcred: David Sandström

Det är min upplevelse av ditt varumärke som betyder nåt. — Min upplevelse är allt.

Jag kommer prata om varför vi inte kan ljuga som ledare när vi säger att ”medarbetarna är vår viktigaste resurs” För om vi ljuger för våra viktigaste resurser, så märks det direkt.

Endast 16% av medarbetarna är engagerade och vill att deras arbetsgivare skall lyckas, de kämpar och orkar för din skull, resten känner inte så.

Det är priset för att man säger en sak, och levererar en annan.

Jag kommer prata om att varumärken inte är loggor, färger, typsnitt och en skön pay off. — Ditt varumärke är det löfte du ger till dina viktigaste vänner, och vi värderar hur väl du lever upp till det du lovar som varumärke, i alla kontakter.

Vi kommer lära oss att räkna fram ett värde på ditt varumärke, eller potentialen om du lovar nåt som är intressant och viktigt, och sedan håller vad du lovar, inifrån och ut.

-Det är en stoooor skillnad i värde mellan de varumärken som har magnetism, och de som inte har det. Det behöver vi veta mer om. — Engagemang & magnetism är morgondagens valuta.

De som just nu sitter i skolbänken och har orkat ta sig så långt, de kommer troligtvis leda de företag som överlever den tiden vi är i nu.

Att bli rekommenderad av sina kunder kommer vara den finaste valutan i morgon. — Att vara den som dessa elever vill söka sig till, att vara den som dina medarbetare rekommenderar sina vänner att söka till, att vara den leverantör vars kunder stolt rekommenderar.

Det är ett tyngre jobb, för varumärket byggs inifrån och ut, på riktigt. Och det börjar i morgon, med de härliga eleverna på Handels.

Tack Eva Ossiansson, min vän och varumärkesprofessor som bjuder in igen och igen. Tack för att du vågar släppa in en katt bland hermelinerna, och att även en vaktmästare får prata varumärken då och då. Läs allt om Eva här:

Det trodde nog inte den där läraren, att den lilla killen som målade pumpar skulle få bli en del av morgondagens sätt att arbeta med varumärken. Men så kan det gå. — Fuck you förresten.

Janne Björge / 0734–167300

PS: När vi startade byrån, så bestämde vi att vi skulle vara en utbildande byrå, snarare än en säljande byrå. Att vi skulle bygga starka varumärken och människor inifrån och ut.

I dag står vi över 80 dagar på skolor som Handels, Bergs, YRGO, Yrkeshögskolan i Landskrona & Akademi Båstad & det är det viktigaste vi gör som varumärke. I veckan blev det bestämt att vi även kör IHM Göteborg.

Det är en ynnest att få möta dessa viktiga spelare i morgondagen. Det är en ynnest att fått chansen att anställa 19 av de briljanta eleverna vi mött sedan vi startade byrån, och det är en ynnest att få chansen att påverka deras världsbild, litegrann i alla fall.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.