Water bij de wijn

Dit verhaal is een serie uit de reeks Tina-verhalen geschreven voor de jonge doelgroep van KPN.


‘Wil je wijn?’ vraag ik Mara. ‘Lekker. Wit.’ ‘Heerlijk, Tina,’ zegt ze als ik haar het glas aangeef. We zitten op het bankje en staren naar de enorme struik die voor mijn huis staat.

‘Wordt het niet eens tijd dat je dat oerwoud voor je raam gaat kappen?’ Ze heeft gelijk. De struik voor mijn raam heeft mijn huis veranderd in een jungle. Maar ik vind het niet erg. ‘Ik vind het eigenlijk wel prettig zo,’ antwoord ik. ‘Het staat toch gezellig? En niemand die het ziet als ik in m’n blootje loop.’ ‘Het is echt niet goed voor je gevel hoor,’ dramt Mara door. Wat ze in haar kop heeft, heeft ze ook echt niet in haar kont. Ik geloof er niks van en pak mijn telefoon om het te googlen.

Begroeiing tegen de gevel geeft het huis een vriendelijk karakter. Gevelbeplanting is echter slecht voor de staat van de gevel.

‘Zie je wel!’ zegt Mara met een glimlach van een klein kind.

‘Oké, jij je zin,’ zucht ik licht geïrriteerd. ‘We trekken die hele boel naar beneden. Maar dan wil ik knippen en mag jij trekken.’

Ik ren naar binnen, schop mijn schoenen uit en pak een schaar.

Met de skills die ik heb opgedaan tijdens die ene keer ramen lappen, klim ik met het gemak van een professional op de vensterbank om de takken te verwijderen.
‘Pas je op dat je niet naar beneden lazert?’ roept Mara naar boven. ‘Dat zou echt zonde zijn, want we hebben nog een halve fles wijn.’

‘Hé, takkewijf’, roep ik naar beneden. ‘Wat een verademing, hè?’

Het knippen gaat gemakkelijker dan ik had verwacht. Binnen 20 minuten is de hele struik verwijderd. Beneden ligt een grote bos met takken en bladeren. Mara’s haren zitten er vol mee.

‘Hé, takkewijf’, roep ik naar beneden. ‘Wat een verademing, hè?’
‘Wat zeg jij nou?’ roept een andere stem. Het is de buurvrouw. Ze is woest. ‘WARUM KANN DIT NICHT IN UBERLEG?’ schreeuwt ze. Haar Duitse accent zorgt ervoor dat ik mijn lach niet kan bedwingen.

Mijn buurvrouw terroriseert de buurt al jaren. Soms gooit ze een hele nacht met een bal tegen de muur -althans zo klinkt het. Of ze staat schreeuwend voor de deur met een groep alcoholisten, waar ze er om de haverklap een mee van naar binnen neemt. Het lijkt wel een mini-daklozen opvang.

En wat ik ook doe, het is nooit goed. Zo was de plant vorige week nog een last: ‘WARUM KNIP JE DIE PLANT NOU NICHT EENS WEG! ICH HABE HELEMAAL KEIN LICHT MEHR IN MEIN HAUS.’

‘Ga niet met haar in discussie’, zegt een stemmetje in mijn hoofd. ‘Het is zinloos.’

Ik besluit er naar te luisteren en haal een paar keer diep adem.

‘Sorry, buurvrouw. U heeft helemaal gelijk,’ lieg ik. ‘Wacht, ik kom even naar beneden, dat praat wat makkelijker.’

Beneden is Mara al als een geboren onderhandelaar met haar aan het praten. Ze zitten samen op het bankje en kijken naar de afgeknipte struik die op de grond ligt. Aan de glimlach op haar gezicht te zien zijn de gemoederen weer wat bedaard.

‘Wijntje?’ vraag ik aan de buurvrouw. ‘Met een beetje water erbij. Drankje van het huis,’ zeg ik. En ik geef haar een knipoog.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.