Att tänka på med bottenlån topplån vid en ombildning till bostadsrätt?

Livet är fullt av överraskningar. Vissa är roliga, glada och positiva medan andra kan vara stressiga och lite jobbiga. Ibland kan det dyka upp saker som du inte riktigt vet hur du ska hantera. En dag kommer det ett brev som anger att fastigheten där du bor ska säljas och ombildas till en ny bostadsrättsförening. De vill veta om du vill vara delaktig i detta. Vad gör du nu?

Vad är ombildning till bostadsrätt?

Först och främst kan det vara bra att veta vad det handlar om. Ett scenario är att fastigheten där du hyr en lägenhet ägs av ett företag. Några av hyresgästerna i fastigheten vill hellre äga sina lägenheter själva och planerar att köpa loss fastigheten. De har pratat med några av grannarna och intresset verkar vara stort. De personer som driver frågan har skrivit det brev du håller i handen för att kolla om någon mer har detta intresse.

Att äga din lägenhet, eller rättare sagt en andel i bostadsrättsföreningen, kan vara lockande. Det är nästan alltid en bra affär, speciellt eftersom det finns riktigt bra bottenlån topplån på marknaden idag. Frågan är dock om du personligen har råd med själva lånet. Du kanske till och med är ointresserad av bostadsköp helt och hållet.

Ombildningen till bostadsrätt från privat hyresvärd är ett stort steg och många vet inte riktigt hur detta kommer att påverka den personliga ekonomin. Kommer du att behöva betala mer eller mindre varje månad? Det är lätt att tro att ett ägarbyte automatiskt innebär dyrare hyra och att du kan tvingas bort, men så är inte fallet. Det finns ingen som kan tvinga bort dig från ditt hem bara på grund av att du har en ny hyresvärd. Faktum är att du kan fortsätta precis som förut om du vill. Du får alltså bo kvar under samma villkor som tidigare om du vill.

Om du däremot är intresserad av att bli en bostadsägare kan det vara bra att kolla upp dina finansieringsalternativ direkt. Du kanske undrar: Vad är bottenlån och topplån? Bottenlånet är ett stort lån med låg ränta som täcker större delen av ditt bostadsköp, upp till 75–80 procent av lånet består av bottenlånet. Resterande 20–25 procent är topplånet, ett lån med högre ränta.

Ju snabbare du accepterar erbjudandet att köpa en andel i bostadsrättsföreningen, desto billigare kommer det att bli för dig. Du kan alltid köpa in dig i ett senare skede, men då kommer du att behöva betala marknadspriset, precis som om du skulle köpa vilken annan bostad som helst. Ett bra topp- och bottenlån med goda villkor och schysst ränta kan snabbt göra ditt bostadsköp till en riktigt bra affär. Det är alltid värt att räkna på affären innan du säger nej.