Ügyes ujjacskák — tippek kisgyerekek kézügyességének fejlesztésére

Az ügyesedő kis ujjak nagy kihívással néznek szembe, amikor a helyes ceruzafogás csínyját-bínyját gyakorolják. Van, akinek egyáltalán nem okoz gondot, és szinte zsigerből a megfelelő pozícióban tartja az íróeszközt, de bizony vannak, akik egyáltalán nem szívesen dolgoznak vele. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a későbbiekben a helyes ceruzafogás ne alakulna ki. Van azonban pár trükk, amely jó mókának álcázva segíti, tornáztatja az ujjakat, kezeket, kobakot, örömöt okozva ezzel művelőjének.

LEGO labirintus:

A játék már eleve adja, hogy pici darabkákból kell válogatni — amolyan modern Hamupipőke módjára — a különféle méretű, színű elemeket, így adott, hogy bárminemű továbbgondolása a játéknak csak jó dolgot szülhet. Építhetünk egyedi labirintusokat, melyeken egy golyót kell végigvezetni akár a kezekkel a tábla széleit billegtetve, akár az ujjakkal — kvázi „ujjfociként”.

„Színezz” papírgalacsinnal:

Ezzel a tevékenységgel is többszörösen dolgoztatjuk meg a kezeket: először is apró darabkákra kell tépkedni a színes lapokat. Következő lépésként össze kell gyúrni pici galacsinokká a papír fecniket, végül ragaszthatjuk a mintára, így kitöltve azt. Ha egy apró tárgyat a gyerkőc tenyerében elhelyezünk, abban segíthetjük őt, hogy csak 3 ujjal alkosson, ami azért fontos, mert a ceruzafogásnál is ezek az ujjak dolgoznak majd a legtöbbet.

„Színezz” papírcsíkkal — quilling technika:

A quilling technika során vékony papírcsíkokat tekerünk fel, illetve az így kapott elemeket formázzuk. A papírgalacsinos játékhoz hasonlóan, különféle mintákat tölthetünk ki az így kapott elemekből. A variációk száma végtelen, csak a képzelet szabhat határt!

Ujjfestés:

A klasszikus ecset nélküli festésben új perspektíva lehet, ha ujjlenyomatunkat turbózzuk fel, formaként alkotunk belőle valami egészen szokatlant, tréfásat, vagy szuper cukit.

Itt tudunk ajánlani nagyon jó minőségű és egészségre egyálltalán nem ártalmas Djeco ujjfestéket

ahol nincs másra szükség csak a szárnyaló fantáziádra és az ujjacskáidra.

Forma alkotó:

Nézzünk körül otthonunkban, mert szinte biztos, hogy van olyan tárgy, amiből formákat, betűelemeket, sormintákat tudunk kirakni. Lehet ez a nyaralás során begyűjtött kagylórengeteg, a lekvár főzésből visszamaradt száradó barackmagok, vagy pénzérmék, amiket már nem használunk. Gyakorolhatjuk akár a „hullámvonalat”, „kapuformát” egy hosszabb madzaggal, zsenília szállal is.

Aki sokat markol…:

A fenti játék továbbgondolása, ha egyik kezünkből a másikba adogatjuk a tárgyakat, annak darabszámát növelve minden egyes átadáskor.
 Vajon melyikkel lesz könnyebb dolgunk: a kicsi, vagy a nagyobb eszközökkel?

Madzagos játék:

Ki ne emlékezne a „madzagos” játékra! Adtuk — vettük, újra adtuk, amíg csak bírtuk.
 Vigyázat: használata során nosztalgia élmény várható!

Cipőfűző megkötése:

Ha eddig halogattuk, itt az ideje, hogy megpróbáljuk gyerkőcünknek megtanítani a cipőfűző megkötésének fortélyát.
 Talán nagyobb kedvvel vágnak majd neki, ha mondjuk apa óriási lábbelijét csenjük el, egy kis gyakorlásra.
 A Játékligetben kapható cipőfűzést megtanító- gyakoroltató játékunkat itt találod : Filo Tablet, Shapes Filó

Só-liszt gyurma sokadszorra:

Megunhatatlan. Ezerféleképpen felhasználható. Gyúrjunk belőle gyöngyöket, szárítsuk, színezzük, fűzzük fel! Akár sormintát is gyakorolhatunk, számolhatunk vele. Tényleg megunhatatlan…

Rajzolj jéggel:

Kiváló taktilis ingerforrás a hideg, csúszós jégkocka. Ha színesre készítettük, papíron is nyomot hagy, de amíg forró az aszfalt, arra rajzolva a hagyományosat is használhatjuk.

Egy tálca liszt:

Vagy homok. Vagy rizs. Vagy szezámmag. Rajzoljunk bele figurákat, betűelemeket az ujjainkkal. Kis rázás és kezdhetjük előröl. Irtó élvezetes!

Varázsdoboz:

Gyűjtsünk otthonunkból apróbb tárgyakat (kulcs, fogkefe, radír, üveggolyó — bármi) vagy kedvenc plüssöket, amiket egy dobozba teszünk. és letakarjuk. 
 A lehetőségekhez képest, csimotánk ne lássa, hogy mire készülünk, lepjük meg őt a dobozzal.
 Szemeket behunyni, nem kukucskálunk — no, mit fogsz a kezedben?

Semmit a szemnek, mindent a kéznek:

Igen. Így. Azaz csukott /bekötött szemmel kell olyan tevékenységeket végezni, amik egyébként nem okoznak gondot. Újra előkerülhet a bébi formakirakós doboz, vagy a toronyépítő játék (rakja sorrendbe méret alapján), építsen tornyot fakockából, esetleg előre legyártott LEGO csíkokat rendezzen sorba hosszúság szerint. Ha a nagyi ügyes volt és megőrizte, még talán a matrojska babák is csata- (akarom mondani csökkenő-növekvő sorba, majd egymásba) rendezhetők.