Waarom ik liever geen video’s op vacaturepagina’s zie.

Jelmer Zuidema
3 min readAug 8, 2019

--

Het goud van 2019, bewegende beelden — het liefst direct vanaf de werkvloer. Mensen die écht bij het bedrijf werken hebben een rolletje. Het koffiezetapparaat zit er standaard in. Gefocuste collega’s. Lachende collega’s. Als je geluk hebt is er een meeting in een glazen meeting ruimte — transparantie.

Het klinkt niet alsof je een groot voorstander bent van video’s. Klopt dat?
Nee. Ik vind video’s een goede manier om een kandidaat te laten zien hoe het er aan toe gaat binnen een bedrijf. Hoe authentieker, hoe beter. Maar, ..

Terug naar Villa Candidate Experience

Je hebt de deur van je Villa wagenwijd open gezet voor kandidaten. Je hebt voor flink wat budget advertenties live staan op Facebook, Instagram (zelfs Instagram Stories), LinkedIn, Indeed en misschien slingert er nog één op Monster. In de advertenties gebruik je de snippets en cuts van de gehele video, die heb je netjes tussen de 7–15 seconden gehouden. Er wordt flink geklikt, alle marketingtechnische termen zijn boven benchmark.

Kandidaten komen dus enthousiast de trap opgerend, stappen door de deur, direct op de job description en.. Boem, vol tegen een video aan.

Die hoogstwaarschijnlijk:
- Niet gemaakt is voor deze specifieke vacature, maar op deze vacaturepagina staat omdat het er wel ongeveer op leek en het de pagina toch een stukje mooier maakt, of/en;
- Niet ‘native’ op de website staat, maar op YouTube. Waardoor een kandidaat per ongeluk ergens klikt en hun YouTube app opent, of/en;
- Vier en een halve minuut duurt, of/en;
- Begint met een 6 seconde lange intro met een animatie van het logo én daarna een statement van de CEO.

Is toch niks mis mee?
Jawel. Om de volgende redenen:

Weg is weg

Als je een kandidaat verplicht om in een ander scherm verder te moeten gaan, is de kans dat deze kandidaat terug komt 14%. Dat betekent dat je dus 86% van de kandidaten verliest omdat jij hen zo nodig een video wilde laten zien.

Spanningsboog

Onze spanningsboog is anno 2019 lager dan die van een goudvis, waarmee we uitkomen op 8 seconden. Een video moet wel écht goed zijn als je wilt dat een kandidaat het einde haalt. Helemaal als deze persoon komt van een media waar hij/zij gewoon naar vrienden of grappige foto’s aan het kijken was terwijl hij/zij op de trein aan het wachten was.

Dus, waar kan ik wel video’s gebruiken?
- Blijf video’s gebruiken in je advertenties en houdt deze tussen de 7–15 seconden. Facebook zelf zegt dat nog voor 2020, 80% van hun content bewegend zal zijn. Dat zijn trends die je beter maar kunt volgen, wil je performance blijven zien;
- Gebruik video’s op alle pagina’s van je careers website behalve op de vacaturepagina’s. Op die pagina’s hebben kandidaten meer geduld én zijn zij bewust op zoek naar meer informatie over het bedrijf, niet over de baan. Geef kandidaten op vacaturepagina’s direct waar ze naar op zoek zijn — een duidelijke job description, salaris en de knop om te solliciteren.

Kan het niet origineler?
Uiteraard, je zou..

…een video kunnen opnemen voor op de bedank-pagina, na het solliciteren. Bedank een kandidaat voor de moeite die hij/zij tot dan toe al gedaan heeft om interesse te tonen in jouw bedrijf. Geef inzicht in de vervolgstappen en vertel wat er verwacht wordt tijdens een eventueel sollicitatiegesprek. Voordeel: de contactgegevens zijn binnen, de kandidaat kan geen drop-off meer worden.

Alles voor de conversie

Het gaat mij niet per se om de video, overigens. Alles dat afleidt van de functie van een vacaturepagina (lees: solliciteren) zou ik afraden. Een (bijvoorbeeld: Full-stack Developer) kandidaat op jouw vacaturepagina krijgen is al enorm knap, dus als hij/zij het intent toont om te solliciteren, moet hem/haar niks in de weg staan.

--

--

Jelmer Zuidema

Stubborn, but nice. Like to think that ‘who dares wins’.