Hotel Römantiek, waar senioren hun tweede jeugd beleven

In de Zwitserse Alpen vonden Otto-Jan Ham, Sven De Leijer en Frances Lefebure de perfecte locatie voor een datingprogramma voor bejaarden.

Steek een treinwagon vol bejaarde alleenstaande mannen en stuur ze naar Zwitserland, waar een kar vol feestende alleenstaande bejaarde vrouwen op hun staat te wachten. Zet daar de flauwe plezante publieksopwarmer en de presentator van De Ideale Wereld bij en een minder bekende actrice met een sappig Gents accent, en noem het een datingprogramma. De programmamakers van Vier waren niet goed wijs toen ze op zo’n idee kwamen. Maar het blijkt te werken. Al van de eerste aflevering is duidelijk dat Hotel Römantiek een ludiek datingprogramma wordt, maar waar rekening wordt gehouden met de beperkingen of vroegere problemen van sommige deelnemers door alles te ridiculiseren.

Als zelfverklaarde ‘Schweizofielen’ zeggen Otto-Jan Ham en Sven De Leijer dé perfecte locatie te hebben gevonden voor het programma. Niets zo romantisch als een oud ‘doorleefd’ hotel in de Zwitserse Alpen. De openingsscène ligt wat in het verlengde van hun programma De Ideale Wereld. Ze worden bijgestaan door Frances Lefebure. Wie, zegt u? De Gentse is bekend van haar rollen in Amigo’s en Spitsbroers op VTM, maar ook van rollen in Nieuw Texas en Tom & Harry op Eén. Lefebure legt een van de eerste kennismakingsspelen uit die de kandidaten moeten doen. Op kinderlijke wijze zit een kring 60-plussers in de bergen van Zwitserland een bol wol naar mekaar te gooien, het touwtje vast te houden en zo een spinnenweb te creëren.

Ook voor droefheid is er een kamer gereserveerd in Hotel Römantiek. Op je 60ste ben je vaak niet uit vrije wil vrijgezel, maar heeft het noodlot vaak voor jou beslist. Zo ook voor sommige kandidaten. De senioren leren elkaar kennen op een kabelbaan die hen naar de top van een berg brengt. Per twee zitten ze in een stoeltje, en vertellen ze vaak over zware scheidingen of overleden partners. Wat later druipt de levenslust er terug vanaf wanneer ze op een trottinette de bergwand afscheuren. De kandidaten liggen helemaal in een deuk wanneer blijkt dat de enige vrouw die de rit aandurfde, stiekem achterop een brommer was gekropen om zo toch maar als eerste beneden te zijn! Ha!

Iedere dag moeten de kandidaten hun top 5 doorgeven van kandidaten van het andere geslacht. Uit al die lijstjes wordt dan het ‘ideale koppel’ berekend, en dat koppel mag zich dan even afzonderen van de rest. In de eerste aflevering kennen de net gelauwerde tortelduifjes mekaar dus een dag, maar delen de nacht wel in een privé-blokhut aan een meertje op een prachtige bergwand. Aan de reacties van de andere kandidaten te zien, belooft ook jaloezie een plaatsje te krijgen in het programma.

Noem het dus niet Temptatiön Island voor Seniören of Blind & Öld Date, maar laat het wel een leuke verademing zijn in het huidige tv-landschap dat zich vooral focust op uitlach-tv. In Hotel Römantiek wordt er ook gelachen met de kandidaten, maar is de setting en zijn de opdrachten zo ridicuul dat het plaatje klopt. De drie presentatoren die zichzelf als meestercupido’s zien maar gewoon domme activiteiten voorstellen, maken het programma uniek.

JenteHa