8 redenen waarom Gulden juist geen piramidespel is.

Sinds begin van dit jaar ben ik een Gulden fanatic. Gewoon fan. Ik snap het gedachtengoed en sta hier volledig achter. Een nieuwe snelle, transparante en veilige manier van betalen, zonder het gebruik van banken. Dat is Gulden. Te gek gewoon. Soms steekt me iets. Ik lees af en toe mensen die spreken van een “Piramidespel”.

Veelal gezegd door mensen die geen idee hebben wat Gulden precies is. Goed, lees onderstaande maar even door en bepaal daarna of Gulden een piramidespel is. Ik geef je zo 8 redenen waarom ik vind dat het juist geen Piramidespel is.


Om te beginnen, wat is eigenlijk een piramidespel?

“Een piramidespel is een ‘spel’ waarbij deelnemers een inleg doen en tevens proberen anderen over te halen om mee te doen, waarna de inleg van de nieuwkomers als prijzengeld uitbetaald wordt aan bestaande deelnemers. Uitbetalingen zijn afhankelijk van het aantal (door de deelnemer) geworven nieuwkomers. Aan het ontvangen van dit prijzengeld ligt geen andere activiteit ten grondslag dan het werven van nieuwe deelnemers. Piramidespelen zijn in veel landen illegaal.” // Bron: wikipedia.nl


Kenmerken van een piramidespel, voldoet Gulden daar aan?

Geheimzinnig over product of dienst
Piramidespel: Ja
Gulden: Nee (1)

Oprichter is niet (publiekelijk) bekend
Piramidespel: Ja
Gulden: Nee (2)

Antwoorden op vragen zijn summier of word niet gegeven
Piramidespel: Ja
Gulden: Nee (3)

Je moet al lang meedoen om te profiteren van winsten
Piramidespel: Ja
Gulden: Nee (4)

Bijeenkomsten worden bewaakt en men kan slechts op deze besloten bijeenkomsten inschrijven
Piramidespel: Ja
Gulden: Nee (5)

Men legt sterke nadruk op het werven van nieuwe deelnemers
Piramidespel: Ja
Gulden: Nee (6)

Wie deelneemt wordt opgehemeld, wie weigert wordt als loser bestempeld.
Piramidespel: Ja
Gulden: Nee (7)

De inleg moet direct of vrijwel direct (binnen een dag) betaald worden. Betaling vindt vaak contant plaats
Piramidespel: Ja
Gulden: Nee (8)

1. Geheimzinnig over product of dienst: nee.
Er is helemaal niets geheimzinnig aan Gulden. De specificaties zijn bekend, de oprichter Rijk Plasman is bekend, de premine is bekend (evenals de uitgaven van de premine), de volgorde van ontwikkelingen is bekend, alle transacties zijn bekend, vele statistieken zijn bekend, de offline Meetup bijeenkomsten zijn openbaar en vroegtijdig bekend, en de community is bekend.

2. Oprichter is niet (publiekelijk) bekend: nee.
De bedenker en oprichter van Gulden is Rijk Plasman. Bekijk hier zijn Twitter profiel, zijn Linkedin profiel of lees artikelen (deze en deze) die over hem geschreven zijn. Geheimzinnig over de oprichter: nee.

3. Antwoorden op vragen zijn summier of worden niet gegeven: nee.
Er is niets geheims aan het Gulden project. Daarom worden vragen van iedereen snel en accuraat beantwoord door de Slack Community van Gulden (half oktober 2016 meer dan 550 gebruikers). Tevens is de oprichter Rijk Plasman als het development team snel aan te spreken indien u vragen hebt. Er zijn diverse kanalen waar u met specifieke vragen terecht kunt. Zo is er een #traders, een #international, een #mining, een #marketing en vele andere specifieke kanalen. Veelgestelde vragen krijgen een eigen pagina op de (onofficiële) support website: https://gulden.help.

4. Je moet al lang meedoen om te profiteren van winsten: nee.
Iedereen die Guldens koopt, profiteert direct mee van koers stijgingen (ten opzichte van de Bitcoin) of van koersdalingen. Personen die langer Guldens bezitten profiteren niet extra of meer dan personen die er een dag inzitten.

5. Bijeenkomsten worden bewaakt en men kan slechts op deze besloten bijeenkomsten inschrijven: nee.
Alle meetup bijeenkomsten die door de Gulden community georganiseerd worden zijn publiekelijk en openbaar. Wel kan het voorkomen dat een meetup bijeenkomst een maximaal aantal deelnemers kan herbergen, puur omdat de locatie niet meer deelnemers toelaat. Beveiliging zal er nooit zijn.

6. Men legt sterke nadruk op het werven van nieuwe deelnemers: nee.
De nadruk bij Gulden ligt op de (door)ontwikkeling van blockchain technologie, gebruikersgemak in de apps (desktop, ios, android), veiligheid van transacties, snelheid- en gebruikersgemak voor de eindgebruiker (consument + zakelijk). Actief werven van mensen: nee dus.

7. Wie deelneemt wordt opgehemeld, wie weigert wordt als loser bestempeld: nee. 
Iedereen mag Gulden gebruiken zoals hij of zij wil. Publiekelijk of anoniem, precies zoals iedereen zelf graag wil. Niemand is beter dan de ander, zal worden opgehemeld of als loser worden bestempeld. Personen die de Gulden Slack Community gebruiken om andere community leden persoonsgegevens afhandig te maken (phishing) zullen de toegang worden ontzegd. Personen die andere community leden niet met respect kunnen behandelen zullen ook de toegang tot de Slack community worden ontzegd. Niet meer dan logisch in mijn ogen.

8. De inleg moet direct of vrijwel direct (binnen een dag) betaald worden: nee. Betaling vindt vaak contant plaats: nee.
Om Guldens te kunnen kopen moet direct worden afgerekend op Gulden.com of Nocks.co, digitaal. Niet met cash. In real life kan het echter voorkomen dat een Gulden transactie in cash (euro, dollar of andere valuta) word uitgevoerd. Alle Gulden <==>Gulden transacties zijn openbaar en allemaal te vinden in de openbare Gulden blockchain: https://blockchain.gulden.com. Gulden staat juist voor transparantie, een openbaar grootboek voor iedereen.


Conclusie: oordeel nu zelf.

Een piramidespel is Gulden niet wanneer u de 8 kenmerken van een piramidespel naast elkaar legt en deze vergelijkt met Gulden.

Lees u in in blockchain technologie, in Gulden, de huidige economische situatie, duik de community in of lees artikelen op bijvoorbeeld https://gulden.help.

Fijne dinsdag :)

Like what you read? Give Jeroen a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.