Food for thought

7 dagen detoxkuur: honger & geen energie

Detoxen, ontgiften, sapkuur. Met de trend van steeds gezonder willen eten, wordt ook detoxen steeds populairder. Google er maar eens op en verlies jezelf in de berg aan artikelen die allemaal iets anders beweren. Is het nou gezond of niet? Ik besloot mijn eigen experiment te zijn en een detoxkuur van 7 dagen te proberen. Spoiler: fijn was het niet. Ik vertel je graag over mijn ervaring, zodat je hopelijk twee keer nadenkt voordat je het zelf doet.

De detoxkuur die ik deed bestond uitsluitend uit groentesapjes en groentesoep. Per dag moest ik het doen met 6 groentesapjes, 1 groente-shot en 1 groentesoep. Verder mocht ik water en kruidenthee drinken. Bij elkaar goed voor 450–650 kcal per dag.

Ik eet al best gezond en bewust, ben sowieso geen gróte eter, snoep bijna niet, sport veel en drink met mate. Prima basis om eens zo’n detoxkuur te proberen. Drie dagen vóórdat je begint, bouw je alvast eiwitten en koolhydraten af. Verder moet je het ook even zonder koffie en alcohol doen in de dagen vóór en na de sapkuur. En tijdens natuurlijk.

M’n agenda zoveel mogelijk leeg geruimd, sapjes allemaal klaar in de vriezer en in de koeling en zin in wat er komen gaat. Zo begon ik aan detoxkuur van 7 dagen. Ik besloot echt all in te gaan en ook absoluut niets te eten naast de kuur. Je mág eventueel wat rauwe groentes eten, maar dit wordt afgeraden, zodat “je lichaam dan tussen de sapjes door voldoende rust krijgt en zich volledig kan focussen op het ontgiften.”.

Ik heb de 7 dagen volgehouden, al vraag ik me nu af: Hoe dan?

Ik heb 7 dagen lang honger gehad, had heel weinig energie, had het de hele tijd koud, kon fysiek bijna niets aan, had een slechte concentratie, zag er slecht uit (doffe huid, ingevallen ogen), was soms licht in m’n hoofd of zelfs flink duizelig en uiteraard miste ik eten enorm. Ik zag en rook overal eten. Op een gegeven moment droomde ik zelfs over eten. Ik heb de hele week veel geslapen, omdat mijn energie constant op was.

Ik ga dit echt NOOIT meer doen. Ook al heeft het me naast de nadelen ook wel wat voordelen gebracht natuurlijk. Dat lees je hieronder.

Voordelen aan de detoxkuur

 • Een detoxkuur bestel je tegenwoordig gewoon gemakkelijk online. De verzending verliep prima. Ik kreeg het hele pakket diepgevroren en netjes verpakt thuisbezorgd.
 • De sapjes en soepen waren lekker! Op zich ben ik rauwe groentesapjes al gewend door mijn slowjuicer.
 • Ik heb een heleboel groenten en fruit binnengekregen in één week tijd, in sapvorm dan. Volgens de aanbieder van deze detoxkuur kreeg ik de voedingsstoffen van meer dan 21 kilo rauwe, biologische groente, fruit, kruiden, specerijen en zeewier binnen.
 • Op zich is het wel makkelijk dat je 7 dagen lang geen boodschappen hoeft te doen, niet na hoeft te denken over wat je eet en weinig tijd kwijt bent aan koken (alleen een soepje opwarmen).
 • Gelukkig zat er in deze detoxkuur een soepje bij voor elke dag. Dat soepje voelde echt als een geschenk uit de hemel, nadat je de hele dag alleen maar sapjes hebt gedronken. Even iets warms!
 • Je gaat eten echt nog zóveel meer waarderen na zo’n kuur. Ik at als eerste na de kuur een avocado. Gewoon, een avocado. Mijn god, wat was dat lekker. En alles wat ik nu nog in mijn mond stop, voelt als een cadeautje. Daarbij merk ik ook dat ik nóg bewuster ben van wat ik eet en drink, en alles wat slecht is ook echt probeer te vermijden.

Nadelen aan de detoxkuur

 • Je hebt gewoon de hele tijd honger. Logisch ook, want je krijgt gemiddeld maar 500 kcal per dag binnen.
 • Je energieniveau zakt echt naar 0. Wederom logisch, omdat je niet voldoende energie binnenkrijgt. Ik had het ook de hele dag koud (terwijl ik het nooit koud heb, juist altijd snel warm), mijn lichaam kreeg het gewoon niet voor elkaar om me warm te houden.
 • Je kunt absoluut niet sporten. Daar baalde ik erg van. Tenminste: ik doe aan bodypump en squash en dat had echt niet gekund. Midden in m’n detoxkuur ging ik mijn huis stofzuigen en de ramen zemen, waarbij ik bijna flauw viel. En soms — als ik iets snel opstond — werd ik al licht in mijn hoofd. De laatste dag was dit het ergst, ik was veel duizelig.
 • Het was moeilijk om me te focussen of om me te concentreren. Op zich kon ik wel werken (gelukkig heb ik zittend werk), maar ik merkte dat alles nét even langzamer ging. Of dat ik me niet kon concentreren. Vergaderingen waren slopend, door alle indrukken en eigen inbreng. Als ik thuiskwam na een dag op kantoor, was ik kapot. Terwijl ik normaal gesproken juist ’s avonds extra opleef en nog urenlang allerlei dingen doe.
 • Door combinatie van bovenstaande punten, heb ik een week lang vrij weinig kunnen doen, wat nogal saai was en ook niet leuk voor de mensen om me heen.
 • Volgens het schema dat ik erbij kreeg, dronk ik ’s ochtends tussen 07:00–09:00 uur het eerste (kick) sapje. Daarna vervolgde ik met de 5 andere sapjes en 1 shot om 10:00, 11:00, 12:00, 14:00, 15:00, 16:00 uur. Het soepje at ik dan tussen 18:00–20:00 uur. Dit betekent dus dat het gat tussen je laatste sapje en de soep minstens twee uur is. En dat betekent ook dat je ná de soep nog een hele avond honger lijden voor de boeg hebt. En je kent vast het vervelende gevoel van met honger in bed liggen… Wat er dus gebeurt, is dat je gaat proberen uit te stellen wanneer je een sapje neemt op de dag, zodat je het iets geleidelijker verdeeld. Maar daar wordt je hongergevoel gedurende de dag alleen maar erger van. Argh! Frustratie!

Wat zijn de beloftes van een detoxkuur en wat is daarvan waar?

 • Belofte: Je krijgt extra energie van de detoxkuur.
  Uitkomst: Ik heb zelden zo weinig energie gehad. Logisch ook, want ik kreeg gemiddeld maar 500 kcal per dag binnen, en ik verbruik er toch iets meer.
 • Belofte: Door de vele sapjes die je drinkt, heb je nauwelijks last van een hongergevoel.
  Uitkomst: Eh… Ja, wat denk je zelf? Wie heeft er geen honger als je maar 500 kcal op een dag binnenkrijgt? Ik had de hele dag door honger.
 • Belofte: na de detoxkuur een verminderde behoefte aan snacks, alcohol en snoep.
  Uitkomst: Snacks en snoep zijn sowieso al niet echt mijn ding, maar ja, het kan best kloppen dat ik er nóg minder zin in heb dan normaal. Maar dat komt ook omdat ik een beetje anders naar eten ben gaan kijken: ik ben in deze eerste dagen na de kuur al blij dat ik überhaupt iets mag eten, dat voelt als een wonderlijk iets. Het feit dat ik voortaan gewoon mag en kan eten, voelt speciaal. Ik ben me wel nóg bewuster geworden van wat ik in mijn mond stop en probeer ongezonde shit ook echt te vermijden nu. Alcohol drink ik met mate en heb ik tijdens de kuur niet per se gemist (ook niet omdat dit nogal een slechte combi zou zijn met de kuur ;).
 • Belofte: Je wordt een stuk bewuster van ongezonde en gezonde voeding.
  Uitkomst: Dit ligt een beetje aan de hoedanigheid van dat bewustzijn voordat je aan de kuur begint. Ik wist al dondersgoed wat goed en slecht voor je is. Wat ik wél heb geleerd tijdens de kuur, is dat het verbazingwekkend is dat je 7 dagen lang overleeft met zo weinig voeding. Dus af en toe iets minder eten, is zo gek nog niet.
 • Belofte: je verliest gewicht door de detoxkuur.
  Uitkomst: Dat klopt. Zou ook gek zijn als dat niet zo was. Afvallen doe je door minder te eten dan dat je verbrandt. Ik kreeg slechts 500 kcal per dag binnen, en viel 3 kg af in 7 dagen. Eén maand later zat er trouwens weer 2 kg aan.
 • Belofte: je ervaart een algeheel ‘schoon’ en gezond gevoel.
  Uitkomst: Qua schoon gevoel begrijp ik wat ze bedoelen. Na een dag of twee / drie zijn je darmen volgens mij nagenoeg leeg en zitten er vanaf dan alleen maar groentesapjes in je lijf. Ik ervoer het niet zo zeer als ‘schoon’, maar meer als ‘leeg’. Een gezond gevoel had ik absoluut niet, ik voelde me slecht en merkte dat het juist niet gezond was voor m’n lichaam.
 • Belofte: Na de detoxkuur heb je meer energie en een beter slaapritme.
  Uitkomst: Terwijl ik dit schrijf, zit ik op de derde dag ná de kuur en zit ik inderdaad barstensvol energie. Of dat door de kuur komt, is lastig te bepalen. Ik denk dat het deels ook komt door het feit dat ik weer voldoende voeding binnen krijg en dat eten mij ook echt blij maakt. En dat de kuur voorbij is, want ik heb echt zware dagen achter de rug. Mijn slaapritme is overigens niet per se veranderd.
 • Belofte: Je huid, ogen en haar zien er frisser en levendiger uit.
  Uitkomst: ik heb nog nooit zo vaak in één week gehoord dat ik er slecht of “anders” uit zag (thanks y’all ;). Mijn ogen zagen er raar uit en ik had een doffe huid.

Val je af van de detoxkuur?

Natuurlijk val je af door een detoxkuur. Als je (veel) minder eet dan dat je verbrandt, verlies je gewicht. Met deze detoxkuur kreeg ik 450–650 kcal binnen op een dag. Al zou je de hele dag in je bed blijven liggen, dan verbrand je al meer calorieën dan dat. Overigens vind ik dit niet gezond afvallen, het lijkt meer op crashdiëten zo.

In de 7 dagen van de detoxkuur verloor ik 3 kg — terwijl ik een gezond gewicht heb. Ik ben 175 cm lang en woog aan het begin 65 kg (BMI 21.2), aan het eind dus 62 kg (BMI 20.2). Na twee maanden zit ik weer op 65 kg, dus de kilo’s komen ook gewoon weer terug.

Edit: mocht je willen afvallen en je beter willen voelen in je lijf; inmiddels ben ik anderhalf jaar verder en zit ik heel steady ónder de 60 kg. Dit komt doordat ik voornamelijk veganistisch ben gaan eten (en ik sport veel).

Is een detoxkuur gezond?

Het is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat een detoxkuur gezond is. Detoxen in de zin van ontgiften is bedoeld om je lichaam rust te geven zodat het aan de slag kan gaan om zichzelf te reinigen. Maar alleen bij extreme vergiftigingen, obesitas, ziektes, verslavingen of een verminderde werking van bepaalde organen zou dat nodig moeten zijn. Je lichaam reinigt zichzelf namelijk al. Daarbij, als ik zie hoe mijn lichaam erop reageerde: ik had het de hele tijd koud, ik had non-stop honger, weinig energie, zelfs licht in mijn hoofd of duizelig — dan klinkt dat ook niet echt gezond.

Uiteraard schrijf ik dit artikel op basis van mijn eigen ervaring. Het kán zo zijn dat het anders uitpakt voor jou. Ik schrijf dit vooral omdat de detoxkuur voor mij een negatieve ervaring was en ik je wil waarschuwen hiervoor: denk even twee keer na voordat je een detoxkuur gaat doen.

De verhalen van de verkopers van detoxkuren klinken allemaal te mooi om waar te zijn. Veel schetsen het beeld dat je je tijdens de kuur super voelt en geen honger hebt. Logisch, want als je mijn verhaal zou horen van te voren, haak je misschien af. Probeer door de marketingtrucs heen te kijken en zelf na te denken.

Doe het niet. Maar wat dan wel?

Op basis van de ervaring die ik heb gehad en vanuit gezondheidsoverwegingen, zou ik je afraden om zo’n detoxkuur te doen. Mocht je gezonder willen leven, kijk dan kritisch naar wat je wel en niet eet en probeer gezonde voeding en gewoontes toe te voegen. Een meer duurzame oplossing dus. Gezond leven doe je door:

 • Regelmatig te bewegen;
 • Vooral groenten, fruit, peulvruchten en volle granen te eten;
 • Zo min mogelijk dierlijke producten en toegevoegde suikers te eten;
 • Voldoende water te drinken;
 • En uiteraard niet te roken, matig/geen alchohol te drinken en drugs te vermijden.

Niemand anders bepaalt wat jij eet. Je bepaalt het zelf! 💪

--

--

--

Food blog Blik in de Keuken — in een Medium jasje.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Jodi Leunissen

Jodi Leunissen

Food blog Blik in de Keuken — in een Medium jasje.

More from Medium

How Pelinka Can Redeem Himself and Get Lakers’ Organization Back in Sync

PNXBET: Red Tiger Promotions!

The Plan By Dan Hollings Review — May 2022

The clinic that cured my cancer | Experience with Candrol