Wereldtips

8 tips voor Cascais, Portugal

Goed eten, topwijn, lekker weer en mooie stranden. Cascais in Portugal heeft het allemaal. Van mei t/m oktober is het er heerlijk weer, met juli en augustus als heetste maanden. Je vliegt in 2,5 uur naar Lissabon, en daarvandaan zit je zo in Cascais. Om jouw stedentrip of vakantie nóg beter te maken, hebben we 8 tips voor je.

Tip 1: In anderhalf uur van Lissabon naar Cascais voor € 3,70

Het Openbaar Vervoer is prima geregeld in dit gedeelte van Portugal. Vanaf het vliegveld van Lissabon neem je de metro naar Alameda (rode lijn), daar stap je over op de groene metrolijn naar Cais de Sodré. Vanaf daar neem je de trein naar Cascais. Op het vliegveld koop je bij de automaat een soort OV chipkaart voor € 0,50 die je herbruikt (je zet er telkens nieuw tegoed op). Bij diezelfde automaat kun je direct je metro- en treinkaartje op de kaart laden. Simpel en goedkoop! De treinrit tussen Cais de Sodré en Cascais is ook nog eens erg mooi, omdat de trein langs de kust rijdt.

Tip 2: De stranden van Cascais

Zoals gezegd: het is lekker weer in Portugal. Met name in juli en augustus kan het goed heet zijn. Cascais heeft meerdere kleine zandstranden, die allemaal op loopafstand liggen vanaf het centrum. Het meest centrale strand (Ribeira Beach) ligt zelfs in het centrum. Je kunt een handdoekje meenemen of een ligbedje huren (wel redelijk prijzig; € 15 per dag). Er zitten genoeg tentjes bij de stranden om een lekker drankje / hapje te halen. Wij verbleven in een Airbnb in het centrum, wat 2 minuten lopen vanaf het Ribeira strand was. Heel fijn appartement, maar ’s nachts hadden we wel last van de muziek in de bars / cafe’s, dus het is aan te raden om iets verder daarvandaan te gaan zitten (het Largo Luis de Camões plein).

Tip 3: Subliem eten bij Conceito Food Store

Cascais is overladen met heerlijke restaurantjes, waar je voornamelijk goddelijke verse vis kunt eten (dorade, gamba’s, sardientjes, octopus). Wil je een avond genieten van echt héél goed eten in een rustige ambiance, dan reserveer je bij Conceito Food Store. Prijzig (€ 80 p.p.) — maar dat is het zeker waard! Je kunt kiezen uit drie verschillende verrassingsmenu’s en hier eventueel bijpassende wijnen bij krijgen (aanrader!). Er worden mooie gerechten geserveerd, zowel vis, vlees als vegetarisch. Alle ingrediënten zijn nog herkenbaar op het bord en ze zijn niet bang om wat smaak toe te voegen, zonder dat het té wordt. Alles is heel mooi in balans. Dit is absoluut één van de beste restaurants op de wereld waar ik gegeten heb. Niet voor niets is het de nr.1 in de regio volgens Trip Advisor. Overigens ligt Conceito in Bicesse, een dorpje naast Cascais. 10 minuten rijden — wij hebben een Uber genomen, dat gaat prima hier!

Tip 4: Fietsen langs de kust

Misschien wel één van de mooiste fietsroutes: vanaf Cascais loopt een fietspad langs de kust naar het Guincho strand. De route kost je ongeveer 30–40 minuten om te fietsen, en is echt de moeite waard. Je fietst een beetje omhoog, dus je ziet steeds meer kliffen en rotspartijen. Uiteindelijk kom je terecht op een groot (surf)strand; Guincho Beach, waar het heerlijk toeven is — mits het niet te hard waait. Onderweg, maar ook bij dat strand, kom je regelmatig cafe’s en restaurants tegen. Eentje die het waard is om te bezoeken, is Muchaxo. Dit restaurant ligt vlak voor Guincho Beach. Het is gebouwd is 1964 en het ziet eruit alsof het sindsdien niet meer is aangepast — je loopt echt terug in de tijd hier. Prima om even een biertje te doen. Bar do Guincho is ook leuk, hier kom je terecht als je langs het Guincho strand doorfietst, naar links gaat en dan weer richting het strand fietst. Je komt dan in een soort mini-surf-dorpje terecht, met dus een leuke bar aan het strand, waar je allerlei lekkers kunt halen.

In Cascais zijn genoeg plekken waar je fietsen kunt huren. Wij betaalden € 10 per fiets per dag. Neem er wel eentje met versnellingen, die ga je nodig hebben.

Tip 5: Vegetarische lekkernijen bij House of Wonders

House of Wonders is een opvallende plek in Cascais; Portugezen houden namelijk ontzettend van hun verse vis en vlees. House of Wonders schrapt dat totaal en serveert alleen vega hapjes. Toch slaat het aan, het is namelijk heel lekker én de plek is heel leuk om te zitten. Je kunt zowel buiten (meerdere terrassen, ook op het dak) als binnen zitten. De hapjes variëren van hummus tot shakshuka en van platbrood tot rijstsalade. Allemaal goed op smaak, beetje Arabisch getint. En heerlijke IPA op de tap!

Tip 6: De aller- allerbeste wijnen drinken bij de Tasting Room

Man, man, man. Wat hebben we hier lekkere wijn gedronken. En ook nog eens heerlijk gegeten. Als je maar één plek kunt bezoeken in Cascais, dan moet je hiernaartoe gaan. The Tasting Room is een kleine bar, met ook wat tafeltjes voor de deur. Ze hebben niet alleen 300 wijnen voor je klaarstaan, ze weten er ook echt veel over. De keuze is reuze dus — daarom bestelden we telkens een wijn waar we zin in hadden. We omschreven gewoon waar we trek in hadden (bijvoorbeeld: rode wijn, kruidig, beetje herfstachtig, natte grond) en hoppa! dan kwamen ze met een geweldige wijn aan zetten. Ze laten je eerst altijd even proeven voordat ze het inschenken. En ze hebben veel wijnen op glas, zodat je niet de hele fles hoeft te nemen. Prijzen per glas variëren tussen de € 5 — € 8. Hiernaast hebben ze ook nog heerlijke tapas. Probeer de gamba’s in knoflook eens, of de Azeitão kaas. Hmmm… Krijg er nu alweer trek van :)

Tip 7: Smaakexplosies bij Souk

Souk kwamen we toevallig tegen toen we door de straatjes van Cascais liepen, nét iets verder van het drukke centrum af. Het trekt direct je aandacht, omdat het interieur er licht en kleurrijk uit ziet. Op vrijdag t/m zondag staat er ook een terras voor de deur, gewoon op de straat (de auto’s mogen er dan dus niet doorheen). Souk is geïnspireerd door de Marokkaanse markten, waar je allerlei smaken en geuren tegenkomt. De gerechten zijn simpel, maar zó lekker. We hadden bijvoorbeeld een salade van geroosterde tomaten met oregano-vinaigrette. Klinkt simpel, was het ook, maar het had zoveel smaak! De octopus salade is ook heerlijk. En de panna cotta was echt een verrassing. De koffie overigens ook — Souk is de enige plek waar we lekkere koffie konden krijgen. Zeker naartoe gaan!

Tip 8: Dorade Escalada eten bij Terraso

Een Portugese wijze om Dorade klaar te maken is ‘Escalada’. De Dorade wordt dan als het ware opengeklapt, waardoor je twee dunnere helften hebt. Dit wordt dat kort gegrild, het is sneller gaar, en daardoor blijft het sappiger. Echt goddelijk — mits vers en goed klaargemaakt. En dat kunnen ze bij Terraso! Dit is een klein tentje op een rustige plek in Cascais. Vraag eerst even of ze verse Dorade hebben, zo niet, dan kom je op een andere dag terug. Terraso schenkt ook nog eens goeie wijn erbij, dus je gaat hier zeker van genieten.

--

--

Recepten waarvan je zéker weet dat ze een succes zijn — met gewone ingrediënten uit de supermarkt.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store