Simpel recept

Vegan paddenstoelensoep

aal alles uit de herfst met deze romige, aardse paddenstoelensoep. Perfect voor alle thuiswerkers, die opfleuren van een warme kom soep. Heel gemakkelijk te maken en geschikt als lunch of voorgerecht.

Dit heb je nodig

voor 2 flinke kommen soep

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 el gedroogde dragon
 • 1 el gedroogde tijm of een paar takjes verse tijm
 • 350 g paddenstoelen (bijvoorbeeld een mix van shiitake en oesterzwammen)
 • 1 laurierblaadje
 • 125 ml witte wijn
 • 300 ml groentebouillon
 • 100 ml plantaardige room, zoals sojaroom (soja cuisine / keuken)
 • halve citroen
 • truffelolie

Zo maak je het

Ontvel de ui en knoflook en hak het grof. Verhit wat olijfolie of kokosolie in een (soep)pan en fruit de ui en knoflook voor een paar minuten. Voeg de dragon en gedroogde tijm toe — indien je die gebruikt. Gebruik je verse tijm, dan voeg je deze later toe — zie verderop in het recept.

Snijd ondertussen de paddenstoelen grof. Voeg 90% van de paddenstoelen toe aan de pan, en laat dit 8 minuten meebakken, terwijl je alles af en toe omschept.

Bereid de bouillon voor (als je dat nog niet gedaan hebt). Blus de paddenstoelen af met de witte wijn en laat dit een paar minuten verdampen. Voeg dan de bouillon, het laurierblaadje en room toe en breng de soep aan de kook.

Gebruik je verse tijm? Bind de takjes dan samen met het laurierblaadje met keukentouw tot een pakketje en voeg dit toe aan de soep.

Laat de soep zachtjes koken voor 20 minuten. Pers ondertussen de halve citroen uit en voeg het sap toe aan de soep.

Verwijder het laurierblaadje (en verse tijm als je dat toegevoegd hebt). Pureer de soep met een staafmixer (of in een blender) tot een romige massa. Mocht de soep te dik zijn naar je smaak, voeg dan wat water toe. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Verwarm in een andere pan wat olijfolie of kokosolie en bak hierin de achtergehouden paddenstoelen totdat ze goudbruin en gaar zijn. Dit zal ongeveer 5–6 minuten duren.

Schep de soep in kommen en top het af met de gebakken paddenstoelen. Voeg eventueel nog wat gehakte verse kruiden toe, zoals peterselie, of wat geplukte blaadjes verse tijm. Besprenkel met wat truffelolie en serveer.

Geniet ervan!

Let op: niet alle wijn is veganistisch. Bekijk op het etiket van je wijn of deze veganistisch is of check dit bij de verkoper.

Smaak het — naar meer?

👏 Geef applaus, sla dit recept op, laat een comment achter of volg mij.

--

--

Recepten waarvan je zéker weet dat ze een succes zijn — met gewone ingrediënten uit de supermarkt.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Jodi Leunissen

Recepten waarvan je zéker weet dat ze een succes zijn — met gewone ingrediënten uit de supermarkt.