Simpel recept

Vegan Vietnamese springrolls

Springrolls zijn altijd een goed idee. De knapperigheid, frisheid. Een beetje pit. Springrolls geven je energie. Zéker als ze vegan zijn. Leuk om samen te maken, maar ook makkelijk voor te bereiden en mee te nemen (picknick!).

Dit heb je nodig

10 tot 12 springrolls (hoofdgerecht 3 à 4 personen)

 • 10 tot 12 rijstvellen*
 • 75 g mihoen
 • 1 komkommer
 • 3 tot 5 bosuitjes
 • 1 rode peper
 • 75 g Kimchi*
 • 50 g taugé
 • 100 g ijsbergsla of romaine sla
 • 2 Beyond Meat burgers of gehakt*
 • bosje verse koriander
 • 50 ml sojasaus
 • een stukje verse gember (4 cm)
 • scheutje maple syrup*
 • het sap van een halve limoen
Rijstvellen vind je in het Aziatische schap in de supermarkt, of in een Aziatische supermarkt.Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Steeds meer supermarkten verkopen het. Vaak zit het in een pot, bijvoorbeeld van het merk Smaakt, Completeorganics of Oh Na Mi. Ik koop het bij de EkoPlaza, Albert Heijn of de Aziatische supermarkt.Beyond Meat vind ik één van de lekkerste plantaardige alternatieven voor burgers en gehakt. Te verkrijgen bij o.a. Jumbo en de Albert Heijn (zie deze link). Eventueel vervang je het door een andere vegan burger, vegan gehakt of (gemarineerde) tempeh.Maple syrup is siroop van de esdoorn. Het wordt ook wel ahornsiroop genoemd. Te verkrijgen bij de meeste supermarkten. Vervang eventueel door agave siroop.

Zo maak je het

Begin met de dip — Verwarm de sojasaus met een scheutje maple syrup naar smaak (hoe meer, hoe zoeter). Schil en rasp de verse gember en voeg dit toe, samen met het sap van een halve limoen. Laat het een paar minuten zachtjes pruttelen. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Kook water voor de mihoen, laat de mihoen hier 4 á 5 minuten in weken en giet af. Spoel af met koud water.

Bereid de overige ingrediënten voor die in de springrolls gaan — Snijd de komkommer in reepjes van ongeveer 5 cm lang. Snijd de bosui in ringetjes. Hak de rode peper fijn (zonder de zaadjes). Hak de Kimchi eventueel wat kleiner (als het grote stukken zijn). Zet een koekenpan of pan met anti-aanbaklaag op het vuur en verwarm wat (kokos)olie. Verkruimel de Beyond Meat burgers (of het gehakt) boven de pan en bak het verder in 8 minuten rul, zodat je grove kruimels krijgt.

Maak de springrolls — Zet een kom of een groot diep bord klaar met warm water. Pak een rijstvel en week deze 5 tot 10 seconden in het water. Leg het rijstvel voorzichtig op een bord. Beleg het vel in het midden (langwerpig) met de ingrediënten: mihoen, sla, komkommer, bosui, rode peper, Kimchi, taugé en Beyond Meat. Pluk wat blaadjes koriander en voeg dit ook toe. Vouw nu eerst de onder- en bovenkant naar binnen. Rol de springroll daarna van rechts naar links dicht (of andersom). Voor instructies kun je de video hieronder bekijken. Maak zo alle 10 (of 12) springrolls.

Serveer de springrolls met de soja dip. En geniet!

Tips

 • Varieer vooral lekker met de ingrediënten en probeer verschillende dipjes!
 • Uiteraard kun je dit gerecht ook in kleinere porties maken als lunch of voorgerecht. Je kunt de springrolls maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast.
 • Ook leuk: zet alle ingrediënten klaar op tafel en laat iedereen zelf zijn springrolls in elkaar zetten. Scheelt jou werk en het is leuk om samen aan tafel te doen!

Extra recept: de allerlekkerste dip

Deze springrolls zijn ook lekker met deze tomaat-knoflook-karwei dip: Rooster 1 el karwijzaad een paar minuten (droog) in een pan. Maal dit met een vijzel. Meng de gemalen karwij, 6 tenen knoflook, 2 tl paprikapoeder, 2 tl gemalen komijnzaad, halve tl kaneel, 3 el olie, 70 g tomatenpuree, 2 tl suiker en het sap van een halve limoen in een blender of keukenmachine. Voeg dit toe aan een pan, met 200 ml water. Laat dit een paar minuten doorwarmen. Voeg eventueel wat kokosmelk toe om de dip romiger en minder pittig te maken. Dit sausje is ook heerlijk door groente heen, of als ’tomatensaus’ op je pizza!

Smaak het — naar meer?

👏 Geef applaus, sla dit recept op, laat een comment achter of volg mij.

--

--

--

Food blog Blik in de Keuken — in een Medium jasje.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Jodi Leunissen

Jodi Leunissen

Food blog Blik in de Keuken — in een Medium jasje.

More from Medium

Bitty Boomers Marvel: No Way Home Spider-Man Black & Gold Suit — Mini Bluetooth Speaker

What’s coming up?

Ekeko

Keep The Fire Burning⁠

…sitting in a concert