Wereldtips

3 x 5 tips voor Madeira, Portugal

Het initiële plan was om in december 2021 naar La Palma te gaan, maar de vulkaanuitbarsting aldaar gooide (letterlijk) roet in het eten. Dus wijzigden we de koers naar Madeira, wat een vergelijkbaar eiland zou moeten zijn: ook geschikt voor wandelaars, mooie natuur en warmer dan Nederland.

Voor ons was de trip naar Madeira een one time only. Je kunt er zeker een keer naartoe gaan. Het heeft wat voordelen: binnen Europa, je vliegt er in 4 uur naartoe, het is een gemakkelijke en comfortabele bestemming. Waarom gaan we dan niet nog een keer? Omdat we denken dat we het na één keer wel gezien hebben, en het eiland niet zo’n magische touch heeft als bijvoorbeeld La Palma.

Madeira is even groot als La Palma, maar heeft ruim drie keer zoveel inwoners. Dat verschil merk je, het is een stuk drukker op Madeira. Jaarlijks komen er dubbel zoveel toeristen naar Madeira (een half miljoen) dan naar La Palma. Wij merkten dit verschil vooral in de populaire wandelingen op Madeira, daar kom je veel andere toeristen tegen, en loopt je eigenlijk gewoon in een rijtje achter elkaar aan.

Madeira leek ons in de laatste dagen extra te verleiden met haar noordkust — waar we op de laatste dag langsreden. Alsof ze zei: “Kijk, ik ben wél mooi. Verlaat me niet.” Madeira flirtte met ons. Met succes. Waar we eerst dachten: “Dit wordt een one night stand.”, liet ze ons op de laatste dag met een knagend, licht branded verlangen achter. Gaan we misschien toch nog een keertje om de noordkust verder te ontdekken? De tijd zal het leren.

5 praktische tips voor Madeira

 • Hoe lang ga je naar Madeira? — 10 dagen is voldoende — dan kun je om de dag 5 wandelroutes lopen, en op de andere dagen een beetje chillen of stadjes bezoeken. Of je gaat langer, om te werken, zoals wij hebben gedaan. #workation
 • Welk vervoer is handig op Madeira? — Een huurauto is handig — al heb je wel wat rij skills nodig voor sommige smalle wegen/bochten of steile hellingen. Het overgrote deel van de wegen zijn heel netjes onderhouden. Veel beter dan een hoop andere (Zuid-)Europese landen.
 • Het weer op Madeira — Wij checkten het weer met de weer app Madeira Weather in combinatie met de Wind Finder — het kan nog wel eens waaien. Check vooral de webcams in de Madeira Weather app, dan zie je daadwerkelijk hoe het weer is op de verschillende plekken op het eiland. Over het algemeen is het droger en zonniger aan de zuidkant van het eiland, dan aan de noordkant. Regenen kan het ook zeker, al zal dat vaker in het Noorden gebeuren. Wij waren er in december toen het 16 tot 20 graden was. Het kon best fris zijn, dus we hadden vaak een dikke trui aan.
 • Verblijven op Madeira — Fijne dorpjes om te overnachten: Porto Moniz, São Vicente, Ponta do Pargo en Tabua. Wij hebben de overnachtingen geboekt via Airbnb en Booking — deels ter plekke. Er is meer dan voldoende aanbod. Wij zaten gemiddeld op € 69 per nacht voor gehele appartementen, met een buitenplek en zicht op de oceaan.
 • Welke wandelroutes loop je op Madeira? — Via de app Maps.me, een papieren wandelkaart, Google maps, deze website met alle PR routes en de Walk me Guide site, sprokkel je de mogelijkheden qua wandelroutes bij elkaar. Maar om het je gemakkelijk te maken, heb ik hieronder de 5 mooiste wandelingen voor je op een rijtje gezet.

5 wandelroutes op Madeira die het waard zijn

Kilometers genoeg om te bewandelen op Madeira. Maar je wilt niet zomaar die stappen zetten, je wilt natuurlijk de mooiste routes lopen. Wij hebben een stuk of 15 wandelingen gelopen, en de 5 beste wandelroutes voor je geselecteerd.

De mooiste route: PR 1 Pico de Areiro — Pico Ruivo — Achada do Teixeira

Route van A naar B | lengte: 3 uur

Deze hike móet je doen als je op Madeira bent. De meest indrukwekkende van allemaal. Wij dachten — door de reviews en verhalen op internet — dat deze wandeling heel pittig zou worden. Maar dat viel heel erg mee. Onze conditie is lager dan gemiddeld, en wij vonden ‘m heel goed te doen. We liepen vlak na zonsopgang (08:30) van Pico de Areiro naar Pico Ruivo. Het eerste stuk is prachtig. Na 1,5 uur vooral dalen, begint de klim. Na een uurtje rustig aan klimmen, ben je er al. Wij stonden dus na totaal 2,5 uur aan de top, terwijl we vaak zijn gestopt — om foto’s te maken ;). Daarna zijn we nog doorgelopen naar de Achada do Teixeira (30 min). Vanaf daar zijn we met anderen meegelift naar Santana. Daar een heerlijke lunch gehad bij Serra e Mar (aanrader) en tot slot een taxi terug genomen naar de parkeerplaats bij Pico de Areiro, waar onze auto stond. Voor de taxi van Santana naar Pico de Areiro betaalden we € 40, goedkoper dus dan een transfer met z’n tweeën. Enige minpunt aan deze wandeling is dat ‘ie erg toeristisch is. Maar terecht. Ik zou dus aanraden om naar de Pico de Areiro te rijden, dan helemaal door te lopen naar Teixeira en vanaf daar te liften naar Santana (de parkeerplaats stond vol met tientallen auto’s — genoeg opties dus). Vanaf Santana neem je een taxi terug naar Areiro, er staan genoeg taxi’s te wachten in Santana. Een alternatief is vanaf de Areiro naar ‘t witte huisje (restaurant) te lopen, dat vlak onder de piek van de Ruivo staat. Die laatste klim kun je namelijk overslaan, die voegt niks toe. Dan kun je na een lunch bij dat tentje weer teruglopen naar de Areiro (zelfde route terug dus). Daar zul je pakweg 4,5–5 uur over doen. Zo zwaar is het niet, dus dat red je prima. Sowieso gaan. En vooral starten bij zonsopgang!

De jungle route: PR16 Levada Fajã do Rodrigues

Heen en terug, dus van A naar B naar A | lengte: 3 uur

Wow! Deze wandeling is echt magisch mooi. Het voelde alsof we steeds dieper de jungle in liepen. Ik snap niet dat deze wandeling niet populairder is dan bijvoorbeeld de PR 6 — Levada das 25 Fontes (die vonden wij echt heel erg tegenvallen). De PR 16 is echt een must om het mooie groene Noorden van Madeira te ontdekken. Een gemakkelijke route van 3 uur, omdat je langs de levada loopt, zonder stijging of daling. De uitdaging zit ‘m in de laatste tunnel. Die is 1 km lang, donker en het looppad langs de levada is erg smal. Wij vonden het een bijzondere ervaring. En het is het waard, want de natuur aan de andere kant van de tunnel is nog zoveel mooier. Een paar tips voor deze wandeling:

 • Start om 3 uur. Dan is de route lekker rustig en dan ben je om 6 uur terug.
 • Neem géén rugzak mee, dat loopt een stuk comfortabeler in de tunnels.
 • Waterschoentjes zijn ook een optie, dan kun je in de tunnels gewoon door de levada lopen.
 • Neem een hoofdlampje mee of zorg voor een voldoende opgeladen telefoon met zaklamp. Het is tof om midden in de lange tunnel je lampjes even uit te doen — zo donker als daar, maak je zelden mee.
 • Vlabij ligt één van onze favo restaurants: Calamar. Heerlijke afsluiter van je wandeling!
 • Op je weg ernaartoe (of erna) zou je in de buurt een bezoek kunnen brengen aan het natuurbad in Porto Moniz — neem je zwembroek mee! Aanrader.

Raak de oceaan aan: PR 8 Ponta de São Lourenço

Heen en terug, dus van A naar B naar A | lengte: 1,5 uur

Helemaal in het Oostelijke puntje, is één van de populairdere routes te vinden: de PR 8 op het schiereiland Ponta de São Lourenço. Je start hier en loopt daarna met constant uitzicht op de oceaan naar verschillende uitkijkpunten. Vergeet je zwembroek niet, want op driekwart van de route kun je rechtsaf afslaan naar Praia das Sardinhas — een zwemplek. Aan het einde van de route (voordat je weer omkeert om de route terug te lopen) zit een restaurantje, maar deze vonden wij erg tegenvallen. De prachtige route maakt echter alles weer goed!

De kabelbaanroute: Afdaling bij Achadas da Cruz

Circulaire route | lengte: 1 uur wandelen, 5 minuten met de kabelbaan

Naast de kabelbaan Teleférico das Achadas da Cruz, achter het cafeetje dat er ligt, start een wandelroute — en dat was één van de mooiste wandelingen die wij op Madeira gedaan hebben. Je loopt door een prachtig dal in iets meer dan een uur naar beneden. Hier heb je goede schoenen (met grip) voor nodig. Niet geschikt voor wanneer het regent of als je hoogtevrees hebt. Beneden aangekomen klauter je een stuk over de keien en rotsen tot je bij de kabelbaan komt, die je terug omhoog neemt. Dit kost je € 3. De kabelbaam gaat om de 5 minuten tussen 08:00–18:00 uur naar boven, behalve tussen 12:00–13:00 uur. De kabelbaan op zich is al een hele ervaring, omdat ‘ie supersteil is. Goed voor een shot adrenaline!

Tip: Ben je toch aan deze kant van het eiland, neem dan meteen een kijkje bij bij dit prachtige uitkijkpunt en de vuurtoren in Ponta de Porga. Oh, en het uitkijkpunt Miradouro da Garganta Funda kun je dan ook meteen mooi meenemen! En eet dan meteen een hapje bij O Farolim, één van onze favo restaurants op Madeira.

De uitdagende route: PR20 Vereda do Jardim do Mar en de PR 19 Caminho Real do Paul do Mar

Circulaire route | lengte: 3,5 tot ruim 4 uur

Oké, deze route is voor die hards.

Wij liepen de PR 20 van beneden (Jardim do Mar) naar boven (Prazeres). Dat was een pittige klim van 500 meter omhoog. We deden er ongeveer 1.5–2 uur over. Neem genoeg water mee! Het uitzicht is het overigens zeker waard. Wij hebben deze PR 20 gecombineerd met de PR 19 naar beneden (Paul do Mar), waar we 1.5 uur over deden. Die tocht is heel mooi. En vanaf Paul do Mar loop je dan in 40 minuten direct langs de kust (over flinke kiezels) terug naar Jardin do Mar. Dat laatste kan overigens alleen als het eb is. Eventueel loop je in Paul do Mar naar de grote weg (VE7) en lift je daar met iemand mee naar de andere kant tunnel, terug naar Jardim do Mar. Dat is nog geen 5 minuten rijden.

In Prazeres kun je uiteraard even een lunchstop maken. Wij aten bij Restaurant Olhar do Campo (neem het knoflookbrood!).

Je kunt je auto op deze parkeerplaats in Jardim Do Mar parkeren. De route begint daar achter het speeltuintje, waar een bord staat over de PR 20.

5 restaurants op Madeira waar je heerlijk eet

De espatada (skewer) bij Brasa Brasil

De keuken van Madeira bestaat voornamelijk uit vlees en vis. Limpets is een bekend gerecht dat je veel tegenkomt. Het zijn een soort mosselen, die wij niet te eten vonden. Maar hé, ieder zijn smaak ;) Genoeg andere lekkere dingen. Zoals boco de coco, het knoflookbrood dat je overal tegenkomt. En vrijwel elk restaurant draait om de espatada of skewer, een overgewaaide trend vanuit Brazilië. Het zijn meestal een paar stukken mooi rood vlees op een stok, lekker gegrild. Keer op keer genoten wij hiervan, er wordt echt goed vlees geserveerd. Tot slot nog een combi die je vaak tegenkomt: vis met banaan. Het heeft wel iets, vonden wij.

Wijn is goedkoop en de rode wijn die geserveerd wordt in restaurants is eigenlijk altijd wel lekker. Uit eten gaan is verder niet zo duur, maar ook niet zo sfeervol. Wel zul je genieten van vriendelijke bediening en lekker eten.

Onze top 5 restaurants op Madeira:

 1. Pizzeria Naye
  Lekkere pizza’s. Rijk belegd. Knapperige en luchtige bodem. Heerlijke knoflook olie en chilisaus erbij. Lekkere turamisu. Vriendelijk personeel. Betaalbaar. Wat wil je nog meer?
 2. O Farolim
  Wij zijn hier drie keer geweest, en alledrie de keren was het lekker en waren we tevreden met de bediening. Aanraders zijn de espatada (rundvlees in stukken gegrild op een stok — erg goed vlees), prawns (garnalen) als voorgerecht en spaghetti Bolognese. Goede rode huiswijn! Maar bestel ook zeker een fles van de Quinta dos Castelares, voor € 18 heb je dan een heerlijke fles wijn! De bediening is professioneel, gastvrij en dienend. We vinden het bijzonder dat er in zo’n rustige omgeving zo’n goed restaurant zit. Enige minpunt is dat het niet bijzonder sfeervol is (al lijken ze dat op heel Madeira niet zo’n punt te vinden).
 3. Brasa Brasil
  Ontzettend goed eten, voor een hele schappelijke prijs. Vooraf hadden we de gegrilde gambas (staan als shrimps op de kaart). Een ruimte portie voor 2 personen. Daarna genoten we van de Rodizio Brasa Brasil, wat 500 g gegrilde Picanha steak in porties is. Je krijgt om de pakweg 7 min weer een nieuw stukje vlees. Met allerlei lekkernijen erbij, zoals aardappelen en zwarte bonen (goed op smaak!). Wij hebben trouwens met z’n tweeën één keer de Radizio besteld, dus de één persoonsportie. 500 g vlees was voor ons tweeën echt meer dan voldoende (teveel zelfs, we kregen het niet op). De huiswijn is heerlijk en ze schenken wel héél ruim in, met drie glazen heb je meer dan 1 fles. En dat voor € 3 per glas. Totaal rekening was € 50, wat echt heel redelijk is voor zulk goed eten in die hoeveelheid. Zoals ik al zei: een aanrader!
 4. Serre e Mar
  Goed eten voor een prima prijs. De “regional beef on skewered” was lekker mals en goed van smaak — aanrader. De omelet was ook goed te doen. Vriendelijk personeel.
 5. Calamar
  Niet ‘t meest sfeervolle restaurant — maar zeker wel lekker eten! Een aanrader is de Bife da Casa (Calamar steak). Goed gebakken, smaakvol vlees en een heerlijke saus erbij. Daarnaast hadden we de Tagliatelle Carbonara, welke simpel was, maar wel goed. Al was een halve portie daarvan genoeg geweest (wat je hier dus kunt bestellen). Ze schenken lekkere rode huiswijn. De kokostaart kun je laten staan, daarentegen is de chocolademousse wel een aanrader.

--

--

--

Food blog Blik in de Keuken — in een Medium jasje.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Jodi Leunissen

Jodi Leunissen

Food blog Blik in de Keuken — in een Medium jasje.

More from Medium

$15,000 Up For Your Grabs!

XLUNA CASINO

IKAIKA INU — Cryptocurrency with a Mission to Help Animals around the World

Growing up means...