Utrechtse directeur woongroep voor verslaafden vervaardigt synthetische drug DMT

“Het lijkt wel alsof we hier Walter White voor ons hebben zitten.” Verdachte Remco S. kan een lichte glimlach van herkenning niet onderdrukken als hij door de officier van Justitie wordt vergeleken met de drugs producerende scheikundeleraar uit de Amerikaanse TV-serie Breaking Bad. De 51-jarige Utrechter en oud-directeur van de woongroep Uma Haj moest zich donderdagochtend voor de rechter verantwoorden voor het vervaardigen van de synthetische, hallucinerende drug DMT. Tijdens de zitting bleek dat S. de drugs waarschijnlijk niet voor commercieel gewin heeft geproduceerd, maar de officier rekende het S. echter zwaar aan dat hij juist in een positie als directeur van een woongroep voor cliënten met verslavingsproblematiek de drug heeft geproduceerd en eiste een taakstraf van 120 uur.

“Ik heb een ruime belangstelling voor laat ik het zeggen ‘scheikunde’. Ik heb wel een brander en een scheikundedoos, maar die kun je gewoon kopen”

De rechter steekt zijn verbazing niet onder stoelen of banken als de lijst met materialen die na huiszoeking bij S. zijn aangetroffen wordt voorgelezen. “Zwavel, kalium, Colemanfuel, vijf flessen gootsteenontstopper van de Kruidvat, amonia, citroenzuur. En dat stop je dan gewoon in je lichaam?” Remco S. ontkent niet dat hij samen met twee bevriende bewoners van de woongroep Uma Haj eind 2014 de drug DMT heeft vervaardigt: “Ik heb het één keer gemaakt, met Joop en Richard in een augurkenpot. Dat ging allemaal heel grof, ik heb op internet gelezen hoe het moest. Iedereen wist ook dat we er mee bezig waren, ik heb er nooit een geheim van gemaakt.” Het idee van een grootschalig laboratorium verwerpt de 51-jarige Utrechter echter resoluut: “Ik heb een ruime belangstelling voor laat ik het zeggen ‘scheikunde’. Ik heb wel een brander en een scheikundedoos, maar die kun je gewoon kopen. We deden ook wel proefjes voor de bewoners: klokreacties, waterstof maken.” De aanwezige materialen behoorden volgens S. tot de standaarduitrusting van een scheikundedoos: “En die vijf flessen gootsteenontstopper? We hadden al maanden last van een verstopte wc, waarom zou ik anders ook een trekveer hebben gekocht?”

“Als ik het samen met anti-depressiva had geslikt had ik het loodje gelegd, dat wisten we allemaal. Het was gewoon heel stom.”

DMT (Dimethyltereftalaat) veroorzaakt bij de gebruiker een een vaak korte, maar erg hevige trip en wordt soms zelfs ingezet als onderdeel van therapieën die helpen bij het verwerken van trauma’s. Remco S. rookte het middel een paar keer samen met twee andere bewoners van de woongroep: “Op internet werd verteld dat het hielp tegen trauma’s en verslavingen. We hebben het twee of drie keer gebruikt, maar het is niet waar: het is verschrikkelijk.” Na gebruik raakte een bewoner van Uma Haj in een psychose en werd hij uiteindelijk korte tijd opgenomen in het ziekenhuis. In combinatie met bepaalde medicijnen had het echter nog veel erger kunnen aflopen: “Als ik het samen met anti-depressiva had gebruikt had ik het loodje gelegd, dat wisten we allemaal. Het was gewoon heel stom.”

Het openbaar ministerie verwijt S. met name dat hij door het vervaardigen van de drugs de kwetsbare bewoners van de woongroep bloot heeft gesteld aan een potentieel gevaarlijke drug — terwijl hij op dat moment directeur was van de woongroep. “Het ging gewoon helemaal niet goed met mij. Ik was zwaar overbelast, op een gegeven werkte ik 100 uur per week. Ik begon weer met drinken, iedereen zat aan de dope. Op een gegeven moment ben ik voor de bijl gegaan.” S. is na zijn aanhouding direct ontslagen door de woongroep en uit zijn huis gezet. Naar eigen zeggen zwierf hij maanden rond en woonde zelfs enige tijd op een klein bootje. “Een stichting die mensen een veilige woonomgeving moet bieden heeft dan op een gegeven moment je deur dicht getimmerd. Het is dat mijn oom me heeft opgevangen, anders had ik hier misschien wel voor heel andere dingen gezeten.”

“Tussen mij en mijn dochtertje komt het nooit meer goed, ik heb het goed verpest allemaal.”

Het is voor Remco S. niet de eerste keer dat hij in aanraking komt met justitie, maar het is inmiddels bijna 15 jaar geleden sinds zijn laatste veroordeling. Na zijn arrestatie probeert hij echter zijn leven weer op orde te krijgen en sinds kort verblijft hij in een afkickkliniek in Drenthe. Zijn dochtertje van 10 heeft hij onlangs nog wel even mogen zien, maar hij is somber over hun toekomst samen: “Dat komt nooit meer goed, ik heb het goed verpest allemaal.” Dat S. echter uit eigen beweging hulp heeft gezocht van een afkickkliniek leidt volgens het openbaar ministerie uiteindelijk tot een relatief lage eis van 120 uur werkstraf. De officier nuanceert dan ook uiteindelijk zijn vergelijking met de fictieve Amerikaanse drugsbaron: “Walter White was een echte boef, en dat is dhr. S. niet. Het is ook wel verfrissend dat hier iemand voor ons zit die een eerlijk verhaal vertelt en we moeten dhr. S. de kans geven om zijn leven weer op de rit te krijgen.” Uitspraak volgt over 2 weken.