Anders Ygeman har rätt

Förra veckan besökte inrikesminister Anders Ygeman (S) Malmö med anledning av den senaste tiden stora våldsvåg i staden. Där träffade han såväl ansvariga politiker som poliser. På en pressträff i Malmö menade han senare att alla i samhället har ett ansvar att inte göda den organiserade brottsligheten. Så här sa Ygeman:

Alla har ett eget ansvar att inte göda den organiserade brottsligheten. Som att inte handla spriten på närlivs, åka svarttaxi, klippa sig en för en 50-lapp eller dra en lina kokain till helgen. Då är du en del av den organiserade brottslighetens näringskedja, vilket gör det svårt att ondgöra sig över hur våld och kriminalitet breder ut sig.

För det uttalandet fick han kritik. Flera, bland annat FI, menade att han skuldbelade enskilda näringsidkare och de som, exemplevis, klipper sig för 50 kronor eller köper billig mat för de inte har råd. Kritiken är märklig men också förståelig.

Å ena sidan, ja, människor med knappa resurser klipper sig sannolikt billigt och försöker handla så billig mat som möjligt. Göder de den organiserade brottsligheten? Det är givetvis så att de inte har så mycket att välja på. De måste gå runt och tar då de alternativ som finns att tillstå. Utifrån det kan man så klart tolka Ygeman som att han reducerar kriminaliteten till ett individproblem och lägger “skulden” på konsumenter.

Samtidigt lever vi alla i det vi gemensamt definierar som samhälle. Vad vi gör får konsekvenser, och för det har vi ett ansvar. Som medmänniska i ett samhälle har jag givetvis ett ansvar för var jag handlar. Handlar jag på ett ställe med oroväckande låga priser är det sannolikt ett skumt företag som inte behandlar sin personal schyst, och betalar kollektivavtalsenliga löner. Det är dem som drabbas. Mitt ansvar i det här samhället är att inte göda sådana verksamheter.

Det här innebär förstås inte att Anders Ygeman tror att bara folk slutar klippa sig för 50 kronor kommer våldsbrotten minska och kriminaliteten upphöra. Så enkelt är det givetvis inte. Men, helt enkelt, att alla har ett ansvar för vilka verksamheter de göder med sina pengar och ger legitimitet till. Ungefär som att vara mån om att gå och äta på restauranger man vet har kollektivavtal. Det här är på kort sikt.

På lång sikt är givetvis det enda som kommer åt kriminaliteten ett samhälle som håller ihop, minskade klyftor och en välfärd att lita på. Visst kunde Ygeman betonat det på ett tydligare sätt och, för all del, ha uttryckt sig på ett annat sätt vad gäller den organiserade brottsligheten.

Däremot kan grundtanken inte vara speciellt kontroversiell. Alla i samhället har ett ansvar.

De två sakerna, minskade klyftorna och att alla har ett ansvar i samhället, utesluter givetvis inte varandra utan är två eviga sanningar.