Dramaturgin är viktigare för svensk media än det faktiska läget i presidentvalet

Det finns en svensk mediedramaturgi som aldrig slår fel; Ett amerikanskt presidentval är alltid oerhört jämnt oavsett hur det faktiskt ser ut i verkligheten och vad mätningarna visar. Det var samma princip i valet 2012 som det är nu.

Låt oss börja i rätt ände. Presidentvalet har jämnat till sig. Donald Trump har tillsynes så sakteliga klättrat i mätningarna efter den senaste bisarra FBI-läckan. Huruvida det finns ett direkt samband med just den senaste mailskandalen (som inte verkar vara något överhuvudtaget) eller om det skulle hänt i alla fall, då fler republikaner enats bakom honom får vara osagt. Flera mätningar har visat hur han är enstaka poäng bakom Hillary Clinton i nationella mätningar, vilket givetvis svensk media gärna sprider.

Det ska dock mycket till för att vi får läsa om hur det står till mellan kandidaterna i de viktigaste delstater. Även där har det jämnat till sig utan att läget direkt förändrats. Hillary Clinton har fortsatt flera vägar till 270 elektorsröster medan Donald Trump i princip har en. Inte heller det informerar direkt de flesta svenska medier sina läsare om.

Nu till faktiska röster. I Nevada, en viktig delstat för båda kampanjerna att vinna, har Hillary Clinton och Demokraterna nu en större ledning i förtidsröstande än den Barack Obama hade 2012. Då vann Obama delstaten med sju poäng. De främsta skälen till det är att fler latinos, ännu fler än 2012, går och röstar. En expert på just detta menar nu att Demokraterna redan vunnit delstaten. I Florida visar förtidsröstandet, en delstat Trump bara måste vinna, att fler latinos röstar än de gjorde 2012 vilket är bekymrande för Republikanerna. Delstaten är dock långt ifrån avgjord och kommer sannolikt vara jämn in i det sista.

Gissningsvis har inte svensk media direkt rapporterat om det här heller trots att det är faktiska röster vi pratar om och inte enskilda mätningar.

Så, status på racet? Det har jämnat till sig men Clinton leder fortfarande och det är en ledning som stabiliserat sig betänkligt. Lägg därtill att allt fler latinos verkar rösta nu än de gjorde 2012.

Jo just det, hennes kampanj har ett omfattande ”ground game” så väl som en GOTV-operation (get out the vote). Det har inte Donald Trump och hans kampanj överhuvudtaget. Sådant spelar in, tro mig.

När ni läst det här väntar förmodligen fler rubriker om hur Hillary Clinton är på väg att förlora valet, och hur jämnt det är. Eller som KG-Bergström sa (eller nåt i den stilen):

Vem som helst kan vinna

Dramaturgin är viktigare än det faktiska läget.