”KIDTREPRENÖREN” ÄR ÄLDRE ÄN VI TROR

En ganska väletablerad myt gör gällande att den framgångsrika entreprenören, särskilt då tech-entreprenören, är en person under 30. Ungdomsmyten har länge odlats av t-shirt-och-kepsprydda appkungar och kulminerat i nya begrepp som ”kidtrepreneurs”. Men ny statistik på området ålder och entreprenörskap borde göra alla idébärare i mogen ålder hoppfulla.

En färsk studie av U.S. Census Bureau och MIT visar att snittåldern hos grundarna av de snabbast växande bolagen i Silicon Valley var hela 45 år vid uppstarten. Inte 25 alltså, vilket man ibland kan förledas att tro. Undersökningen visar också att en 50-årig entreprenör har dubbelt så hög chans att lyckas som en 30-årig dito.

Gott så, men man fann också en tydlig tendens hos investerare att hellre satsa i bolag med unga grundare, detta alltså trots att äldre entreprenörer rent statistiskt bygger starkare bolag. Man kan spekulera i om detta beror på att man tror sig kunna köpa in sig billigare hos en person som inte hunnit göra så många affärer – eller ren okunskap.

Det är lätt att utgå ifrån att en unga är bättre skickade än äldre att revolutionera ett företag, en bransch eller för den delen – en värld. En yngre person har naturligt nog inte lika starka band till- eller respekt för det som är här och nu. Därför ska unga innovatörer och ledare uppmuntras, anförtros och släppas fram. Men, stanna inte vid de unga. För vad man då lätt glömmer är en annan viktig faktor – genomförandet. Tålamod är per definition inget man stressar fram, det växer fram med åren. Det är viktigt för såväl helhetsbilden inför ett jobb, förarbetet – och inte minst – slutresultatet.

Så håll i. Det tog exempelvis den idag 51-årige entreprenören John Hanke 20 år att realisera succéspelet Pokémon GO. En annan tålmodig entreprenör hette Raymond Albert ”Ray” Kroc. Vid dryga 50 års ålder jobbade han som försäljare av milkshakemaskiner. Vid ett besök på en hamburgerrestaurang som drevs av bröderna Dick och Mac McDonald i kaliforniska San Bernardino, såg Kroc en möjlighet att industrialisera brödernas innovativa sätt att laga mat. Sagt och gjort. Den första McDonald’s-restaurangen öppnade i Des Plaines, Illinois i april 1955. Succén blev omedelbar och Idag har McDonald’s över 36.000 restauranger världen över.

Entreprenörskap är tätt omgärdat av mytbildning, men består i själva verket av så många olika komponenter. Ålderism får aldrig hindra oss från att realisera våra idéer. När vi nu rör oss mot mer egenföretagande, gigarbete och längre arbetsliv blir det än viktigare att kunna sätta igång saker närhelst tiden är mogen, vilket kan variera enormt.

Entreprenörskapet är heller ingen gudagåva utan en roll och ett förhållningssätt till arbete som kan finnas i oss från början, mogna fram, komma och gå – eller plötsligt slå till med full kraft. I Ray Krocs fall var det inte grundidén, utan blicken för business parat med en stark drivkraft att förvandla idé till verklighet, som gjorde jobbet. Det sistnämnda är varje entreprenörs största tillgång – och den har inget som helst bäst-före-datum.