6 Συμβουλές για τη δημιουργία ενός βίντεο YouTube που εμπνέει τους ταξιδιώτες

Όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο μου, το βίντεο είναι το νέο trend στις διαφημιστικές καμπάνιες. Κάθε μήνα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται το YouTube για να παρακολουθήσουν περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ώρες βίντεο. Και, με 100 εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις κάθε μήνα που προέρχονται από ταξιδιώτες, το YouTube είναι το ιδανικό μέρος για να ασχοληθείτε με τους ταξιδιώτες μέσω περιεχομένου βίντεο.

Ωστόσο, με τόσα πολλά βίντεο που δημιουργούνται κάθε μέρα, οι σημαντικοί έμποροι ταξιδιών δημιουργούν εμπνευσμένα βίντεο που πραγματικά “αντηχούν” στους ταξιδιώτες — είτε βρίσκονται στην αρχή της δημιουργίας καμπανιών, είτε βαθιά στο σχεδιασμό και την έρευνά τους. Εδώ αναφέρουμε έξι συμβουλές για το πώς μπορείτε να εμπνεύσετε τους ταξιδιώτες μέσω του βίντεο.

1. Προσδιορίστε τι είδους βίντεο θέλετε να δημιουργήσετε

Δημιουργείτε ένα τρέχον blog βίντεο ταξιδιού (vlog), ένα οδηγό βίντεο όπως “25 πράγματα πρέπει να κάνετε στην Ελλάδα”, ή ένα βίντεο ειδικά για το μάρκετινγκ; Είναι σημαντικό να καθορίσετε πρώτα ποιος τύπος βίντεο θέλετε να δημιουργήσετε, επειδή θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο το φιλμάρετε.

Κατά τον προσδιορισμό του τύπου του βίντεο, είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε το κοινό-στόχο σας. Κάθε τύπος βίντεο θα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό. Για παράδειγμα, τα vlogs είναι φυσικά και προσωπικά, οι οδηγοί έχουν σχεδιαστεί για να εμπνέουν και να ενημερώνουν, και μερικά βίντεο είναι αυστηρά για σκοπούς μάρκετινγκ. Σκεφτείτε το κοινό σας και το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε αυτά μέσω του βίντεό σας.

2. Καθορίστε την ιστορία σας

Το βίντεο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να πείτε την ιστορία του ξενοδοχείου, της εταιρίας ή του προορισμού σας. Σας επιτρέπει να προκαλείτε ισχυρά συναισθήματα μέσα από εκφράσεις του προσώπου, φωνή και μουσική που δεν μπορείτε να περάσετε από το παραδοσιακό περιεχόμενο ή κείμενο.

Παρουσιάζετε τις πανέμορφες παραλίες σας; Τα πανέμορφα βουνά και τα σπίτια σας; Μια συγκεκριμένη πόλη ή μια γειτονιά; Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι είναι “φτιαγμένοι” για να αγαπούν τις ιστορίες. Σκεφτείτε ποια ιστορία θέλετε να μοιραστείτε με το βίντεό σας και τι θα μιλήσει καλύτερα στο κοινό-στόχο σας.

3. Εξετάστε την τοποθεσία σας

Η μαγνητοσκόπηση ενός απλού κτιρίου ή ενός διαδρόμου δεν πρόκειται να εμπνεύσει τους ανθρώπους. Θέλετε μια τοποθεσία με μέγιστο αντίκτυπο. Με βάση την ιστορία που προσπαθείτε να πείτε, σκεφτείτε ποια είναι η καλύτερη θέση για να πείτε την ιστορία σας.

Ο προορισμός σας έχει μια παραλία, ορόσημο ή ιστότοπο που αποτελεί μέρος της ιστορίας σας; Το ξενοδοχείο σας έχει απίστευτες ανέσεις, όπως σπα, πισίνα ή εστιατόριο; Επιλέξτε μία ή λίγες τοποθεσίες που σας βοηθούν να αναφέρετε καλύτερα την ιστορία σας. Αντλήστε έμπνευση από το βίντεο Discover Los Angeles που δημιουργήθηκε για να εμπνεύσει τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τις γειτονιές του L.A. πέρα από τα “κλασικά” αξιοθέατα:

4. Εναλλαγή λήψεων

Μόλις έχετε την ιστορία και στο μυαλό σας, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη μαγνητοσκόπηση. Θα θελήσετε να πείτε την ιστορία σας από διάφορες οπτικές γωνίες.

Παίρνετε τόσο κοντινά, λεπτομερή πλάνα, αλλά και μεγάλες λήψεις. Για παράδειγμα, εάν γυρίζετε βίντεο που προωθούν τον προορισμό σας στην παραλία, μπορεί να θέλετε να κάνετε ένα πλάνο ενός ατόμου που περπατά κατά μήκος της παραλίας, τις απόψεις του ωκεανού και τις κοντινές δραστηριότητες που συμβαίνουν στην παραλία, όπως αθλήματα, ή κάστρα άμμου και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες που νομίζετε ότι θα ήταν απαραίτητες για να συμπεριληφθούν.

5. Τελειώστε με μια παρότρυνση για δράση (Call To Action)

Στο τέλος του βίντεό σας, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μια παρότρυνση για δράση (CTA). Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για ένα CTA, ανάλογα με το βίντεό σας.

Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία μπορεί να προσπαθούν να “πείσουν” τον ταξιδιώτη να προχωρήσει σε κράτηση. Οι προορισμοί ίσως να προσπαθούν να κάνουν τον ταξιδιώτη να τους επισκεφθεί. Εστιάστε στην ιστορία και τον σκοπό του βίντεο σας και στηρίξτε το CTA από αυτό.

6. Βελτιστοποιήστε το για το YouTube

Υπάρχουν μερικά εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το SEO του βίντεο σας και να λάβετε περισσότερη επισκεψιμότητα:

  • Κάνετε έρευνα λέξης-κλειδιού σχετικά με συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις που σχετίζονται με το βίντεό σας και έχουν υψηλή αναλογία αναζήτησης και τις χρησιμοποιήστε ως κύριες λέξεις-κλειδιά.
  • Πριν τη μεταφόρτωση, ονομάστε το βίντεό σας με αυτές τις λέξεις-κλειδιά. Για παράδειγμα, εάν η λέξη-κλειδί σας είναι “Thassos Beaches,” ονομάστε το αρχείο βίντεο σας thassos-beaches.mp4.
  • Βεβαιωθείτε ότι η λέξη-κλειδί εμφανίζεται στην αρχή του τίτλου βίντεο του YouTube και στο πλαίσιο περιγραφής για το βίντεό σας.
  • Ενσωματώστε και συνδέστε το βίντεό σας με το ιστολόγιό σας και τον ιστότοπό σας, ώστε όχι μόνο να ενισχύσετε το βίντεο αλλά και να βοηθήσετε τους αναγνώστες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημιουργία ενός βίντεο μπορεί να είναι σκληρή δουλειά, αλλά με μια φανταστική ιστορία και μια στοχαστική στρατηγική, έχετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε και να εμπνεύσετε εκατομμύρια ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο.

Τεκερίδης Γιάννης