Wilma paremmaksi

Janne Harju
4 min readOct 2, 2014

--

Tuhannet vanhemmat, opettajat, lapset, ym. kautta Suomen käyttävät päivittäin Wilmaa, “oppilaitoksen hallinto-ohjelman www-liittymää”. Niin myös minä. Joka kerta Wilmaan kirjautuessani tunnen tuskaa: miksi tätä ei voisi suunnitella selkeämmäksi, kauniimmaksi, helppokäyttöisemmäksi, toimivammaksi. Miksi kaiken pitää olla niin sekaisin, tärkeän tiedon piilotettuna syvälle linkkien taakse, epäoleellisen tiedon nostettuna samaan asemaan oleellisen kanssa, ulkoasun 80-luvulta,… Mitä tarkoittaa sMa sMaj9, KiHa, Common-15,…

Tänään päätin miettiä miten Wilman käytöstä voisi tehdä miellyttävämpää pienellä käyttöliittymä- ja ulkoasusuunnittelulla. Tekaisin melko nopeasti muutaman kokeellisen parannusehdotuksen joistain osioista jotka minua eniten Wilmassa ärsyttävät.

Aloitetaan sisäänkirjautumisella. Tässä Wilman nykyinen kirjautumissivu:

Vaikka tietosuojaselosteet ja tunnusluovutusvaroitukset olisivat lempilukemisiani niin en välttämättä halua perehtyä niihin aina Wilmaan kirjautuessani. Tuskin ne ovat paljoakaan muuttuneet siitä ensimmäisestä kerrasta kun jätin ne lukematta. Luulisin jo muutaman vuoden käytön jälkeen tietäväni suunnilleen mikä Wilma on ja miten sinne kirjaudutaan. Jätettäisiinkö nuo turhat tekstit pois sisäänkirjautumissivulta (voihan ne laittaa vaikka pienellä sivun alareunaan).

Rauhallisempi ja selkeämpi sisäänkirjautuminen toimisi paremmin myös kännykän selaimessa (sitä Wilman iPhone appia kun ei taida ihan heti tulla).

Rauhallisempi kirjautuminen ilman ylimääräistä tauhkaa

Sisäänkirjautumisen jälkeinen sivu sisältää nykyisellään lasten nimet ja pari lisätietoa (luokka, luokanvalvoja). Tässä voisi olla selkeä kooste lasten tapahtumista: uusien viestien, tuntimerkintöjen, kalenteritapahtumien, ym määrät, pieni katsaus tuleviin tapahtumiin, jne. Ja kaikki tämä vähän nätimmin ja selkeämmin.

Aloitusnäkymä, kaikkien lasten tiedot tiivistettynä.

Ja sitten tämä. Oppilassivu. Kaikki tieto samanarvoisena, sekavasti, navigoinnin taakse piilotettuna, outoja lyhenteitä ja koodeja, ym. Sekavaa. Häiritsevää. Luotaantyöntävää.

Lapseni ollessa neljännen luokan kevätlukukaudella löysin vahingossa Wilman Tuntimerkinnät-kohdan, johon opettajat olivat merkinneet myöhästymisiä, tekemättömiä läksyjä, levottomuuksia, ja myös kehuja tuntiaktiivisuudesta. Miksi tälläinen tärkeä kohta on piilotettu alavalikon alavalikkoon? Miksei sinne kirjatut asiat voisi näkyä selkeästi etusivulla?

Tässä luonnoksessani kaikki uusi tieto: viestit, tapahtumat, tuntimerkinnät, ym. näkyy heti etusivulla.

Vanhemmalle näkyvä oppilassivu. Asiat selkeästi rymiteltynä, tärkeimmät ja yleisimmät asiat nostettuna esiin.

Etusivulla on luonnoksessani myös kalenteri, jossa on selkeästi kaikki tulevat tapahtumat. Kalenterin voi myös helposti tilata omaan tietokonekalenteriin (tämä taitaa olla nytkin mahdollista koska törmäsin mahdollisuuteen kalenteritilauksen peruuttamisesta, tilausmahdollisuutta en ole vielä löytänyt, saati sitten kalenteria).

Uudet viestit, tuntimerkinnät, kalenteritapahtumat, ym on merkitty vihreällä pallukalla ja lihavoidulla fontilla.

Vasemman reunan navigaatiolinkeissä näkyy mihin osastoihin on tullut uusia merkintöjä. Linkit on myös ryhmitelty niin että tärkeimmät ja yleisemmin käytetyt ovat selkeämmin esillä ja vähemmän kiinnostavat asiat, “Huoneet”, “Vuosisuunnittelu”, ym. hieman piilotetumpana (mutta näkyvillä kuitenkin nekin).

Ja miksipä ei kutsuttaisi niitä pikaviestejä ihan vaan viesteiksi?

Aineiden ja opettajien nimet ovat ihan selkeää suomen kieltä: matematiikka, biologia, Elsa Opettaja jne. Miksi minun pitäisi tietää mitä tarkoittaa “sMa sMaj9", tai kuka on “KlHa”?

Osan asioista jotka voisivat etusivulla näkyä jätin nyt ihan tarkoituksella pois, koska en halunnut käyttää liikaa aikaa tähän pikku kokeiluun. Tälläisellä selkeällä laatikkosysteemillä sivulle saa kyllä mahtumaan vaikka minkälaista tietoa. Ja kaikkeahan ei tarvitse etusivulla näyttää, kunhan vaan käyttäjä ohjataan selkeästi kaiken tiedon luokse.

Suuren osan lisätiedoista voi sijoittaa popup-laatikoihin.

Lisätietoa popup-laatikoissa.

Alasivuja en vielä lähtenyt suunnittelemaan, mutta viestin vastaanottajavalikkoon en voinut olla puuttumatta.

Sen voisi nimittäin ryhmitellä niin, että viestin todennäköiset vastaanottajat selkeästi esillä. Muut opettajat, koulun henkilökunta, siivoojat, satunnaiset kulkijat ym piilotettuna. Nykyisellään Wilmaa heittää eteeni valtavan listan vastaanottajaehdokkaita, joista suurimmalle osalle tuskin lähetän koskaan viestin viestiä.

Viestin vastaanottajavalikko ryhmiteltynä selkeästi

Wilma kirjaa käyttäjän ulos 20 minuutin käyttämättömyyden jälkeen ja näyttää käyttäjälle tämän viestin:

Miksei vietäisi käyttäjä suoraan sinne kirjautumissivulle ja laitettaisi sinne pieni viesti uloskirjaamisen syystä. Ei tarvita ylimääräisiä klikkauksia, mystisiä virhekoodeja, turhaa tietoa.

Tiedän ettei tälläistä sivustoa päivässä suunnitella, että Wilma on iso sivusto, jolla on eri käyttöliittymät opettajille, ym. tietokantoja, monenlaista sälää siellä täällä, kaikenlaisia käyttäjätoiveita, jne.

Ylläolevat esimerkit tein vajaan työpäivän mietinnällä ja suunnittelulla. En tehnyt mitään syväluotaavia analyyseja tai perehtynyt Wilman toiminnallisuuteen muuten kuin oman käyttäjäkokemukseni verran.

Oikealla panostuksella voitaisiin ottaa huomioon kaikki suunnitteluun vaikuttavat tekijät. Kunnollisella käyttöliittymä- ja ulkoasusuunnittelulla sivustoa olisi paljon miellyttävämpi käyttää kuin nykyisin.

Janne Harju
Kuvittaja, graafinen suunnittelija

--

--