Porträtt av Annie Lööf i Almedalen 2017 (Del 2 av 3)

15:30 Annie intervjuas av TT-nyheter

Efter intervjun stannar jag kvar med hopp om att få ställa min fråga. Men medan jag väntar kommer en stilig ung man fram och säger att det inte finns tid för några frågor, Annie ska genast iväg på nästa grej.

– Okej, vad är det? frågar jag.

– Svenska Dagbladet.

Jag tar en promenad bort mot SvD:s tält. Fortfarande besluten om att följa Annies dag i Almedalen, fortfarande hoppfull om att få ställa henne min fråga.

SVD:s event har inte börjat och jag ställer mig mot husfasaden mitt emot och solar. Efter ett litet tag kommer Annie med entourage runt hörnet med kurs mot SvD.

Det pågår redan ett event, varför Annie tar en kaffe i väntan på att det ska börja. Jag tar en mugg vatten och ser om det kan bli läge att ställa en fråga genom de tre säkerhetsvakterna som ständigt omger Annie.

Istället kommer SvD:s reporter fram och gör anspråk på Annies uppmärksamhet. Jag överhör deras samtal: de pratar om Annies klädsel, som tydligen kommer från Myrorna.

När SvD reportern är klar med Annie tar jag ton för att fråga Annie när under dagen det finns tillfälle att ställa frågor. Men just som jag tar ton stoppas jag av samma prydlige unge man som tidigare.

– Du, jag sa ju att det inte finns tid för frågor nu.

– Nej jag förstår det, svarar jag. Jag ville bara fråga när under dagen det kan tänkas bli tillfälle att ställa en fråga.

– Aldrig. Idag kör vi bara programpunkterna. Om du vill ha en intervju får du göra som resten av tidningarna och boka in det en månad i förväg.

– Men jag vill inte ha någon intervju, jag vill bara ställa en enkel fråga.

– Vad vill du fråga?

Jag drog kortfattat harangen om att jag träffat Åsa Runander som pratat chemtrails, och att jag nu ville höra med Annie om det ligger någon sanning i Åsas ord.

– Det gör det inte, hugger mannen av så fort han hör ordet chemtrails.

– Okej, men jag vill ställa frågan till Annie.

– Här har du, säger han och räcker mig sitt kort. Mejla så får du svar.

På kortet står det Hannes Hervieu, pressekreterare hos Annie Lööf.

– Tack, säger jag. Men varför går det inte att ställa en fråga direkt i person. Det är ju det som gjort Almedalen till vad det är?

– Det finns inte tid för det.

16.00: Frågestund med Svenska Dagbladet

Utfrågningen med SvD börjar och Annie går på. Reportern från Svenskan ställer sina frågor med något osäker röst och tittar ofta ner i datorn när Annie levererar sina svar.

Diskussionen är för att vara kortattad riktigt, riktigt tråkig. De pratar mest om flygskatter och huruvida Annie vill att flygandet ska minska eller öka.

Sista frågan är lite lättare. Reportern ställer frågan som jag överhört tidigare, nämligen var Annies kläder kommer ifrån.

Annie berättar att hon hämtat de från Almedalsgarderoben och att alla kläder där är second hand. Det tycker hon är viktigt för att det är ett hållbart sätt att klä sig.

Jag håller med Annie Lööf i denna fråga. Själv bär jag lila kavaj som jag ärvt från min farmor, sjuttitals-skjorta, väst, och vita marockanska byxor som min flickvän hittat på second hand samt svart hatt som mamma brukade bära som flicka.

Outfittan kan nog väcka upseende. Den sticker ut lite från det modesta mode som H&M saluför. Men vad spelar det för roll egentligen? Jag håller med Annie Lööf, bättre att bära second hand än att falla för modehusens slit och släng-mentalitet och konsumera i onödan.

När SvD:s utfrågning är klar och Annie på väg därifrån kommer Bert Karlsson fram och börjar prata med henne. Det verkar ingen ha några synpunkter på.

– Hannes, säger jag till pressekreteraren som står bredvid mig. Varför gör du undantag på vilka som får prata med Annie?

– Han gick bara fram och stoppade ett blad i handen på henne, säger han.

– Jo men de står ju och pratar nu.

– Du har fått mitt kort. Det räcker så. Tack.

När jag lämnar tältet hör jag en liten flicka säga bekymrat till sin pappa: ”Annie verkar så himla stressad.”

Medan Annie tar selfies med folk utanför SvD:s tält går jag därirån. Lite besviken är jag över hur svårt det ska vara att få ställa en enkel fråga. På Almedalen dessutom som ju gjort sig känt för att vara ett folkligt evenemang där vem som helst har chans att språka med samhällets elit.

17.00: Återigen stoppad av de civilklädda poliserna

Plötsligt passeras jag av Annie och hennes entourage som består av pressekreterare, någon annan rådgivare, samt tre säkerhetsvakter, vad jag kan se.

Vi är båda på väg i riktning mot Donnersplatsen. Men plötsligt flankas jag igen av de två civilklädda SÄPO-männen från tidigare.

– Du, säger den lite mindre av de stora männen. Nu har du blivit tillsagd av pressekreteraren också. Du får inte ställa fler frågor till dem.

– Jag förstår och accepterar det. Jag har inga intentioner att ställa fler frågor.

– Bra, säger han.

Nu har den större av de två männen tagit av sig glasögonen ser jag. Han har ljusbruna, snälla ögon, och vi får omedelbart en bättre kontakt nu när vi kan se varandras blickar.

– Får jag fråga dig en sak? säger jag till den mindre av de två.

– Visst.

– Vad tycker du personligen om att det är så svårt att ställa Annie Lööf en fråga?

– Du har ju fått ställa din fråga.

– Bara till Annies pressekreterare.

– Ja men det är ju så det funkar, de måste ju få sålla bland frågorna de får.

– Det är möjligt, säger jag. Men tjusningen med Almedalen har ju tidigare varit att vanligt folk kan ställa frågor till politikerna. Med Annie verkar det dock inte gå, hon omgärdas ju ständigt av flera säkerhetsvakter. Beror det på säkerhetshotet eller?

– Nej men de har ju rätt att välja vilka frågor de ska svara på.

– Ja men jag har ju inte fått chansen att dela min fråga med Annie ens. Med Jonas Sjöstedt däremot var det inga problem, han var hur trevlig som helst och pratade med folk under hela dagen när han gick runt i Almedalen.

Den mindre av vakterna blev stum så jag vände mig till den stora, med ljusbruna ögon.

– Vad säger du, vad tycker du om att det inte går att ställa en fråga till Annie?

– Jag har ingen kommenter till det.

Medan jag står och pratar med de civila polismännen ser jag att Annie med entourage också har stannat upp. Hannes tittar på mig. När våra blickar möts ger jag honom peace-tecknet. Zen går de förbi mig och poliserna för att sätta sig en stund innan de ska på Expressens utfrågning.

Återigen känns det som att mötet mellan mig och poliserna är över men så säger den mindre som fortfarande bär solglasögon:

– Bra, men då vet du att de känner igen dig nu och att du inte ska ställa fler frågor.

– Vad menar du med det? frågar jag lite uppretad. Antyder du att jag inte är ärlig när jag säger att jag inte ska ställa fler frågor till dem?

– Jag vill bara försäkra mig om att du inte stör mer.

– Självklart. Jag vill inte störa dem. Däremot tänker jag fortsätta följa Annies program under dagen. Jag håller ju på att skriva ett reportage som nu verkar handla om att det som reporter och medborgare inte längre går att ställa en fråga till centerpartiets ledare. Det tycker jag att väljarna förtjänar svar på. Reportaget bir förresten riktigt bra, första delen är redan publicerad. Gå in och läs på Flashback, ni medverkar ju till och med.

De skrattar lite och verkar nyfikna på att kolla in texten.

– Vi ses på stora talet ikväll då, säger civilarn med snälla ögon.

– Ja, det gör vi. Ciao!

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.