DIY: Theo Francken-bladwijzer van origami

Misschien kent u het wel: tijdens het ochtendgloren strompelt u al geeuwend onder het licht van de prille lentezon richting uw brievenbus om al vanuit de verte het geel en zwart u te zien toelachen. Inderdaad, dames en heren, het campagneseizoen is ingeluid en er bestaat geen twijfel over: N-VA heeft haar zinnen op Gent gezet voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en spaart daar kosten noch moeite voor. Het verbaast daarom niet dat de eerste verkiezingsfolder die mijn brievenbus mag sieren een geelzwart exemplaar is.

Mijn masochistische aard weerhield mij er vanzelfsprekend niet van om het ding ook even door te nemen. Highlights: Siegfried Bracke drukt zijn expliciete steun uit voor Elke Sleurs haar gooi naar het burgemeesterschap in Gent, want steun van Siegfried Bracke is echt iets wat je kan gebruiken wanneer je verwikkeld bent in een populariteitsrace. Daarnaast moeten we Merkel vooral vergeten als boegbeeld voor EU-solidariteit naar vluchtelingen toe; die eer behoort aan Francken, die tijdens zijn termijn een voorbeeld heeft gesteld voor Europa door te demonstreren dat je eigenlijk vrij makkelijk kan wegkomen met je gedragen als een eikel.

Na de woorden ‘streng maar rechtvaardig’; ‘Siegfried Bracke’; ‘nationaal cameraschild’ en ‘meer blauw op straat’ besloot ik me rustig richting de afvalemmer te begeven. Ik bedacht me wat een zonde dit drukwerkje eigenlijk is: het is niet ondenkbaar dat menig majesteuze boom plaats heeft moeten ruimen voor N-VA-pamfletten. ‘Triest’, dacht ik, waarna ik op zoek ging naar manieren om het stukje papier toch nog een alternatief levensnut te bieden ter nagedachtenis van de bomen, R.I.P.

Als onderleggertje voor het aardappelschillen doet het ding maar ‘n magere dienst: de inkt tattoeert mijn patatjes en ik zie de kracht van verandering liever niet in mijn pommes dauphinois. Toiletpapier heb ik in overvloed en de folder lijkt mij bovendien niet al te soepel. Ik besloot de crea bea in me los te laten en een bladwijzer te maken van origami. Voor de ecologisten en knutselaars onder m’n vrienden heb ik de stappen nauwgezet in kaart gebracht:

 1. Men neme de folder en knipt er de tronie van Franckenstein uit, in rechthoekvorm.
 2. Je vouwt het papier zodanig om dat de vouwlijnen perfect de welgevormde schedel van Theo omsluiten.
 3. Dit zou het eindresultaat moeten zijn. Een mooi rond bolletje dat je het gevoel heeft dat je het eens kan aaien en de toekomst zal zien. Misschien een toekomst vol Syriërtranen, Theojugend en arische kinderen. Misschien een toekomst met Elke & Siegried als de Jip en Janneke van Gent.
 4. Je knipt het formuliertje uit waarmee je partijlid kan worden. Dit wordt Theo zijn pet. Je kan ook opteren voor een meer klassiek origami hoofddeksel zoals een hoedje, maar ik vond de symboliek wel mooi: het gaat namelijk helemaal mijn petje te boven dat N-VA denkt dat iemand echt nog lid zou willen worden na het lezen van dergelijke pulp. Tevens heb ik vernomen dat N-VA werkt aan een meer ‘urban’ uitstraling (het betreurenswaardig bewijs daarvan vind je hier).
 5. Je vouwt de bovenste rand om naar voor.
 6. Knip ongeveer de helft weg van wat er nog onder de rand zit. Ik ben even goed in origami als mezelf onthouden in politieke discussies, dus ik ben niet erg op de hoogte van origamiregels. Sorry.
 7. Vouw het onderste gedeelte naar boven.
 8. Hier heb ik een paar fotostappen gemist wegens te diep betrokken in het proces. Doe gewoon al het nodige om jouw stukje papier er hetzelfde uit te laten zien als het mijne in foto 8. You can handle.
 9. Plooi de bovenste rand om als finishing touch.
 10. Bevestig je Theo. Als je een fan bent van een tikkeltje extra: voeg een V-teken toe. De V, van ‘Vlaamsch’ en ‘verdomme heeft die vent nu wéér getweet?’.
 11. Als je een even grote kei bent in origami als ik, ziet de achterkant er minstens even rampzalig uit. Bevestig een beetje tape om de boel samen te houden. Bevestig een steeltje.
 12. Het resultaat: gekheid op een stokje.

Nu je net als mij in het bezit bent van zo’n geweldige Theobladwijzer, kan je hem naar lieve lust gaan gebruiken. Ik heb voor mijn urban mini-Theo alvast een geweldig nieuw bestaansnut gevonden:

Andere boekensuggesties zouden kunnen zijn: ‘Opium van het volk’ van Dick Pels; ‘The Populist Explosion’ of ‘Mein Kampf’. Print het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens uit en duw urban mini-Theo ertussenin? Je kan het zo gek niet bedenken. Verder denk ik dat het ding ook prima dienst kan doen als mini-vogelschrikker.

Om algauw op enkele reacties te anticiperen: ja ik heb te veel tijd en ja ik heb weleens een boom geknuffeld. Of dit alles niet een beetje te provocatief is? Mmmh, probably. Maar heb ik hiervan genoten? Hell. Yes.

Peace out!

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.