Nagybevásárlás

V4Vietnam

Beköltöztünk, jöhet a nagybevásárlás: irány a legnagyobb szupermarket. Belépünk a 35 fokból a 22-be. Esernyő és vizesflakon be a megőrzőbe. Tisztasági cuccok. Borotvahabot alig venni észre, feleakkora flakonban vannak mint otthon. Aftershave nincs, még az angolul valamennyire beszélő eladónak sem mond semmit a szó.

A márkák alig egyeznek az otthoniakkal, csak a fogpaszta piac tűnik globálisnak. Irány a kajás részleg. Tejtermék és sajtáru választék jócskán elmarad az otthonitól, zöldségből, gyümölcsből, szárazáruból és húsból van bőven, a halválaszték meg egyenesen irigylésre méltó. A különböző szószok között győzzél kiigazodni. A halszósz nemzeti büszkeség, állítólag a vietnami háború után

az Amerikába menekült délieknek a halszósz hiányzott a legjobban, meg is tölti a polcot rendesen.

A kaják között már több az Európából ismerős márka, meg amúgy is kitűnnek az árukkal. Az italválasztékból látszik, hogy kávé és sörivó nemzet a vietnami. Teafélékből kevesebb van, a bort meg egyenesen aranyárban mérik. Pedig mit nem adnék este egy jó kis Balaton környéki rozéért! Vizet nem viszünk, egyszerűbb óriásballonokban házhoz szállíttatni. Az üres konyhához kellenének gépek is, legalább az alapvetőek: vízforraló, turmix gép és/vagy gyümölcs, zöldségaprító, esetleg pirítós készítő. Ezekből csak mutatóban találunk, viszont a rizsfőző és pároló szerkezetek megtöltenek egy polcot, a low tech és a high end is felsorakozik. De már kezünk se, kosaraink se igazán bírnák. Kassza, majd jön az itt szinte automatikus és ingyenes házhozszállítás. Feliratkozunk, egyeztetjük a címet, telefonszámot. Az oldalajtónál egymás után indulnak a motorok, hátsó üléshely helyére szerelt óriás ládákba pakolják a cuccokat. A diszpécser fél óra múlvára ígéri a kiszállítást, de alig hogy hazaérünk, már csöngetnek is. Megérkezett minden, jöhet a kipakolás.

Utószó: Útközben egy kisüzletben megvettük a vízforralót a reggeli teához. A döntést megkönnyítette, hogy a tulaj jól beszélt angolul, és elég határozottan igyekezett is minket orientálni. A gyártók közötti eligazodáshoz ennyit mondott: Korea very good, Malaysia, Thailand good, China not good. Egy szépen dizájnolt és mint kiderült, bekapcsoláskor űrbázist idéző kékes lila neonfényt sugárzó maláj vízforralót vettünk.

Rizsfőzők tetszés szerint