[40 let] Judo Golovec praznuje

Ljubljana, 10.5.2018

Začetki Judo kluba Golovec segajo v leto 1978. Sprva je deloval kot sekcija Športnega društva Golovec, l. 1987 je sledilo preoblikovanje v samostojni klub. Prvi predsednik kluba je bil Čedo Škondrič, ki je funkcijo opravljal do leta 1997, nasledil ga je Vasilij Prokofjev, od leta 2016 pa je predsednica kluba Špela Lampe.

Skozi generacije se je na tatamiju zvrstilo preko 1.500 ljubiteljev juda ter veliko vrhunskih tekmovalk in tekmovalcev, ki so in še dosegajo odmevne uspehe na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Naše tekmovalke in tekmovalci so večkratni državni prvaki in nosilci drugih priznanj, udeležujejo se različnih izobraževalnih, promocijskih in družbeno odgovornih projektov, predvsem pa se skozi osvajanje judo vrednot razvijajo v uspešne posameznike.

Judo Golovec na strokovnem področju skrbi za vzgojo in redno izobraževanje trenerjev, sodnikov in drugih strokovnih kadrov. Naši trenerji se izpopolnjujejo na IJF akademiji in uspešno prenašajo znanje juda na mlajše generacije. Uspešno sodelujemo v razvojnih projektih. Namen slednjih je spoznavanje in prenos primerov dobrih praks iz vse Evrope. »Razvojni projekti so več kot le mednarodna vpetost našega kluba; prvenstveno gre za mreženje in sklepanje novih prijateljstev ter širjenje novih znanj s pomočjo enotnega- judo jezika, ki je vseskozi rdeča nit medkulturnega sodelovanja evropske judo družine.« pravi Nuša Lampe, direktorica kluba.

Zgodovina kluba

Prvi trenerji in inštruktorji juda

V letih 1978–1996 je klub vodilo veliko trenerjev in inštruktorjev:mag. Aljoša Redžepovič, 3. DAN — prvi trener, Boro Ličina, 3. DAN (danes 5. DAN), Vojko Rogelj, 3. DAN (danes 5. DAN), Vasilij Prokofjev, 1. DAN, Sašo Radilović, 1. DAN, Nerko Džekić, 1. DAN, Aleksander Prokofjev, 1. Kyu, Vladimir Marter, 2. Kyu, Stanislav Repič.

Tekmovalni uspehi

Obdobje 1978–1986

V tem obdobju so tekmovalci dosegali izjemne rezultate predvsem v pionirski, kadetski in mladinski konkurenci in ni bilo tekmovanja, s katerega se posamezniki ne bi vračali z medaljami. Nekateri tekmovalci te generacije, ki so ponesli ime in ugled kluba v državni in mednarodni prostor: Bojan Čušin, Nadim, Dadi in Juni Alkhatib, Primož Vehar, Richard Pavlin, Marko Novak, Klavdij Žnidaršič. Tudi v ekipni konkurenci je ta generacija dosegla nekaj zavidljivih rezultatov:

 • 1982, Memorial Zvonka Runka, ekipno 1. Mesto
 • 1983, Pokal Golovec, ekipno 1. Mesto
 • 1984, Nagaoka, pionirji 2. Mesto
 • 1987, Pokal Golovec, ekipno 1. Mesto
 • 1988, Pokal Golovec, ekipno 1. Mesto
 • 1988, turnir Celje, ekipno 2. Mesto
 • Pomemben mejnik pa je zagotovo uvrstitev članske ekipe v 1. Slovensko judo ligo leta 1986. Ekipo so sestavljali: Dadi in Juni Alkhatib, Marko Novak, Stane Repič, Klavdij Žnidaršič, Boro Ličina s trenerjem Aljošo Redžepovičem.

Obdobje 1986–1996

To je bilo obdobje menjave generacij, vendar pa so tudi mladi nadaljevali z odličnimi uspehi. Ob enem gre za čas največjih tekmovalnih uspehov posameznikov, članov našega kluba. V tem obdobju je ekipa nastopala v 1. in 2. Slovenski judo ligi, posamezniki pa so osvajali medalje med pionirji, kadeti in mladinci na prvenstvih bivše Jugoslavije in na drugih večjih mednarodnih tekmovanjih (tekme Alpe-Adria, Nagaoka idr.). Tekmovalci te generacije: Ozren Škondrič, Dean Fortun, Uroš Trujkič, Peter Antoničevič, Aljoša Crkvenjaš, Bogdan Savič, Milorad Nikolič, Matej Primc, Milan Jovanovič, Tilen Cvetko, Marko Ebert, Dejan Radževič, Aljaž in Bine Rogelj, Karmen Cunder, Nuša in Jure Lampe idr.

Obdobje po letu 1991

Po osamosvojitvi Slovenije, leta 1991, so naši tekmovalci redno osvajali odličja na državnih prvenstvih v vseh kategorijah, nekateri med njimi pa so bili člani reprezentance.

1992

 • Olimpijski dnevi mladih, Aljaž Rogelj, (3. mesto), Jure Lampe
 • Mladinski A pokal Stockerau (A), Nuša Lampe (5. mesto)
 • Mladinsko Evropsko prvenstvo Jeruzalem (IZ), Nuša Lampe (9. mesto)

1993

 • Mladinsko Evropsko prvenstvo Papendal (NL), Nuša Lampe
 • Člansko Evropsko prvenstvo Atene (GR), Nuša Lampe (9. mesto)
 • Članski A pokal Budimpešta (H), Nuša Lampe (9. mesto)
 • Članski B pokal Bratislava (SK), Nuša Lampe (7. mesto)

1995

Članski A pokal Praga (CZ), Uroš Trujkič

1996

 • Mladinsko Svetovno prvenstvo Porto (PR), Jure Lampe
 • Članski A pokal Budimpešta (H), Nuša Lampe (7. mesto)
 • Članski A pokal Pariz (F), Nuša Lampe
 • Članski A pokal München (D), Nuša Lampe

Obdobje 1997–1999

To je obdobje menjave tekmovalnega, vodstvenega in strokovnega kadra v našem klubu. Novi predsednik kluba je leta 1997 postal dolgoletni trener Vasilij Prokofjev, strokovno vodstvo pa je prevzela Nuša Lampe. S trenerskim delom sta pričela tudi Mojca Šlenc in Gregor Gleščič. Nekateri tekmovalci te generacije: Bojan Kosednar, Mojca Šlenc, Katarina Čop, Tanja Savič, Lea in Nuša Harter, Irena Zagorc, Nina Čelešnik, Edis Kukovica, Sebastjan Anderle, Violeta Sope, Polona Marter, Jaka Zupančič, Davor Cvjetkovič, Kristijan Erdeljc, Andrej Borštnik, Rok Jelenko, Petra Rovšek.

Obdobje 2000–2004

V začetku tega obdobja je prišlo do trenerske krize; stari trenerji so prenehali z aktivnim delom iz različnih razlogov, ostali sta le Nuša Lampe in Mojca Šlenc, ki sta morali pričeti zgodbo od začetka.

Obdobje 2005–danes

V zadnjih dobrih desetih letih govorimo o odobju strme rasti kluba, povečevanja prepoznavnosti, strokovne usposobljenosti kadra, širitev programov vadbe ter odpiranje novih lokacij za vadbo juda.

Delujemo na 8 lokacijah s trenerji in inštruktorji: Jure Lampe, 2. DAN, Špela Sedlak, 2. DAN, Ervin Fazlič, 1. DAN, Aljoša Lampe-Prokofjev, 1. DAN. Direktorica kluba, Nuša Lampe, 5. DAN, je tudi podpredsednica Judo zveze Slovnije in edina mednarodna judo sodnica v Sloveniji.

Ponosni na zgodovino in korenine se z velikim veseljem oziramo v prihodnost. Na 40 novih let priložnosti, izkušenj in športnih dosežkov!